anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Chce zatrzymać towar mimo, że zgłosiłam zwrot

MAMY ROZWIĄZANIE!
m_zaw
#1 Nowicjusz

Zgłosiłam wczoraj zwrot towaru ze względu na opóźnienie w dostawie (paczka miała być wczoraj w punkcie, a nie została jeszcze nadana). A dziś się okazuje, że sprzedawca wysłał do mnie paczkę i jednak chcę ją zatrzymać. Co w tym przypadku mam zrobić? Czy wystarczy że nie odeślę paczki do wyznaczonego czasu czy muszę to jeszcze gdzieś zgłaszać? Napisałam wiadomość do sprzedawcy, że chce anulować zwrot. Dziękuję za podpowiedź  🙂

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@m_zaw systemowo i prawnie niemożna anulować/zrezygnować ze zwrotu.

Pozostaje nie odsyłać i poinformować o tym sprzedawcę.

ps. allegro podaje tylko przewidywany czas dostawy a nie gwarantowany.

oznacz moderatorów
m_zaw
#1 Nowicjusz

poinformowałam sprzedawcę w wiadomości, ale na wcześniejsze wiadomości nie uzyskałam od sprzedawcy odpowiedzi i nie mogę się dodzwonić do niego. Czy to wystarczy czy poprostu odesłać przesyłkę i tyle? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@m_zaw  Teoretycznie powiadomienie wystarczy, musisz mieć  jednak świadomość że przedmiot nie jest już twój, mozesz z przedmiotu korzystać  tylko dlatego że sprzedający nie zażądał zwrotu.

Teraz  straciłeś już prawo do zwrotu, drugi raz  zgłosić zwrotu nie możesz,  również straciłeś prawo do ewentualnej reklamacji  bo przedmiot nie jest twój.

Na przyszłość rozsądniej będzie  przedmiot odesłać i kupić  ponownie.

oznacz moderatorów
pecela
#20 Guru ⭐⭐

@m_zaw

Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy jest ostateczne i nieodwoływalne. Tak więc pod względem prawnym towar nie jest już twoją własnością i sprzedawca po upływie terminu odesłania ma prawo naliczać opłatę za bezumowne korzystanie z rzeczy (co nie znaczy że to zrobi).

@br.

Prawo do reklamacji z tytułu gwarancji nadal ma, o ile warunki gwarancji nie stanowia inaczej i gwarant nie wymaga zgłoszenia przez sprzedawcę. 

oznacz moderatorów