anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Już 7 kwietnia do Allegro Delivery dołącza DHL!

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

Wiecie już, że do programu Allegro Delivery dołącza nowy przewoźnik - DHL.
W tym wątku zebrałam najważniejsze informacje na ten temat.

7 kwietnia 2025 dodamy do programu Allegro Delivery metody DHL:

• Allegro Kurier DHL
  • Allegro Odbiór w Punkcie DHL 
  • Allegro Automat DHL BOX 24/7.

Jak będziemy dodawać metody DHL do Allegro Delivery
Od 7 kwietnia możecie samodzielnie dodać metody DHL w ramach Allegro Delivery lub poczekać, aż zrobimy to za Was. Będziemy je włączać kolejno określonym grupom sprzedających, poinformujemy osobno każdą z grup e-mailowo z około tygodniowym wyprzedzeniem.

la_nika_0-1741694777265.png

Maksymalna waga i wymiary:
Maksymalna wymiary i waga przesyłek DHL została dopasowana do programu Allegro Delivery.
Jedyna różnica między przesyłkami DHL nadawanymi poza programem to maksymalna waga przesyłek w automatach i punktach (poza Allegro Delivery to 25 kg). 

la_nika_1-1741695110189.png

Jak nadać i przekazać paczki
Przesyłki będziecie mogli nadać wyłącznie przez Wysyłam z Allegro lub poprzez integrację zewnętrznych narzędzi z API Wysyłam z Allegro. Będziecie mogli przekazać paczki:

• podczas jednorazowego lub stałego podjazdu kuriera
  • w automatach paczkowych DHL BOX 24/7
  • w punktach nadań DHL POP, również w Żabkach.

Jak zamówić podjazd kuriera
Tak jak w przypadku pozostałych metod w ramach Allegro Delivery, dla każdego przewoźnika należy zamówić osobny podjazd przez narzędzie Wysyłam z Allegro.
Podjazd kuriera będzie 
bezpłatny bez względu na liczbę paczek.

Jak zamówić stały podjazd kuriera
Będziecie mogli zamówić stały podjazd kuriera przez formularz na stronie DHL. 
W ciągu 5 dni roboczych otrzymacie potwierdzenie e-mailowe, jeśli konieczne będzie dopracowanie indywidualnych rozwiązań realizacji odbiorów, przewoźnik będzie kontaktować się telefonicznie..

Jak będzie wyglądać proces zwrotów operacyjnych
Przesyłki będą czekać na odbiór przez kupujących w automacie paczkowym i w punkcie odbioru przez 48 godzin. Po tym czasie lub w przypadku przesyłki kurierskiej, która nie mogła zostać doręczona – przesyłka zwracana jest bezpłatnie do sprzedającego.

Reklamacje logistyczne, tak jak w przypadku innych metod z programu Allegro Delivery możecie zgłaszać do nas. 
Godziny wysyłki tego samego dnia dla DHL w ramach Allegro Delivery będzie można ustawić od 7 kwietnia.

Podsumowanie:
Podstawowe informacje o Allegro Delivery (LINK)

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
52 ODPOWIEDZI 52

EkspertLed
#9 Pomysłodawca#

tak, mamy tak ustawione mniej więcej, ale to nie jest problem, problemem jest to, ze teraz DHL trzeba realizować osobno, mamy dośc zróżnicowany asortyment i wydajemy zamówienia po asortymencie. DHL, nawet jak to jest (na razie) 10 paczek dziennie to dezorganizuje nam pracę w ten sposób. IMO przyjazd kuriera o 9.00 jest nieakceptowalny. 

oznacz moderatorów

wimarsklep
#7 Wielbiciel#

Dokładanie obowiązkowych form dostaw generalnie dezorganizuje pracę. W moim przypadku to kurierzy UPS i OrlenPaczka, w Twoim DHL. 

Mam dwie umowy, własne z firmami kurierskimi, stale podjazdy, znane rozmiary paczek do automatów i punktów, kurierzy  i opiekunowie pod telefonem.  Te dwie firmy wystarczały mi też do obsługi zamówień Allegro ale ktoś postanowił inaczej. Teraz mam bałagan z kurierami i wiele niewiadomych.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

wydawnictwoplant
#7 Wielbiciel#

Jest jakiś problem z DHL, bo do nas kurier przyjechał nie w to miejsce gdzie miał przyjechać to po pierwsze a teraz nawet nie możemy nic nadać i mamy taki błąd jak na zdjęciu wyżej.

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#12 Orędownik#

błąd po stronie WzA bo Orlen też to dotknęło, najgorsze to jest to, ze API zwracało błąd, ale potem porobiło etykiety na te żądania i tak, tak to nie powinno działać.

oznacz moderatorów

wydawnictwoplant
#7 Wielbiciel#

Kurier nadal nie przyjechał pomimo ustalenia godziny odbioru od 10 do 12...

Na czacie od wczoraj nic nie mogą zrobić w kwestii DHL...

@la_nika czy jest możliwość zareagowania w kwestii 2 wysyłek z DHL?

c7eebf60-5000-11f0-8e8c-835607bf6478

c7730351-4f8a-11f0-b312-ff95324ef523

paczki powinny być już jutro u klientów a one nadal nie zostały odebrane...

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@wydawnictwoplant podjazd dla zamówienia nr c7730351-4f8a-11f0-b312-ff95324ef523 jest ustalony na dzisiaj (do 12:30), więc kurier powinien dzisiaj podjechać po paczkę, natomiast do zamówienia nr c7eebf60-5000-11f0-8e8c-835607bf6478 w systemie w ogóle nie mam numeru przesyłki, tak jakby nie została utworzona. 
Wczorajszy problem z nadawaniem przesyłek DHL został rozwiązany, więc spróbuj proszę jeszcze raz wygenerować etykietę dla zamówienia nr c7eebf60-5000-11f0-8e8c-835607bf6478, a jeśli w Zamówione przesyłki masz przesyłkę dla tego zamówienia, podaj proszę jej numer, sprawdzę, co się dzieje, że nie mamy jej w systemie. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

wydawnictwoplant
#7 Wielbiciel#

Numer: AD00MERKQ3

nie wiem czemu numer się nie wygenerował i nie dodał, zrobiłem to teraz ręcznie lecz nadal po odświeżeniu się nie dodaje.

Co do godziny 12:30 to nadal nie zostało to odebrane.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@wydawnictwoplant dziękuję! Wyjaśniam to, czy możesz jeszcze napisać, ponieważ wcześniej pisałeś, że kurier przyjechał pod inny adres, czy adres, pod który kurier się zgłosił to była ul. Trześniowska 9?

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

wydawnictwoplant
#7 Wielbiciel#

Adres pod który kurier przyjechał to Łanowa 10 pomimo zaznaczenia odbioru paczek z Trześniowska 9 (parę razy mieliśmy taki problem że kolega zamawiał podjazd w Sandomierzu a przyjeżdżał kurier z Krakowa ale to nie zawsze, nie raz się udało normalnie odebrać).

Zaznaczę że inne przesyłki allegro typu ups, inpost czy dpd wszystko zgrabnie zostało odbierane zgodnie z miejscem nadania.

P.S. właśnie kolega z Sandomierza napisał że dzwonił do niego kurier i zaraz przyjedzie po paczki 🙂

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@wydawnictwoplant ok, to dobrze, że kurier się odezwał, te zamówienia na razie nie są opóźnione. Gdyby były, daj proszę znać, poproszę o ich wykluczenie z jakości. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

wydawnictwoplant
#7 Wielbiciel#

Jeśli dziś kurier odbierze to nie będą opóźnione tak czy siak póki co dziękuje za pomoc!

oznacz moderatorów

wydawnictwoplant
#7 Wielbiciel#

Numer: AD00MERKQ3

nie wiem czemu numer się nie wygenerował i nie dodał, zrobiłem to teraz ręcznie lecz nadal po odświeżeniu się nie dodaje.

Co do godziny 12:30 to nadal nie zostało to odebrane.

oznacz moderatorów