Kupujący zgłosił zwrot "bez przyczyny" i towar odesłał. I na tym sprawa by się zakończyła ale towar nosi ślady montażu, jest zanieczyszczony i może być dalej sprzedany najwyżej jako używany.
Poinformowaliśmy o tym kupującego że dostanie kwotę pomniejszoną o spadek wartości towaru.
Oczywiście kupujący zaczął się szarpać że towar jest niesprawny i dlatego zwrócił i że on ma prawo do reklamacji i chce całą kwotę albo zgłosi się do POKu.
Po mojemu jeśli zgłosił odstąpienie to już nie ma prawa do reklamacji, nie jestem jasnowidzem żebym wiedział że towar bez żadnej dołączonej informacji mam przyjąć jako reklamację. Nie pierwszy raz ktoś mi próbuje wcisnąć towar z demontażu albo że sobie coś zamówił "bo może to mi naprawi auto" a potem zwrócił bo jednak nie to.
Teraz pytanie, czy zwrócić kupującemu pomniejszoną wartość czy po prostu odesłać mu czujnik że nie spełnia warunków zwrotu?
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ macie pewnie dużo takich zgłoszeń, co tu lepiej zrobić?
Cześć, @mix-mce. Czy opisana sytuacja dotyczy zamówienia o numerze 6f2239d0-7d6c-11f1-938e-bf4b21786eca?
@MiMary tak, tego
@mix-mce Kupującemu nie przysługuje prawo do reklamacji towaru, ponieważ po zgłoszeniu odstąpienia od umowy przestał być jego właścicielem.
W przypadku zakupów konsumenckich, klient może zapoznać się z towarem w sposób nieprzekraczający podstawowy użytek, konieczny tylko do tego, by stwierdzić cechy i właściwości rzeczy. Gdy podstawowy użytek zostanie przekroczony, możesz pomniejszyć kwotę zwrotu, rzetelnie argumentując i dowodząc z czego wynika pomniejszenie kwoty zwrotu. To Ty musisz zadecydować czy te ślady montażu i zanieczyszczenia przekroczyły podstawowy użytek.
Musisz przyjąć odstąpienie, ale decyzja o tym jaką kwotę zwrócisz kupującemu - jak wyżej - zależy od Ciebie.
@MiMary ok czyli lepiej mu zwrócić wartość po potrąceniu niż odsyłać. W sumie wtedy odstąpienie będzie prawnie skuteczne i temat zamknięty.
@MiMary da rady zamknąć tą dyskusję? potwierdzenie przelewu jest załączone do dyskusji bo nie zauważyłem że to pobranie było, zgłoszenia do poku może sobie chyba zrobić poza dyskusją?
@mix-mce Kupujący właśnie zamknął dyskusję. 🙂
@MiMary już nie ważne, zakończył ze swojej strony, teraz czekam na negatywa
@mix-mce jak to było odstąpienie, było rozliczyć i oddać kasę, a tak pytanie i będziesz się teraz bujał, po odstąpieniu nie może reklamować bo to już nie jego towar, wylicz i oddaj co jest to warte 😄
@kostas11 i tak bym się bujał bo koleś 2h po dostarczeniu zwrotu (w piątek wieczorem bo czemu by inaczej) otworzył dyskusję "gdzie moja kasa?"
@mix-mce najgorsze jest to że takie fikołki to trafiają się na portalach jak allegro, w sklepie mam 20 x większą sprzedaż i zero takich cudaków jak tu, ciekawe z czego to wynika ?
@kostas11 bo allegro hoduje patologię
i pozwala na składnie reklamacji w sytuacji, gdy kupujący już skutecznie odstąpił od umowy przez mechanizmy allegro