anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Delivery One - wzrosło ryzyko negatywa

MikroLITY
#14 Krzewiciel

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Witam,

Krótko:

1. Od zeszłego tygodnia kurier Allegro One zaczął w późnych godzinach odbierać nadane paczki w automacie.

2. Do tej pory było tak, że paczki nadane ok. 12:30 były odbierane ok. 14-15, a te nadane ok. 15:30 odbierano do 17:00

3. Od 6 stycznia paczki odbierane są dość późno (nawet ok. 22:00) i nie są w ogóle doręczane następnego dnia.

Przykłady (dotyczy to wszystkich paczek, ale podaję tylko po jednej):

Paczka nadana i odebrana 9 stycznia (dostawa 11 stycznia): https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003RDT2H7

Paczka nadana i odebrana 10 stycznia (dostawa??? bo kurier nie oddał jej jeszcze do magazynu)- : https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki?numer=A003T11958

Nie wiem, co się zmieniło, że paczki odbierane są tak późno, ale za chwilę zacznę łapać negatywy i utopicie moje konto.

Czy mogę prosić o wyjaśnienie z oddziałem, co jest powodem takiej zmiany?

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@-Outlet-Butik- kończąc już temat, jeżeli:

• nie nie masz ustawionych godzin granicznych
  • deklarujesz wysyłkę natychmiast lub 24h
  • nie włączyłeś opcji "wyłącz predykcje szybsze niż moja deklaracja"

to obowiązuje Cię wysyłka zgodnie z naszą predykcją (to o czym wspomniałam w poprzedniej wypowiedzi). Przy takich warunkach Twoje konto wpada w algorytm uczenia maszynowego, który przewiduje czas wysyłki na podstawie dotychczasowej historii. 

W zależności od historii wysyłki na Twoim koncie - to częściej lub rzadziej mogą pojawiać się predykcje na wysyłkę tego samego dnia. Tak więc podsumowując - zamówienia powinny być wysyłane, nie później niż data którą wyznaczyliśmy. 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

no to kończąc temat : 

- od DWÓCH miesięcy - z racji pracy zawodowej - robię na opak jak piszesz - tz do 13:30 - ustawiam 2 dni czas wysyłki , po 13:30 - ustawiam : natychmiast.

100% paczek wysyłam dnia kolejnego ( nawet jak wpadną po 13:30 - z tym natychmiast ) i mam 100% w miara - czas wysyłki.

Jakby było jak mówisz - miara poleciałby na pysk.

Dodatkowo ( poszukam tego maila ) - pytałem konsultanta - było to może w grudniu 2025 - i dokładnie mi napisał co pisałem - deklaracja natychmiast i 24h - to to samo - mam czas na nadanie - 24h

AMEN

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

no chyba - że dzięki tym praktykom - Wasz system liczy tak - jaki ja mam zamiar - wtedy OK 

w sensie - po 13:30 - jak ustawie deklarację : natychmiast -  ustawia mi na aukcjach - dostawa pojutrze. I wtedy +- zgadza się z tym co piszesz.

Ale patrzac na logikę - nie a to sensu - to skasujcie deklaracje kupujących i opierajcie się tylko na algorytmach - skoro deklaracja sprzedawcy - NIC NIE WNOSI 

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

a już tak ps. "to obowiązuje Cię wysyłka zgodnie z naszą predykcją" - jaką predykcją :D:D

predykcja - Predykcja to proces prognozowania przyszłych zdarzeń, zachowań lub wartości na podstawie historycznych i bieżących danych oraz zaawansowanych modeli statystycznych i uczenia maszynowego

Skoro ustawiam deklarację 24h - nic innego nie deklaruje - to mam dostosować się Waszemu PROGNOZOWANIU które WYMUSZA na mnie w jakim czasie mam wysyłać paczki 😄

Z definicji - prognoza to prognoza - nie rzeczywistość - a Wy uczycie kupujących ,że jak Pani w prognozie pogody zapowie słoneczko - to tak musi się stać

Kończę dyskusję - miłego dnia 🙂 

oznacz moderatorów

-Outlet-Butik-
#11 Animator

mi już łapy opadły - szkoda się wkurzać.

ciekawe czy w T*mu też działają na prognozach pogody - ale chyba nie bo już wygryźli rynek e-commerce w tym kraju a ich infolinia działa prężnie wydzwaniajac i zachęcając do współpracy - sam już miałem 3 tel.

oznacz moderatorów