Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, kupiłem towar przez Allegro, towar nie był zgodny z opisem w ogłoszeniu, był uszkodzony, oczywiście wysłałem zwrot towaru, w trakcie realizacji zwrotu towar dostał uszkodzenia, Sprzedawca nie odebrał zwrot w takim stanie, InPost zwrócił go do mnie, i teraz mam śmieci w worku InPost, sprzedawca nie robi zwrot kosztów, i odpisuję że nie otrzymał towaru, InPost nie zwraca kosztów, ciągnie czas, co muszę robić w takim przypadku? Czy mogę prosić o pomoc
mylisz się przewoźnik jak uszkodzi paczkę to zwraca ją do nadawcy. Zakup od firmy czy osoby prywatnej? @ViktorVik
alleloombard633
To był ZWROT, i InPost zwrócił go do mnie
Nie wiem jak tak stało, albo Sprzedawca nie odebrał go albo coś innego, ale teraz zwrot, w wyglądzie śmieci leży u mnie, nawet nie otwierałem paczki
zwrot smart czy zwrot płatny przez kupującego? dostałeś maila z inpost o uszkodzeniu paczki?
Zwrot przez Allegro, nie płatny, nie Smart, dostałem od InPost maila , zdjęcia, protokół... spróbowałem złożyć reklamacji, ale nic to nie dało, InPost nie wydaje Decyzji
Okazuje się, że sprzedawca może wysłać uszkodzony towar, kupujący, Ponieważ paczka jest cała, przyjmuje ją, rozpakowuje widzi uszkodzony towar, dokonuje zwrotu, Sprzedawca, wiedząc, że towar w środku jest uszkodzony, nie przyjmuje go , InPost podejmuje decyzję o zwrocie towaru do nadawcy, który ponieważ jest to Zwrot, jest już kupującym, w wyniku czego kupujący zostaje ze śmieciami, sprzedawca z pieniędzmi i nikt nie zwraca Kupującemu pieniędzy, czy to taki nowy rodzaj oszustwa na Allegro?
@ViktorVik pisałem ci że inpost sam odesłał ci paczkę bo uszkodził zawartość potwierdza to że przysłali protokół. Sprzedawca paczki zwrotnej na oczy nie widział inpost odsyła paczkę nadawcy jak ją uszkodzi. Prawo jasno określa za zwrot odpowiada kupujący trzeba było reklamację składać na niezgodność towaru z umową wtedy sam sprzedawca odbiera towar na reklamację np zamawia kuriera po odbiór lub przysyła etykietę nadawczą i odpowiada za paczkę, ty złożyłeś odstąpienie od umowy i nadałeś zwrot. To są dwie różne czynności prawne i nie występują zamiennie i nie da się odwołać zwrotu ani teraz złożyć do niego reklamacji. Składaj reklamację do inpost przez neta na ich stronie załącz protokół rozpatrzą do 30dni i powinni wypłacić kasę potrzebują od ciebie dowodu zapłąty by wiedzieć ile mają zwrócić. Wszystko masz na ich stronie.
Złożyłem reklamacji,zwrot przez Allegro, produkt uszkodzony, niezgodny z ofertą, co musiał wybrać tam? Produkt był uszkodzony do tego jak zwrot był wysłany.... InPost ma to w.... Nic mi nie zwraca. To mogę też tak robić? Wysyłac uszkodzony towar i potem nie przyjmować zwrotu,i cała wina będzie na kupujących? 👍
InPost potrzebuje "odstąpienia od umowy kupna sprzedaży "bez tego nie będzie reklamacji, Allegro oczywiście mi tego nie daje, w mailu od Allegro nic takiego nie ma, sprzedawca też, i wychodzi zamknięte koło. Bardzo dobrze wymyślili. Cała wina na kupujących
@ViktorVik zwrot to zwrot. Należało założyć dyskusję w niej złożyć reklamację i wezwać sprzedawcę do odbioru tego towaru co jest u ciebie i np przysłania nowego w zamian. Wtedy kurier przywiózłby nowy odebrał ten spakowany i oddał sprzedawcy, oczywiście spisałbyś jeszcze protokół szkody dla sprzedawcy na stronie przewoźnika i mu wysłał. Wtedy on by się zajął reklamacją a ty byś miał towar sprawny. Kurierzy rzucają paczkami kopią etc więc nie zakładaj że ci specjalnie wysłał zniszczony bo to pomawianie jak nie masz dowodów. Od takich sytuacji są i procedury i akty prawne znać swoje prawa trzeba bo się potem ląduje w takich sytuacjach. Ile dni minęło od złożenia reklamacji w inpost bo to nie działa tak że w 2 dni masz decyzję, jak pisałem mają 30 dni do tego trzeba sprawdzać czy nie potrzebują dodatkowych dokumentów ii wyślą ci wtedy mailem prośbę o uzupełnienie. Ewentualnie na infolinii inpost dopytasz czy poprawnie złożyłeś wszystko jak trzeba. formalności trzeba odbębnić ale jak sami załatwili paczkę to oddadzą ci kwotę zakupu tyle że poczekasz. Możesz tez do allegro złożyć reklamację na ich zwrot bo pewnie z smartem był skoro darmowy. Prewencyjnie ale pamiętaj odszkodowanie należy ci się raz nawet gdybyś dostał i od allegro i od inpost to wtedy protecta zwracasz nr konta masz w regulaminie. Za brak zwrotu kasy można dostać zarzuty karne lub mieć windykację, więc nie opłaca się kombinować.
Ja to rozumiem, interesuje mnie tylko 1 kwota, Moja, którą zapłaciłem, to MOJE pieniądze, nie chce ani więcej ani mniej. Napisałem wyżej co prosi u mnie InPost (InPost potrzebuje "odstąpienia od umowy kupna sprzedaży "bez tego nie będzie reklamacji, Allegro oczywiście mi tego nie daje, w mailu od Allegro nic takiego nie ma, sprzedawca też, i wychodzi zamknięte koło) na to pytanie nikt nie daje odpowiedź. A to mogło by mi pomóc załatwić to pytanie z InPostem, myślę że InPost nadast negatywnej decyzji, z przyczyn że nie ma "odstąpienia od umowy kupna sprzedaży" i w końcu zostanię bez kosztów, ponieważ InPost potrzebuje dodatkowych informacji, a ja nie daje ich ponieważ to zależy od Allegro, a Allegro nie nadaje ich mi... znów koło.
Przesytka
np.: opózniona, zagubiona lub zniszczona
przez przewoznika w trakcie transportu
Produkt
np.: niezgodny z oferta, zepsuty lub
uszkodzony
Inne
np. brak pieniedzy po anulowaniu lub
zwrocie zakupu, brak informacji jak
zwrócié produkt
Było dostępne 3 do wyboru, co musiał wybrać? Oczywiście wybór był taki :"Produkt
np.: niezgodny z oferta, zepsuty lub
uszkodzony" ponieważ paczka była cała, a produkt uszkodzony.
Idziemy po jednym miejscu, teraz zrzucasz na mnie winę, czy wydaje mi się, czy nie tak wygląda pomoc? Szukam wyjścia z sytuacji, a nie po raz kolejny usłyszeć że jestem głupi i nie znam prawa, jedyne, co mogę zrobić, to umieścić te informacje w Internecie, aby jak najwięcej osób dowiedziało się o nowym sposobie oszukiwania, nie jestem prawnikiem, który zna wszystkie prawa, większość kupujących jest taka, ale wiem, że nie daje to Allegro prawa do zmowy z nieuczciwymi sprzedawcami, aby oszukać kupujących, ile chińskich fałszywych towarów są na Allegro? czy to też wina kupujących? Żeby robić zakupy na Allegro muszę się nauczyć prawa? i zdobyć wykształcenie prawnicze? Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
@ViktorVik możesz wkleić treść maila od inpost bo akurat o takie coś nigdy nie prosili. Odstąpienie powinieneś złożyć w systemie allegro wtedy przychodzi email od allegro z systemu.
Nie wiem co ty akurat kliknąłeś. Ile dni minęło od dostarczenia ci zakupu? ustawowo jest 14dni od daty odebrania paczki do rąk własnych na zgłoszenie odstąpienia. Patrzyłeś co masz w moje zakupy przy tym towarze za opcje pod zamówieniem?
Zakup od 13.08.25r Mail od Allegro mam, ale w nim nic takiego co potrzebuję InPost nie ma
Zwrot zrobiłem w ten samy dzień jak otrzymałem zamówienie, było 3 funkcji do wyboru, jak napisałem wyżej.
Mail od Allegro zawiera : kod zwrotu, instrukcja zwrotu, oraz data i numer zwrotu. Nic więcej.
@ViktorVik co masz w zakładce moje zakupy w przedmiocie zakupu? masz tam przycisk odstąpienie od umowy? czy tylko zwrot? kliknąłeś pewnie zwrot następnie wybrałeś zwrot darmowy ze smart. Powinieneś mieć maila z automatu od allegro tam powinny być informacje z systemu o dacie zgłoszenia odstąpienia / zwrotu z godziną spróbuj wysłać screenshota z tym do inpost.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ moderacja zainteresuje się w końcu? @ViktorVik podaj na ich potrzeby identyfikator transakcji zakupu tego przedmiotu / nr zwrotu, sprawdzą wtedy od razu co mają w systemie przy tej transakcji czy odstąpienie weszło etc. Reasumując nie napisałem że jesteś głupi czy coś tylko że nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności dlatego warto je znać, na przyszłość będziesz wiedział, że jak paczka z zakupem przychodzi i coś nie tak z zawartością to pierwsze co dyskusja i reklamacja potem stosujesz się do instrukcji sprzedawcy lub allegro, jak paczka ma ślady uszkodzenia to nigdy nie odbierasz by ci nie odmówiono roszczeń za przyjęcie bez zastrzeżeń paczki z ewidentnym uszkodzeniem mechanicznym). Nie opłaca ci się prawnie rzucać oskarżeniami bo za to możesz ponieść konsekwencje prawne w realu i to nieprzyjemne sytuację się wyjaśni jak pisałem to trochę trwa ale kasę myślę odzyskasz na czas i nerwy nic nie poradzisz więc szkoda się wkurzać. Zdjęcie i tak musi moderacja puścić dlatego prosiłem o sama treść bez danych wrażliwych (osobowe/mail etc) bo masz za niską rangę by system ci puścił screenshoota.
Dziękuję. Rozumiem , jedyne co mogę, to więcej nie kupować przez Allegro. Bardzo dziękuję za odpowiedzi i czas, który mi poświęciłeś. Zycze nie mieć takich sprzedawcow i takich sytuacji. Pozdrawiam