Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od 1 lipca 2025 zmienimy warunki kwalifikacji do programu Allegro Ceny i reklam Waszych ofert, które sponsorujemy.
Już teraz sprawdzamy, czy Wasze ceny w innych kanałach sprzedaży różnią się znacząco od tych, które ustawiacie w swoich ofertach na Allegro. Od 1 lipca, jeśli zauważymy taką sytuację, będziemy mogli wykluczyć wszystkie Wasze oferty z programu Allegro Ceny i reklam Waszych ofert, które sponsorujemy. To między innymi reklamy widoczne w Google, Ceneo, na Facebooku lub Instagramie, do których wybieramy oferty sprzedających i jednocześnie pokrywamy cały koszt danej reklamy.
Wykluczymy Wasze oferty, gdy znacząca różnica cen będzie dotyczyć ponad 10% Waszych produktów na wszystkich kontach, które macie założone na ten sam NIP – ale tylko jeśli będzie to ponad 50 różnych produktów.
Dlaczego zdecydowaliśmy się na ten krok
Chcemy inwestować w promowanie ofert, w których kupujący znajdą co najmniej tak samo atrakcyjne ceny, jak w innych kanałach sprzedaży, z których korzystacie. Zależy nam na tym, aby razem proponować klientom najlepsze okazje, zwiększać Waszą sprzedaż i zainteresowanie Waszymi ofertami.
Zmianą obejmujemy tylko te formy wsparcia sprzedaży, które wymieniliśmy wyżej. To znaczy, że nawet jeśli wykluczymy z nich Wasze oferty, nadal możecie korzystać z innych korzyści sprzedaży na Allegro – na przykład szerokiej bazy klientów, których zachęcamy do zakupów dzięki Allegro Smart! lub płatnościom Allegro Pay.
Zaproszenie na webinar
23 czerwca o 13:00 odbędzie się webinar, na który zapraszamy wszystkich zainteresowanych szczegółami zapowiadanej zmiany. Kliknij tutaj, żeby się zapisać.
Czy to będzie dotyczyć też np obniżek oferowanych przez portal E dla klientów mobilnych? Mamy się wycofać również z tej opcji? Chodzi o Program MobileGo.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Jestem również ciekaw odpowiedzi na pytania zadane przez @mech-mechpl
@passahouse_com allegro już się nie porównuje z E i wywalili je z regulaminu bo mieli za tanio 🙂 druga sprawa nie popadajmy w paranoję, konkurencja musi być, allegro specjalnie robi to żebyś w innych kanałach nie sprzedawał taniej, sprawdź najpierw ile twoich ofert jest w reklamach Googla i Allegro Ceny ? wykończą konkurencję a potem podniosą prowizje 🙂
Załącznik nr 1 do Regulaminu Akcji (lista Sklepów internetowych):
8a.pl
**piiip**.pl
bricoman.pl
centrumrowerowe.pl
electro.pl
empik.com
euro.com.pl
gemini.pl
komputronik.pl
korob.pl
lazienkaplus.pl
leroymerlin.pl
makeup.pl
mediaexpert.pl
mediamarkt.pl
morele.net
notino.pl
oleole.pl
sklepopon.com
strefakierowcy.pl
superpharm.pl
tim.pl
ucando.pl
zooplus.pl
autodoc.pl
taniaksiazka.pl
x-kom.pl
eobuwie.pl
bee.pl
xl-narzedzia.pl
@kostas11 No więc zapewniam Cię że porównuje z E, i to sądzę że przede wszystkim...
Właśnie mnie to ciekawi, bo dzwonili do mnie bezpośrednio z allegro w tej sprawie z przypomnieniem. Sprzedaje głównie allegro, e-li, sklep internetowy. Także gdzieś im się to musi wyświetlać. Obstawiam że chodzi właśnie o e-li.
Tak, chodzi o E. Szykują się duże zmiany w E. Działania A to ruch wyprzedzający.
Warto zauważyć, że w poniedziałek zniknęło kluczowe słowo "znacząca" z komunikatu A.
Jest rozwiązanie, aby nie zmieniać nic na E i pozostawić tam wszystko po staremu. Czas realizacji 1-2 dni.
Z oczywistych przyczyn nie mogę tu opisać.
Na podstawie art. 86 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz.U. 2023 poz. 1688 z późn. zm.) niniejszym składam zawiadomienie o możliwości nadużywania pozycji dominującej przez spółkę Allegro.pl sp. z o.o., ul. Wierzbięcice 1B, 61-569 Poznań, NIP: 7792349887.
Od 1 lipca 2025 Allegro wprowadza nowe zasady dla uczestników programów:
„Allegro Ceny” (dawniej: Super Cena)
Reklam sponsorowanych prowadzonych przez Allegro (Google Ads, Ceneo, Meta)
Zgodnie z oficjalnym komunikatem (dostępnym m.in. na stronie sprzedaj.allegro.pl), Allegro zablokuje dostęp do powyższych programów sprzedawcom, którzy:
Oferują produkty w niższych cenach poza Allegro (np. we własnym sklepie internetowym, innych marketplace’ach).
Naruszają ten warunek w co najmniej 10% swoich ofert, dotyczących co najmniej 50 różnych produktów.
Zgodnie z art. 9 ust. 1 pkt 5 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów:
„Zakazane jest nadużywanie pozycji dominującej na rynku przez jednego lub kilku przedsiębiorców. Nadużycie pozycji dominującej może w szczególności polegać na narzucaniu przez przedsiębiorcę kontrahentowi uciążliwych warunków umów przynoszących mu nieuzasadnione korzyści.”
Działania Allegro:
wymuszają na sprzedawcach ustalenie ceny detalicznej w innych kanałach sprzedaży (np. sklep internetowy), aby była ona równa lub wyższa niż cena na Allegro.
uzależniają dostęp do istotnych usług reklamowych i promocyjnych (de facto niezbędnych do konkurowania na platformie) od zachowania poza platformą Allegro.
ograniczają swobodę kształtowania polityki cenowej, co jest kluczowym elementem konkurencji między kanałami sprzedaży.
prowadzą do sztucznego zawyżania cen poza platformą Allegro, aby spełnić narzucone warunki.
Allegro.pl sp. z o.o. posiada ponad 80% udziału w rynku marketplace’ów w Polsce, co jest powszechnie znanym i potwierdzonym faktem rynkowym. Allegro stanowi dla wielu firm jedyny istotny kanał sprzedaży internetowej, zapewniający dostęp do dużej grupy konsumentów.
Zatem jego działania oddziałują na cały krajowy rynek e-commerce, szczególnie na sektor MŚP.
Analogiczne praktyki były już kwestionowane i zakazywane przez organy ochrony konkurencji:
Booking.com – klauzule parytetowe („najniższa cena tylko u nas”) zostały zakwestionowane przez KE i UOKiK jako forma ograniczania konkurencji i zawyżania cen.
**piiip** / Apple / Adidas – w różnych jurysdykcjach podobne „warunki wyłączności cenowej” były uznawane za ograniczenia konkurencyjne.
Konsumenci są pozbawiani dostępu do tańszych ofert poza Allegro.
Sprzedawcy są zmuszani do sztucznego zawyżania cen w innych kanałach, by nie zostać wykluczonym z kluczowych programów Allegro.
Konkurencja między kanałami sprzedaży jest ograniczana.
Allegro wykorzystuje swoją pozycję, aby promować wyłącznie własną platformę kosztem pozostałych.
Może to prowadzić do efektu domina – wzrostu ogólnego poziomu cen w handlu internetowym w Polsce.
W związku z powyższym wnoszę o:
Wszczęcie postępowania wyjaśniającego wobec Allegro.pl sp. z o.o.
Zbadanie, czy warunki programu „Allegro Ceny” i reklam sponsorowanych naruszają art. 9 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów oraz art. 102 TFUE (nadużycie pozycji dominującej).
W przypadku potwierdzenia – nakazanie usunięcia praktyki ograniczającej konkurencję.
Wprowadzenie obowiązku umożliwienia sprzedawcom ustalania dowolnej ceny poza platformą Allegro, bez konsekwencji związanych z ograniczaniem usług promocyjnych.
To co, nie doczekamy się informacji, czy Allegro będzie używało nielegalnych w wielu serwisach scraperów?
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
czekamy dalej na odpowiedź.
@mech-mechpl dziś miałem telefon ale Pani też nic mi nie powiedziała, jedyne co można napisać do nich to podadzą listę produktów które mają gdzie indziej niższe ceny, ja mam 44 % produktów drożej na allegro itp. ogólnie konsultant trochę się zachowywał jak bot, czytał mi maila podawał procenty ale nie dowiedziałem się jaka to jest znacząca różnica, coś kombinują i jak zwykle przekombinują 🙂
Strzelą se pewnie w kolano bo stopy już nie mają 😞 dam przykład reklam google, reklamują się tam wszyscy Te, Am, ER i, Allegro jak Allegro wywali z reklam nasze oferty to inna portale zajmą jego miejsce a przy okazji będą mieć tańszy CPC 🙂 Więc trzeba szybko wystawiać na innych portalach co by zwiększyć se tam sprzedaż 😄