anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmiany w cenniku: usuniemy część opłat

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

3 marca 2025 zmienimy wysokość prowizji od sprzedaży i uprościmy cennik Allegro.

Usuniemy część opłat

Przestaniemy pobierać: 

Zmienimy prowizje od sprzedaży

Szczegółowe informacje dotyczące zmian prowizji w wybranych podkategoriach znajdziecie w tym artykule Aktualności.

Wprowadzimy inne zmiany w cenniku
Usuniemy niektóre kategorie, a wystawione w nich oferty przeniesiemy do innych. Zmiana ta wpłynie na wysokość prowizji. Sprawdźcie szczegóły zmian –
plik pdf. Dzięki temu uprościmy układ kategorii i dostosujemy go do obecnych standardów rynkowych.

W kategorii Przemysł utworzymy nową podkategorię Spawalnictwo, do której przeniesiemy oferty z innych kategorii. Zmiana ta wpłynie na wysokość prowizji. Sprawdźcie zmiany – plik pdf. Kupujący nadal będą widzieć ofertę w obu tych kategoriach – tak, jak do tej pory.

Zmienimy nazwy części podkategorii z akcesoriami na Akcesoria – nie wpłynie to na wysokość opłat. Na przykład obecna podkategoria Akcesoria sędziowskie będzie miała krótszą nazwę: Akcesoria.

Opłaty za transakcje Allegro Pay
Od 3 marca nie będziecie dodatkowo płacić za transakcje opłacone przy pomocy Allegro Pay. Pozwoli Wam to lepiej zarządzać kosztami dzięki większej przewidywalności opłat i docierać do rosnącej bazy kupujących, którzy wydają średnio 30% więcej niż inni kupujący na Allegro.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
33 ODPOWIEDZI 33

kelpi_pl
#8 Zapaleniec#

@nat_notniestety nie można pobrać pliku dla pełnych zmian w wysokości prowizji dla kategorii "Supermarket" (z resztą przy pozostałych również nie działa. Sprawdzone na kilku komputerach i przeglądarkach.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@kelpi_pl Nie udało mi się powtórzyć zgłaszanego przez Ciebie błędu. Co się dzieje gdy klikasz w te linki tutaj lub w artykule z Aktualności?

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kelpi_pl
#8 Zapaleniec#

@nat_notponiżej zdjęcie
avast.jpg

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@kelpi_pl W który link klikasz, gdy pojawia się ten kominukat?

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kelpi_pl
#8 Zapaleniec#

@nat_not  "spróbuj ponownie" ale niestety nic to nie daje. Avast niestety nie przepuszcza mnie do linku gdyż wykrywa zagrożenie.

avast2.jpg

oznacz moderatorów

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@kelpi_pl Rozumiem. Napisz mi tylko, w który odnośnik klikasz - możesz go wskazać na zrzucie ekranu (przed kliknięciem).

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kelpi_pl
#8 Zapaleniec#

@nat_not  chciałem być sprytniejszy i otworzyć zapis zmian w regulaminie na dole artykułu, lecz niestety z tym samym efektem. Poniżej screeny wskazujące link z którymi mamy problem.

1.jpg2.jpg

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@nat_not Avast twierdzi, że macie niebezpieczne strony w serwisie

oznacz moderatorów

-GOSI-
#10 Popularyzator#

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  U mnie jest to samo, co u kelpi_pl .... Cennika nie mozna wgrać, zgłosiłam już tę sprawę poprzez formularz kontaktowy. 

oznacz moderatorów

esturion_pl
#11 Animator#

@nat_not Czy jako serwis możecie przestać ruszać te progi "Smart!"? od kiedy to wprowadziliście jest to bodajże już 4 zmiana samych progów (rozumiemy zmiany cen, bo są to koszta wysyłki, ale po co ruszacie ciągle liczbę i wartości progów).

Wszystko to sprawia, że sprzedaż na tym portalu to losowanie. Zysk w zakresie 0,5x do x, zależy jak się wylosuje.

Kiedy będzie w końcu możliwość pobrania progów i wysokości opłat poprzez REST'a? Chyba, że już jest i czegoś nie wiemy?

P.S.

Pisanie o jakimkolwiek upraszczaniu to obraza waszych kontrahentów, bo od kliku lat nic tylko utrudniacie i wprowadzacie coraz to kolejne zmiany.

oznacz moderatorów

Pulse
#10 Popularyzator#
Usuniemy część opłat
Dobre sobie nic nie usuwacie.

Sumując zmiany prowizji i zmiany dopłat do SMART kolosalna podwyżka prowizji. Kto może niech inwestuje we własny sklep. TO JEST CHORE. Po raz kolejny Allegro pod płaszczykiem zmian pokazuje jak jest PAZERNE.
Koszt dopłat za kuriera taki że poza Smartem np. w BL paczka mozna kupić kuriera taniej sobie. Ot wielki Smart Allegro. Żenada.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@nat_not Czy to znaczy ,że wyłączenie abonamentu będzie dla sprzedawców korzystne ? czy planujecie innego bata ?

Przestaniemy pobierać: 

oznacz moderatorów

Pulse
#10 Popularyzator#

Abonament to najmniejszy problem

oznacz moderatorów

TechartGSM
#10 Popularyzator#

Przykładowa część zamienna do telefonu.

Wartość 45zł, wysyłka SMART InPost.

Prowizja Brutto:

Jest: 8,79zł
Będzie: 11,39zł

BRAWO!!!!

oznacz moderatorów

euphoria_art
#11 Animator#

Jak tak dalej będzie to ja wyłączam SMART i przechodzę na jednego kuriera, będzie taniej i mniej latania.

oznacz moderatorów

kotzpsem
#9 Pomysłodawca#

Dopłaty do smarta idą w kosmos. 

Czy wszystkie będą zrównane? czy InPost będzie miał dotychczasowy cennik?

oznacz moderatorów

esturion_pl
#11 Animator#

@kotzpsem Allegro opłat nie zrówna, widać to po pliku PDF podwyżek, ponad 200 stron zmian.

A w przypadku wielu progów Smart! też sobie dorabiają. Przecież według Allegro kurier im wiezie droższą paczkę tym usługa jest droższa.

Smart! to tragiczna usługa, Klienci też to coraz częściej zauważają. Co z tego, że nie ma wyszczególnionej opłaty za dostawę, skoro towar na Allegro coraz częściej przekracza ceny nawet sklepów stacjonarnych?

To tak jakby kupować telewizor za 5000zł z darmową wysyłką zamiast za 4800zł i 100zł wysyłki.

oznacz moderatorów

euphoria_art
#11 Animator#

Pewnie że na Allegro jest drożej niż w zwykłym sklepie, prowizja sięga już prawie 20%, po podliczeniu kosztów 10 % można zarobić na przedmiocie który się sprzeda na allegro, dobre cyrki. Allegro pójdzie z torbami jak tak dalej będzie. Wszyscy sprzedający powinni kiedyś zastrajkować i nic nie sprzedawać przez miesiąc.

oznacz moderatorów

Jemzdrowo24_pl
#9 Pomysłodawca#

Ja również nie mogę pobrać pełnego cennika zmian prowizji, jw. Komunikat: "strona jest niedostępna".

oznacz moderatorów