Dzień dobry
Kurier wczoraj nie odebrał około 50 przesyłek pomimo zamówionego podjazdu... Klienci od rana wściekli, ponieważ przesyłki które dziś powinny do nich dotrzeć wciąż oczekują na nadanie! Kto za to zbierze "pozytywne" oceny ? Oczywiście my jako sprzedający!
@renaII kurier powinien odebrać przesyłki, dla których otrzymał zlecenie odbioru. Jeśli podczas podjazdu masz dodatkowe paczki, dla których nie było zlecenia - kurier może ich nie odebrać. Jeśli kurier nie wziął paczek, dla których był zamówiony podjazd to proszę podaj numery tych przesyłek.
Kurier nie zabrał żadnej paczki. Nie pojawił się na odbiorze.
A005DA2GZ5
A005DA2GZ5
A005DA2GT8
A005DA2H08
A005DA2GO9
A005DA2H57 |
A005DA2H32
A005DA2H65 |
@renaII zgłosiłam problem z podjazdem kuriera do oddziału. W przyszłości problem z podjazdem możesz zgłaszać przez dedykowany formularz. Takie zgłoszenie trafia wtedy bezpośrednio do odpowiedniego zespołu.
@renaII otrzymałam informację, że kurier przyjechał po odbiór paczek o godzinie 15, a firma była zamknięta.
Kurier doskonale wie gdzie czekają na niego przesyłki, sprawdź proszę, wszsytkie odbiory realizowane są po godzinach pracy naszej firmy i nigdy z tym nie było problemu. Nasza firma pracuje do godziny 14.00, kurierzy o tym wiedzą, ale my nie mamy możliwości zaznaczenia takich godzin odbioru, ponieważ kurier ONE ma odbiory godziny 17
jak przez ten dedykowany formularz można zgłosić brak podjazdu ? ikonkę dodaj zgłoszenie mam wyszarzoną, nie mam możliwości dodania zgłoszenia.
Cześć, @KRBUD. Proszę, podeślij zrzut ekranu z tej zakładki, gdzie jest widoczna wyszarzona opcja ''Dodaj zgłoszenie''. Proszę także o numer zamówienia, po które nie przyjechał kurier mimo zlecenia.
AD100004014573, czy jest możliwość ażeby Allegro wyłączyło możliwość wybierania przez kupujących firmy DHL ? Co jakiś czas mam takie sytuacje, że kurier nie zgłosi się po odbiór paczek.
U nas przycisk dodaj zgłoszenie też jest nieaktywny. Przeciążenie systemu?
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@AGD-RTV-IT czy możliwość zgłoszenia nadal się nie podświetla?
@Syrena_zT Już jest ok.
Ja myślę, że nie masz zbyt dobrej wiedzy o odbiorach przesyłek.
Kurierowi wystarcza zlecenie podjazdu na 1 przesyłkę (ja o tym wiem, bo je nadaję). I nie ma takiej sytuacji, że kurier nie wziął przesyłek, dla których nie był zamówiony podjazd - to jest fikcyjna sytuacja, jedynie stworzona "pod Allegro"- czyli zamawiam podjazd kuriera dla 1 paczki Allegro Delivery (a mam do wysłania 20 paczek), kurier nie przyjedzie i nie odbierze przesyłek, a ja mogę do Allegro reklamować tylko 1 przesyłkę, a to wlicza się również w moje statystyki i ujemne punkty.
A wszystko zależy od kuriera-kierowcy i jego dobrej/złej woli. Przeniosłem się zw wsi do miasta.
Na wsi:
InPost - miałem stałe zlecenie, czekał do 13:00 aż wszystko zapakuję lub podjeżdżał drugi raz później
Orlen, UPS - dla nich wystarczył tel. że są przesyłki do odebrania
DHL i DPD - wymagali zlecenia odbioru chociaż jednej przesyłki - żeby był zamówiony podjazd, inaczej nie odbiorą.
Teraz miasto Brzozów:
InPost (jeszcze nie mam stałego zlecenia, chore procedury) - ale kurier odbiera paczki bez zlecenia (jak go złapię), pod paczkomatem też kurier wrzuca paczki bezpośrednio do auta.
DHL, DPD, Orlen - nawet Ci odbierają paczki bez zlecenia odbioru - jak ich "dopadnę".
Jednak w poniedziałki jest problem z odbiorem przez DPD - nie odbierają pomimo zlecenia odbioru. Bo jeżdżą wcześnie, mają mało paczek do rozwiezienia i szybko wracają na bazę, przed południem. O 11-ej już nie odbierają przesyłek, bo są w drodze powrotnej.
No i jest - poniedziałek , 24.06.2026 - godz. 10:50 - złożone zlecenie odbioru przesyłek Allegro Delivery przez DPD - oczywiście na 1 przesyłkę, bo to wystarcza do podjazdu kuriera - a przesyłek było ok. 10 szt. - zamówiony podjazd: 11:00 do 15:00.
I co? - kuriera się nie doczekałem, zawiozłem paczki do punktu odbioru, ale oczywiście zostały odebrane we wtorek.
We wtorek przyjeżdża do mnie kurier DPD i pyta o przesyłki - no to mu mówię, że nadałem w poniedziałek w jakimś punkcie odbioru, bo nie mogłem się go doczekać, żeby tylko mieć potwierdzenie nadania.
A on mi na to, że poniedziałek to "krótszy" dzień i o godz. 11:00 to on jest już na bazie.
Więc proszę Allegro o interwencję do kuriera DPD (oddział chyba 38-400 Krosno) w sprawie odbioru przesyłek.
Lub proszę sobie ustanowić inne godziny odbioru przesyłek Allegro Delivery DPD w poniedziałki - czyli zamówienie podjazdu kuriera do godz. 09:00 , a nie do 11:00 .
Allegro Delivery olewa terminy odbioru - a mnie są naliczane ujemne punkty w statystykach za czas wysyłki.