Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Szanowni, Jak to jest możliwe?
Dotyczy oferty: https://allegro.pl/oferta/laptop-dell-precision-7710-i7-32gb-17-3-256-ssd-1tb-m5000m-8gb-w11-tpm2-0-...
Proszę o wyjaśnienie
@dolchus25 poprosiłam zespół o sprawdzenie tej licytacji i wyjaśnienie, więc wrócę tutaj gdy dostanę wieści.
@dolchus25 ze względu na RODO nie mogę tutaj przedstawić całego przebiegu tej licytacji, ale sprawdziliśmy ją dokładnie po naszej stronie i wszystko zadziało się tutaj prawidłowo. 31 sierpnia o godz. 18:41 użytkownik k....9 zaproponował wyższą kwotę, niż pozostali licytujący, dlatego do tej pory żaden z nich nie zdołał go przebić.
@_HolaOla_@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not Obawiam się że nie zadziało się prawidłowo. Po kolei.
1. Otwieram licytację dnia 02.09.2025 i widzę w okienkach kwoty ze drugiego screena gdzie jest napisane "9 osób licytuje"
2. Minimalny możliwy bid jaki mogę zrobić to 1251,00zł
3. Wpisuję bid na 1255,55zł i licytuję
4. Zaraz po zalicytowaniu kwotą 1255,55zł (przypominam 02.09.2025) wskakuje na szczyt listy jakby automatycznie bid w kwocie 1280,55zł czyli idealnie minimalne 25zł z datą 31.08.2025 g. 18:41:47.
Więc albo macie dość ciekawą dziurę w zabezpieczeniach, albo ktoś wewnątrz bawi się skryptem i nie najlepiej mu to wychodzi. Tak czy owak nie najlepiej to wygląda.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
WTF - ten sam użytkownik wygrał aukcję a jego poprzedni bid zniknął??? Niechronologiczne oferty?? I piszesz mi że wszystko jest prawidłowo. Chyba zbyt dawno UOKiK odwiedzał siedzibę allegro.
@dolchus25 Ten użytkownik k...9 mógł w dniu 31.08 określić swoją maksymalną ofertę na np. 2000 zł - to przebije każdą inną złożoną ofertę - o wartość podstąpienia.
Tak więc oferta złożona wcześniej przez k...9 przebiła ofertę 1500 zł złożoną przez s...3 😉
Mógł poprosić o wycofanie oferty...
Też nie, bo oferta wówczas była jeszcze aktywna, a wyższa oferta (z datą sprzed 2 dni) pojawiła się od razu po licytowaniu prze ze mnie. Na zakończenie licytacji, jeszcze ciekawiej bo ten sam użytkownik wygrał również z datą wcześniejszą. Coś tu nie gra.
@dolchus25 Najwidoczniej nie rozumiesz jak odbywa się tutaj licytacja.
@komis-bell już Ci to opisał. Załóżmy że kwota w licytacji wynosiła 1200 zł w dniu 31 sierpnia, a użytkownik k...9 zalicytował na 2000 zł, to kwota w licytacji wzrosła o 25 zł czyli na 1225 zł.I teraz do sedna.Ty licytujesz w dniu 2 września na kwotę 1255,55 zł.Niestety, ale podana przez Ciebie kwota nie przebija oferty użytkownika k...9 z dnia 31 sierpnia ponieważ zalicytował na 2000 zł, czyli jego oferta z tego dnia automatycznie przebija Twoją o kwotę postępu, czyli 25 zł.A że zalicytował 31 sierpnia to i ta data jest widoczna.I tak działoby się do momentu aż przebiłbyś kwotę 2000 zł, czyli zalicytowałbyś np. 2001 zł.
Zalicytowane kwoty wyższe niż kwota postępu, nigdy nie są widoczne dla innych użytkowników i zawsze przebijają automatycznie innych licytujących, aż do momentu ich przekroczenia.
@dolchus25 tak jaki pisał @komis-bell w licytacjach możesz ustawić kwotę maksymalną, za którą chcesz licytować daną ofertę. Czyli np. kwota startowa licytacji to 50zł, kupujący A ustawia sobie kwotę maksymalną 1500 zł, w ofercie masz informację o obecnej kwocie licytacji 50,50 zł. Kupujący B licytuje bez kwoty maksymalnej 55 zł. Automatycznie jest przebity przez kupującego A, kwotą postępowania. I każdy inny licytujący będzie przebijany do momentu, aż kwota maksymalna nie zostanie osiągnięta.
Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule.
@Syrena_zTMacie rację - dla przechodniego laika jest to abstrakcja bo nie wydaje mi się aby spółka allegro miała wpisane do KRSu PKD 92.00.Z. Jest to nielogiczne że nie widać aktualnej podbitej już przez zadeklarowanego licytującego kwoty. Albo licytacja jest jawna i transparentna w 100% albo jest niejawna w rodzaju przetargów. Więc tak - rozumiem jak to działa w allegro jednak nie rozumiem dlaczego i czy aby na pewno powinno tak być pod względem prawnym.
@dolchus25 Wiele można Allegro zarzucić ale akurat zasady licytowania są tu ok.
Jak ktoś się lubi bawić w podbijanie do ostatniej sekundy to może sobie podbijać.
Ja jeśli już coś licytuję to od razu walę max jaki mogę zaoferować (tak jak w tym przypadku) - jeśli ktoś da więcej to trudno a jeśli nie to zapłacę tyle ile kolejna najwyższa oferta + podbicie.
Jasne, proste i raczej korzystne dla kupujących zasady (są opisane w regulaminie który zaakceptowałeś) 🙂
Ze wspomnianym przez Ciebie PKD nie ma to kompletnie nic wspólnego.