anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z Orlen Paczką

MAMY ROZWIĄZANIE!
Pet_it_Be
#9 Pomysłodawca

Witam, mam problem z paczką numer AD03S19L4WVLPJP89 - została nadana 11.08 i od tego momentu nie wiadomo co się z nią dzieje. Klient nie dostał żadnej informacji o opóźnieniu. Proszę o jak najszybsze wyjaśnienie. Pozdrawiam  @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Pet_it_Be_0-1786604910712.png

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pet_it_Be poprosiłam już o interwencję u przewoźnika. 

Ola
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pet_it_Be

To nie jest Orlen Paczka, tylko Allegro Delivery. To inny przewoźnik. 

Przewoźnik Allegro w usłudze Allegro Delivery, gwarantuje doręczenia przesyłki w terminie do trzech dni roboczych. Twoja przesyłka została nadana 11 sierpnia, czyli termin jej doręczenia upływa 14 sierpnia.

Natomiast za opóźnioną przesyłka stanie się dopiero od 15 sierpnia i wtedy będziesz mógł zgłosić interwencję. Na chwilę obecną przesyłka idzie termiminowo.

oznacz moderatorów
Pet_it_Be
#9 Pomysłodawca

To dlaczego jest przewidywana dostawa 12.08 ? Czegoś tutaj nie rozumiem.. 

Pet_it_Be_1-1786611594100.png

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pet_it_Be data przewidywanego czasu dostawy jest zaznaczona na czerwono i ma obok wykrzyknik, więc gdy najedziesz na nia nią kursorem, zobaczysz informację, że przesyłka jest opóźniona. 

Ola
oznacz moderatorów
Pet_it_Be
#9 Pomysłodawca

Tak wiem, to dlaczego Pani twierdzi że 3 dni robocze są na wysyłkę ? Jak przy tym zamówieniu jest informacja że paczka zostanie doręczona na następny dzień…

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Pet_it_Be wysłaliśmy już interencję w sprawie Twojej paczki do przewoźnika i jeśli nie otrzymamy odpowiedzi do godz. 17, dalsze informacje przekażemy Ci w korespondencji mailowej. 

Ola
oznacz moderatorów
MikroLITY
#14 Krzewiciel

@Pet_it_Be 

Allegro Delivery ma 3 dni na dostawę przesyłki, masz napisane "Przewidywany czas dostawy" - a to jest coś zupełnie innego.

Oczywiście Allegro wprowadza zamieszanie wiedząc, że gwarantowany czas dostawy wynosi 3 dni, a jednocześnie po jednym dniu wysyła maila z informacją o opóźnieniu.

Zrzut ekranu 2026-08-13 o 15.48.59.png

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pet_it_Be 

To bardzo proste: przewidywać, to nie to samo, co gwarantować.

Przesyłka jest opóźniona w stosunku do terminu przewidywanego przez Allegro, ale nie jest opóźniona w rozumieniu Prawa pocztowego i Regulaminu przewoźnika.

Terminy, od których można formalnie zgłaszać reklamację/interwencję, określa § 6 ust. 2 Rozporządzenia w sprawie reklamacji usługi pocztowej:

§ 6. [Termin zgłoszenia reklamacji]

2. Reklamację z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania usługi niebędącej usługą powszechną można wnieść:

(...)

3) z tytułu opóźnienia w doręczeniu przesyłki pocztowej w stosunku do gwarantowanego terminu doręczenia, jeżeli taki termin został określony przez operatora pocztowego w regulaminie świadczenia usług pocztowych – po upływie tego terminu;

Z kolei w Regulaminie Allegro Delivery znajdziemy zdefiniowany gwarantowany termin:

§ 1 ust. 2 (Definicje):

„Next Day” („Dostawa jutro”) - Usługa świadczona z deklarowanym terminem doręczenia Przesyłki kurierskiej w najbliższym dniu roboczym lub w sobotę niebędącą świętem, przypadającym po dniu nadania Przesyłki (gwarantowany termin doręczenia wynosi trzy Dni robocze);

Podsumowując: data 15 sierpnia jako pierwszy dzień opóźnienia wynika bezpośrednio z § 6 ust. 2 pkt 3 Rozporządzenia w zw. z definicją „Next Day” w § 1 ust. 2 Regulaminu Allegro Delivery. Do 14 sierpnia włącznie przesyłka idzie w terminie gwarantowanym.

oznacz moderatorów
rawfoods
#8 Zapaleniec

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 
Da radę uzyskać jakieś szczegóły o przesyłce nr AD0SGC60SFT7QMSJ2  ?
Tym razem jestem odbiorcą i jest mi towar z tej paczki pilnie potrzebny, a od wczoraj nie ruszyła z magazynu doręczającego. 
Ew. nr do kuriera z rejonu, żebym mógł zapytać czy ma tą paczkę na pokładzie.

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@rawfoods kurier na pewno nie ma jej na pokładzie, ale wyjaśnię, dlaczego od wczoraj ta przesyłka nie zmieniła statusu. 

Ola
oznacz moderatorów
rawfoods
#8 Zapaleniec

@_HolaOla_ jestem w stanie po nią jechać na sortownie, byle bym był pewien, że zostanie mi wydana. 

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@rawfoods nie zostanie, ale wyjaśniam już jej aktualny status, więc poproszę Cię o cierpliwość. 

Ola
oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@rawfoods kurier podjął Twoją paczkę z magazynu, więc dziś powinien pojawić się pod wskazanym adresem. 

Ola
oznacz moderatorów