anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro Protect - odrzucony wniosek

s00ng00
#8 Zapaleniec#

@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

zwracam się o pomoc, ponieważ doradcy Allegro (domniemam że to boty) nie zapoznali się z całością dyskusji i odrzucają mój wniosek z Allegro Protect. Przewoźnik odrzucił reklamację złożoną przez sprzedającego, sprzedający odrzucił moją reklamację jeszcze przed wydaniem decyzji przewoźnika, a na odpowiedź wniosku Allegro Protect bot odpisuje, że jeśli przewoźnik nie uznał reklamacji to Allegro Protect nie przysługuje - zgłosiłem na samym początku problem pt.:  “otrzymałem uszkodzony towar ale paczka jest cała”.

Nr wniosku Allegro Protect [733925-1740061738]

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@s00ng00 Zapewniam Cię, że Dyskusjami oraz wnioskami Allegro Protect opiekują się nasi Doradcy, a nie boty. Skonsultuję sprawę i niedługo wrócę do Ciebie z dalszymi informacjami. 

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@s00ng00 Zweryfikowałam sprawę i przykro mi, ale w opisanej przez Ciebie sytuacji nie przyznajemy zwrotów środków w ramach Allegro Protect, o czym piszemy również w tym artykule.

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

s00ng00
#8 Zapaleniec#

@julienail Proszę o wskazanie podstawy regulaminu allegro, na której opieracie decyzję odmowną wypłaty świadczenia z Allegro Protect?

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów

s00ng00
#8 Zapaleniec#

@julienail  W artykule który zamieściłaś jest podświetlony punkt “przesyłka została uszkodzona lub zaginęła w transporcie” - jeszcze raz przypominam, że ja nie zgłosiłem otrzymania uszkodzonej przesyłki w transporcie. Od samego początku pisałem, że otrzymałem uszkodzony towar ale paczka jest cała i taki też był temat dyskusji oraz powód złożenia reklamacji do sprzedającego. 
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@s00ng00 stwierdzenie 

przesyłka została uszkodzona lub zaginęła w transporcie

Oznacza to samo co

przesyłka została uszkodzona w transporcie lub zaginęła w transporcie. To że sprzedawca zlecił transport jako firma innej formie nic nie znaczy bo i tak odpowiada za paczkę do chwili doręczenia, chyba że odpakowałeś i stwierdziłeś uszkodzenie po wiecej niż 7 dniach lub nie spisaleś protokołu szkody na str przewoźnika w tym terminie. Jako kupujacy masz taki obowiązek by rzecz dostarczoną sprawdzić czy działa oraz przekazać sprzedawcy firmie dokumentację do złożenia reklamacji np protokół @s00ng00 

oznacz moderatorów

s00ng00
#8 Zapaleniec#

Towar otrzymałem 14 stycznia godz 10:46, otworzyliśmy go wspólnie z żoną ok godz 16:00, a dyskusję założyłem o 16:56 gdzie wysłałem wszystkie zdjęcia i zastrzeżenia. Protokół wypełniliśmy 17 stycznia po kontakcie ze sprzedającym i przesłałem do sprzedającego. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Czy spisałeś i przekazałeś protokół szkody do 7 dni od odebrania paczki od przewoźnika? Akurat to że sprzedawca odrzucił to jasne bo on ma 14 dni na odpowiedź reklamacyjna a przewoźnik 30dni i by musiał akceptować w ciemno. @s00ng00 

oznacz moderatorów

s00ng00
#8 Zapaleniec#

@az1rael  Wszystkie zastrzeżenia napisałem od razu tego samego dnia w dyskusji do sprzedawcy. Sprzedawca zmienił przewoźnika sam bez mojej zgody (w aukcji ma smart DPD, a wysłał sobie fedexem) i zlecił transport przez epakę. Napisałem do FedEx o tym że mam uszkodzone urządzenie przez formularz na stronie, to odpisali że zgłoszeń reklamacyjnych może dokonać tylko zleceniodawca czyli epaka, dlatego cały proces reklamacyjny toczył się między sprzedającym a przewoźnikiem. Przewoźnik wydał decyzję - nie uznaje reklamacji. W cale się nie dziwię, bo karton nie był zniszczony o czym pisałem od samego początku do sprzedającego.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@s00ng00 jaka byłaprzyczyna pdrzucenia reklamacji od przewoźnika i od sprzedawcy

oznacz moderatorów

s00ng00
#8 Zapaleniec#

Jak mogłem spisać protokół przy kurierze skoro paczka nie była uszkodzona z zewnątrz?

FedEx: 

IMG_8173.png

Sprzedający:

IMG_8174.png

oznacz moderatorów