anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Delivery One - wzrosło ryzyko negatywa

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Witam,

Krótko:

1. Od zeszłego tygodnia kurier Allegro One zaczął w późnych godzinach odbierać nadane paczki w automacie.

2. Do tej pory było tak, że paczki nadane ok. 12:30 były odbierane ok. 14-15, a te nadane ok. 15:30 odbierano do 17:00

3. Od 6 stycznia paczki odbierane są dość późno (nawet ok. 22:00) i nie są w ogóle doręczane następnego dnia.

Przykłady (dotyczy to wszystkich paczek, ale podaję tylko po jednej):

Paczka nadana i odebrana 9 stycznia (dostawa 11 stycznia): https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003RDT2H7

Paczka nadana i odebrana 10 stycznia (dostawa??? bo kurier nie oddał jej jeszcze do magazynu)- : https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003T11958

Nie wiem, co się zmieniło, że paczki odbierane są tak późno, ale za chwilę zacznę łapać negatywy i utopicie moje konto.

Czy mogę prosić o wyjaśnienie z oddziałem, co jest powodem takiej zmiany?

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@MikroLITY Nie rozumiem problemu. Sprawdziłam przykładową paczkę i np. A003T11958 powinna zostać dostarczona zgodnie z przewidywanym czasem dostawy. Nie ma żadnego opóźnienia. 

Ta paczka A003RDT2H7 została już dostarczona i nie naliczyły Ci się minusowe punkty za dostawę. Wszystko jest w porządku. 

Nie mamy wpływu na to, o której dokładnie godzinie kurier odbierze paczki z automatu/punktu.  Jeśli zdarzy się tak, że wpłynie to negatywnie na Twoją jakość sprzedaży, (opóźnienie, problem w dostawie, nieodebrana paczka z automatu) zgłoś takie zamówienia przez dedykowaną zakładkę. 

Będziemy mogli wtedy wykluczyć takie zamówienie ze statystyk. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@N_Nitka28 

Chodzi mi o to, że dla przesyłki: A003RDT2H7:

Przewidywany czas dostawy 10 lutego, a została dostarczona 11 lutego:

Zrzut ekranu 2026-02-11 o 12.00.24.png

Te poniżej też mają przewidywany czas dostawy na 10 lutego, a żadna nie została dostarczona w tym terminie:

https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003RB93D0

https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003RAYTQ7

https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003RAYTQ7

https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003R94YX8

https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003R5TK86

----------------------------------------------------

Przesyłka A003T11958 powinna być dostarczona dzisiaj, a raczej już nie będzie, bo kurier nawet nie zdał jej na magazyn, więc znowu przewidywany czas dostawy nie zostanie dotrzymany.

Zrzut ekranu 2026-02-11 o 12.02.20.png

Te przesyłki mają przewidywany czas dostawy na 11 lutego, a kurier ich nawet nie zdał na magazyn:

https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003T11958

https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003RP4RM5

https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003RP4RM5

Chodzi o to, że żadna z przesyłek nadanych 9 i 10 lutego nie dotrze w przewidywanym terminie!

One są odbierane w terminie, tylko Wy macie problem z dotrzymaniem przewidywanego czasu dostawy! Ja już za to dostałem negatywa w zeszłym tygodniu i boję się, że przy takim Waszym podejściu do terminowości dostaw zaraz posypią się kolejne!

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

z mojej wiedzy - Twoja deklaracja wysyłki - natychmiast - to 24h

Czyli dziś Ci ktoś zamawia - obowiązek nadania masz do jutra.

To co pokazuje allegro - to czysta kpina z sprzedawców - oraz nabieranie kupujących.

Pozatym to wszystko opisane jest jako "SUGEROWANE" 

Ale kupujący tego nie rozumieją - bo samo Allegro im sugeruje - to oni traktują to jako święte.

Mam to samo ciągle.

A Klient może zrobić bach - negatyw - a allegro odpowie - ma prawo bo to subiektywna opinia ... szkoda ,ze to subiektywne - kłamstwo

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

ps. - wszytsko się zgadza niby - piszę jak byk : PRZEWIDYWANA 

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@MikroLITY Tutaj A003RDT2H7 10.02 to jest tylko przewidywany czas dostawy. (zmieściłeś się w swojej deklaracji, czyli nie otrzymałeś negatywnych punktów za to zamówienie) Zgadzam się, że w tej sytuacji jest ryzyko otrzymania negatywnego komentarza od kupującego. 

Więcej szczegółowych informacji dotyczących przewidywanego czasu dostawy znajdziesz w tym artykule. Zachęcam Cię do zapoznania się z nim. 

Pamiętaj, że możesz wyłączyć dostawy szybsze niż Twoja deklaracja. Możesz skorzystać z tej opcji, jeśli wysyłasz przesyłki szybciej niż deklarujesz i nie chcesz, abyśmy uwzględniali to w przewidywanym czasie dostawy. Gdy klikniesz [wyłącz dostawy szybsze niż moja deklaracja], w Twoich ofertach z deklarowanym czasem wysyłki 2 i 3 dni pokażemy przewidywany czas dostawy nie krótszy niż Twoja deklaracja wysyłki.

Podsyłam również szczegóły dotyczące tego tematu. 

Nicol
oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

fajnie - a co w przypadku - natychmiast / 24h ? Pokazujecie - dostawa dnia kolejnego - a przecież mam czas 24h na nadanie - i nie mogę tego wyłączyć -  tak czy nie ?

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@-Outlet-Butik- Podsyłam Ci artykuł dotyczący wysyłki tego samego dnia. Tam znajdziesz wszystkie szczegółowe informację. 

Nicol
oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

szczerze - mało mnie interesuje wysyłka tego samego dnia - bo na głównym koncie nie wysyłam nic tego samego dnia - tz nadaję ( zwykle wieczorem do automatów ) Ale nic nie idzie dalej ponieważ kurier podejmuje paczki dnia kolejnego.

Interesuje mnie zatem  - to o co spytałem - mam ustawione - natychmiast - do kiedy mam czas na nadanie ? Wg. mojej wiedzy - mam czas do jutra. 

Tak / nie ?

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@-Outlet-Butik- To zależy jakie masz godziny ustawione i jakie są ustawienia w ofercie. Zgodnie z przewidywanym czasem dostawy powinieneś wysłać paczkę jeszcze tego samego dnia. 

Zachęcam Cię ponownie do zapoznania się z artykułem, który wysłałam. 

Jeśli klient złoży i opłaci zamówienie przed godziną wysyłki tego samego dnia i wybierze metodę dostawy od przewoźnika, dla którego masz ustawioną godzinę wysyłki tego samego dnia – na wysyłkę takiego zamówienia masz czas do końca dnia w dniu złożenia i opłacenia zamówienia. Gdy to zrobisz, zostaną przyznane punkty w miarach Wysyłka w terminie i Szybka wysyłka.

Nicol
oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

nie mam ustawionych - żadnych wysyłek tego samego dnia.

Jedyne co mam ustawione - to : czas wysyłki natychmiast.

Do kiedy mam czas na wysłanie - jak Klient kupi coś - teraz - np. 14:06 ?

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@-Outlet-Butik- przesyłki z czasem wysyłki "Natychmiast" powinieneś wysłać tego samego dnia co zakup. 

Nicol
oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

brednie - a jak ktoś kupi o 23:59 ?

Pytałem ( poszukam tego maila ) - Was - i otrzymałem info iż wysyłki ustawione - natychmiast oraz 24h - to to samo - i mam czas na nadanie ich  - do dnia kolejnego do 23:59

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@-Outlet-Butik- Ale to wszystko zależy od godzin granicznych jakie masz ustawione w ofercie. Nie zdarzy się taka sytuacja, w której ktoś kupi o 23:59 i będzie od Ciebie oczekiwał, że wyślesz zamówienie w minutę. 

Dostawa jutro oraz dostawa natychmiastowa muszą być wysłane tego samego dnia, w którym dokonano zakupu, aby mogły być zrealizowane zgodnie z deklaracją. Jeśli masz inne informacje, podeślij je proszę. 

Jeśli masz poprawnie ustawione godziny w ofercie, przy danych przewoźnikach, wszystko powinno zadziałać prawidłowo.

Nicol
oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

powtarzam kolejny raz - nie mam ustawionych jakichkolwiek godzin granicznych.

Mam ustawione : wysyłka natychmiast ( po 13:30 ) oraz do 13:30 - 2 dni

Wysyłka w terminie

40 / 40 pkt
I mam 40 na 40 - terminowa wysyłka
Zatem gadanie - ,że ustawienie - natychmiast - to nakaz wysyłki tego samego dnia - to wyssanie z palca.
Sprawdź - dopytaj - wróc z konretami - potwierdz czy : natychmiast i 24h - mamy czas na wysyłkę do dnia kolejnego.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@-Outlet-Butik- Nicol wytłumaczyła już kwestię wysyłki natychmiast oraz załączyła link do artykułu, gdzie wszystko jest wyjaśnione. 

Jeżeli nie masz ustawionych godzin wysyłki tego samego dnia lub nie spełniasz wymagań aby godzina wysyłki tego samego dnia była wyświetlana - to obliczymy ten czas, na podstawie Twoich historycznych danych o szybkości wysyłek (bierzemy pod uwagę dane z ostatnich 90 dni). 

Jeżeli kupujący złoży zamówienie w tych godzinach, to będziemy wyświetlać wysyłkę tego samego dnia. Jeżeli klient złoży zamówienia po tej godzinie, to będziemy liczyć czas na wysłanie do końca następnego dnia. Więc jest to zależne od wybranego przewoźnika oraz czasu złożenia zamówienia. 

Sandra
oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

ale chyba się mijamy - w tym o co pytam. Ja rozumiem ,że Allegro ma schizy na punkcie sprzedawców -  wyślij paczkę juz natychmiast - a już na siebie nie patrzycie ,że Wasze delivery czesto działa jak poczta polska. Ale to już poza wątkiem.

nie pytam co tam allegro sobie wyświetla ( bo już wielu sprzedawców na tym forum pisała ,że są to brednie )  - pytam - jaki mam fizycznie czas na wyslanie paczki abym miał 100% w mierze - wysyłk w terminie - przy braku ustawień wysyłek tego samego dnia ( granicznych )  - mam ustawioną deklarację wysyłki sprzedawcy - natychmiast lub 24h. TYLE

Z tego co mi maglujecie - przy tych założeniach iż przy wpisaniu : natychmiast - mam nadać paczkę tego samego dnia ( a w 99% tego nie robię ) - nie miałbym 100% w tej mierze punktów.

A mam.

Zatem proste pytanie : ustawiam deklarację : natychmiast lub 24h - nie mam ustawień godzin wysyłek i mało mnie interesuje co tam wyświetlacie - jaki mam czas na nadanie paczki - jak ktoś zamówi coś np teraz - 10:15 - abym miał miarę- wysyłka w terminie 100%

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

a usuniecie NEGATYWA od Klienta? 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Sa_nova waszego wróżonego z fusów sposobu wyświetlania czasu wysyłki nikt nie potrafi zrozumieć, zwłaszcza kupujący, którzy myślą, że jest to czas rzeczywisty

do tego Twoje tłumaczenia bledną wobec akcji w grudniu, gdzie czas wysyłki nie był wyświetlany według podanego przez Ciebie algorytmu

my may podany czas wysyłki 24h a kupującym często podajecie, że mamy wysłać towar w 2h od zakupu

inni sprzedawcy mają ustawiony czas wysyłki natychmiast - a twierdzicie, że może to być 48h (wątek opisywany kilka miesięcy temu)

@-Outlet-Butik- na otrzymanego negatywa odpisz - kupujący został oszukany przez allegro co do terminu wysyłki

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

nie dostałem negatywa - a nawet jak dostane - mam to już gdzieś.

zadaje proste pytanie - jaki mam czas na wysłanie fizyczne paczki - przy wpisaniu w deklaracji sprzedajacego - natychmiast lub 24h

Nie ustawiam jakicholwiek godzin granicznych itd.

I dostaje dziwne odpowiedzi nie mijające się z realiami. 

Ktoś mi kiedyś odpisał z Allegro na maila z tym pytaniem - natychmiast oraz 24h- to to samo i mam czas na nadanie do końca kolejnego dnia roboczego.

Chciałbym potwierdzenia tego faktu - ale widzę ,że schiza wysyłania paczki 2 min po zamówieniu od Klienta - który potem i tak zwróci towar do wartości smarta - jest oszałamiająca 

oznacz moderatorów