Witam, co raz częściej po zwrocie środków klientowi i poproszeniu o zwrot prowizji system odrzuca złożony wniosek. Powód - Nie mamy informacji o odstąpieniu kupującego od umowy. Poproszę o podpowiedź co w takiej sytuacji mam zrobić? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Tutaj zgłaszaj się z reklamacjami do prowizji, a jak klienci zgłaszają Ci zwrot, że nie ma tej info w Allegro?
bo nieodebranie przesyłki to nie jest 'odstąpienie od umowy' i nie jest podstawą do zwrotu pieniędzy. Formalnie jest to nadal towar klienta.
przepraszam ale nie rozumiem
jeżeli klient nie odbierze paczki to rozumiem że mam mu nie zwracać środków do momentu kiedy nie odstąpi od umowy?
mam mu nie zwracać środków do momentu kiedy nie odstąpi od umowy
Tak. Właśnie tak. Nie masz formalnego odstąpienia od umowy = nie oddajesz pieniędzy.
I nie masz problemu ze zwrotem prowizji.
a co na to allegro, czy system przypadkiem nie odejmuje za to punktów?
- Towar inny niż zamówiony
- Nie dotarł na czas
- Brakujący element
- Towar uszkodzony, ale paczka jest cała
- Inna wada bądź niezgodność towaru z umową
- Oryginalność towaru budzi wątpliwości
Jeżeli wyślę towar inny niż zamówiony i zostanie on zwrócony a ja zwrócę pieniądze to do transakcji nie doszło więc dlaczego nie otrzymam zwrotu prowizji? Jeżeli towar nie dotrze na czas i zostanie zwrócony a ja zwrócę pieniądze to też do transakcji nie doszło więc dlaczego mam mieć nie zwróconej prowizji? Jeżeli towar zostanie uszkodzony zapewne przez firmę kurierską i oddam klientowi pieniądze to również nie dojdzie do transakcji więc dlaczego allegro nie zwróci mi prowizji?. Prowizja jest pobierana przecież od zawartej umowy.
A na jakiej podstawie prawnej (ogólnego prawa) oddajesz klientom pieniądze za ich towar. Przyjmujesz reklamację, klient odstąpił od umowy?
Skąd wiesz dlaczego klient nie odebrał towaru, masz jakąś informację od klienta, czy tylko towar wrócił?
Jeżeli nie masz odstąpienia od umowy to towar jest klienta, bez względu na to, gdzie się fizycznie znajduje i klient w każdej chwili może zażądać zwrotu tego towaru. Wtedy zostaniesz bez towaru i pieniędzy. Pamiętaj, że za ponowną wysyłkę płaci klient, nie Ty.
Jeżeli uznajesz reklamację to Allegro oddaje prowizję(*), bo ma informacje w systemie
(*)tak mi się wydaje, nie mamy reklamacji to nie wiem.
Czy jeżeli klient nie odbierze paczki i wróci ona do nas to czy mamy zwracać środki czy czekać aż klient odstąpi od umowy? Proszę moderatorów o odpowiedź @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Jak nie chcesz problemów to weź napisz do tego klienta i zwyczajnie spytaj. Jak nie odpowie to po dniu czy dwóch puść sms. Inaczej cokolwiek nie zrobisz to bedziesz miał kłopoty. Zgodnie z prawem towar jest nadal własnością klienta tak jak tu piszą. Jednak zapominają, że połowa takich kientów uważa, że nieodebranie = równa się odstąpieniu. I Ci poczekają trochę, zobaczą, że zwrotu nie ma i podziękują subiektywnym negatywem. Z drugiej strony bywają też klienci, którzy chcą swój towar dostać i z anulowania też nie będą zadowoleni. Ja tam zawsze piszę grzecznie, że czekam na decyzję co z towarem, bo to jego decyzja i póki co jeszcze się na tym nie przejechałam... Oczywiscie przy większej sprzedaży to może być problematyczne, jednak wtedy się musisz liczyć z tym, że od czasu do czasu negatyw wpadnie, bo klient słowa nie napisze, a potem odkryje, że pay trzeba spłacić...
czyli jak zwykle ty płać i się martw a allegro tylko prowizje weźmie i ma resztę w nosie. Bardzo uczciwa ptaktyka
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Czy jeżeli klient nie odbierze paczki i wróci ona do nas to czy mamy zwracać środki czy czekać aż klient odstąpi od umowy? mogę prosić o odpowiedź
@Hadwao_net tak, przepraszam, że musiałeś czekać na moją odpowiedź, ale mam już potwierdzenie, że samo nieodebranie przesyłki nie jest równoznaczne z odstąpieniem od umowy.
Dlatego w takiej sytuacji najlepiej będzie jeśli:
1. wyznaczysz pisemnie (np. mailowo) kupującemu czas na odebranie przesyłki z zastrzeżeniem, że po tym terminie zaczniesz naliczać koszty magazynowania przedmiotu. Wskaż tam proszę także jakie to będą koszty, tyle że muszą być realne.
2. wyznaczysz kupującemu czas na odbiór przesyłki z zastrzeżeniem, że w przypadku braku reakcji z jego strony, odstąpisz od umowy. Możesz również zaznaczyć, że pomniejszysz kwotę zwrotu o koszt nieodebranej przesyłki, jeśli został poniesiony. Podstawa prawna to art. 491 Kodeksu Cywilnego.
Jeśli to zrobisz, czas minie, a kupujący nie zareaguje, przyznamy Ci zwrot prowizji. Gdyby automat odrzucił Twój wniosek, odwołaj się, przyznamy go ręcznie.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Proszę jeszcze o informację, czy w sytuacji, gdy klient nie odpowie na e-mail w wyznaczonym czasie, a my dokonamy zwrotu środków później, Allegro nie obniży nam poziomu jakości sprzedaży z powodu dłuższego czasu realizacji zwrotu?
@Hadwao_net nie powinno się tak zadziać, ale zakładam, że są to sytuacje indywidualne i sporadyczne, dlatego polecam jednak stosować zasady szybkich wpłat opisane tutaj.
Problem jest taki że takich paczek jest coraz więcej a klienci w większości nie odczytują wiadomości. Wystarczy że taka sytuacja trafi się raz w miesiącu i punkty w tej mierze nie zostaną przyznane a jakość sprzedaży spadnie.
@Hadwao_net jeśli to przypadek raz w miesiącu, to zdecydowanie możesz napisać do nas chociażby tutaj. Pomożemy 🙂
dziękuję serdecznie