Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, kupiłem towar przez Allegro, towar nie był zgodny z opisem w ogłoszeniu, był uszkodzony, oczywiście wysłałem zwrot towaru, w trakcie realizacji zwrotu towar dostał uszkodzenia, Sprzedawca nie odebrał zwrot w takim stanie, InPost zwrócił go do mnie, i teraz mam śmieci w worku InPost, sprzedawca nie robi zwrot kosztów, i odpisuję że nie otrzymał towaru, InPost nie zwraca kosztów, ciągnie czas, co muszę robić w takim przypadku? Czy mogę prosić o pomoc
@ViktorVik wyjaśnię ci jak powinna wyglądać procedura
1 sprzedawca nadaje paczkę z towarem (primo nie możemy udowodnić że wysłał zepsuty bo jak pisałem kurierzy paczkami rzucają etc zakładamy więc że wysłał dobry towar. Prawnie odpowiada za ten towar by dotarł do ciebie nieuszkodzony do chwili wydania ci do rąk własnych lub komuś pod adresem dostawy). Przewoźnik odpowiada przed tobą lub sprzedawcą za dostarczenie rzeczy nieuszkodzonej jeśli została prawidłowo spakowana i przed tobą / odbiorca za czas dostawy.
2 w przypadku gdy dostajesz paczkę masz obowiązek sprawdzić czy dostałeś to co trzeba i nieuszkodzone, gdy paczka nie nosi śladów uszkodzenia masz 7 dni na wniesienie zastrzeżeń do odbioru u przewoźnika jeśli okazuje się że towar w paczce jest uszkodzony. Wniesienie zastrzeżeń odbywa się poprzez spisanie protokołu szkody obecnie elektronicznie na str przewoźnika w tym terminie.
3 w przypadku allegro masz 2 drogi działania skoro dostałeś paczkę z uszkodzonym towarem
a) zakładasz dyskusję opisujesz problem i czekasz na instrukcje co masz robić, ustawowo sprzedawca powinien na swój koszt odebrać paczkę i może to zrobić na kilka sposobów np przysłać po nią kuriera, wysłać ci list przewozowy nadawczy opłacony lub poprosić cię o odesłanie czym chcesz i ci wygodnie, wysyłasz mu dowód nadania i dowód zapłaty za nadanie on ci oddaje tą kasę.
b) to co zrobiłeś tylko że allegro nadal nie potrafi od x lat rozłączyć w formularzu zwrotu zwrotu ustawowego od reklamacji mimo że sprzedawcy n-ty rok proszą, grożą i starają się to na serwisie wymusić to nie dociera do nich. Ta opcja co ją kliknąłeś dla allegro jest reklamacją czyli paczka cała a towar uszkodzony. Wszystko byłoby dobrze jakby przewoźnik nie rozwalił paczki bo wróciłaby do sprzedawcy ten rozpatrzyłby reklamację i skoro to lombard to pewnie oddał kasę i sam złożył reklamację na uszkodzenie w transporcie dzięki twojemu protokołowi szkody i pewnie odzyskał kasę od inpost. Pies pogrzebany w tym że jak napisałem to reklamacja a nie zwrot i przy reklamacji nie ma odstąpienia od umowy. Przewoźnik zgodnie z regulaminem swoim odesłał paczkę zniszczoną do nadawcy plus mailem przysłał protokół szkody od siebie i musisz zgłosić u niego reklamację. To samo możesz złożyć u allegro by oni się z inpostem dogadywali bo smart jest ich usługą a odesłanie darmowym zwrotem smart powoduje że inpost odpowiada przed nadawca / lub allegro za stan tego co miało dotrzeć na miejsce.
Procedura i prawo są jasne i klarowne problem w tym że całość obrosła jakimś dziadostwem, pod procedurami etc. Normalnie powinieneś wysłać do inpost reklamację napisać w trakcie procedury reklamacji towar odsyłany do sprzedawcy uległ zniszczeniu przez was i nie nadaje się do odzyskania i naprawy. Tu jest dowód zakupu screenshoot z maila, tu dowód zapłaty - zdjęcie paragonu / faktury, tu dowód odesłania mail z "zwrotu" (z którego allegro zrobiło reklamację), a tu nr konta do przelania kasy i powinno być max do 28 dni załatwione a właściwie dużo krócej bo protokół szkody już wydali.
Było zrobione praktycznie to samo," jeśli została prawidłowo spakowane" tu mam pytanie do sprzedającego, wysłałem zwrot w tym samym opakowaniu, na mój wzrok źle, bo ja by wysłałem w pudełku , a nie w folii, przy odbiorze zawsze robię zdjęcia, paczka była cała, towar uszkodzony, dalej zrobiłem zwrot, wybrałem funkcji do wyboru który odpowiada sytuacji, może być zrobiłem to źle, dalej, oczywiście wysłałem wszystkie zdjęcia, z Mailów do InPost, do Allegro, w dyskusji do Sprzedającego i t.d.
"kliknąłeś dla allegro jest reklamacją czyli paczka cała a towar uszkodzony" ponieważ tak i było, mam zdjęcia, to nie prosto moje słowa. Ale w każdym razie. Jestem wdzięczny za odpowiedzi. Myślę że jeżeli wysłał by ten zwrot później, po odpowiedzi Allegro, teraz by była ta sama sytuacja.
Na niby wszystko jasne, wszystko proste, ale nie. Jestem zmęczony od tego.
@ViktorVik niestety ale droga przez mękę nic nie poradzisz miałeś pecha że inpost paczkę rozwalił.
A co było przedmiotem zakupu? możliwe że było źle spakowane nie neguję, gdyby tak było to strona składająca reklamację na uszkodzenie w transporcie dostałaby odmowę ze względu na złe spakowanie i jeśłi dostałby to kupujący to z dowodem zgłasza się do sprzedawcy o zwrot kasy i wygra. Bardzo mądrze że nagrywasz odbiór kupowanie na allegro wymaga zabezpieczenia się podchodzącego pod paranoję już każdy dosłownie cwaniakuje.
Prawnie widzę to tak (brzmi to głupio niemniej powinno tak wyglądać)
Powinno się przyjąć to jako zwrot czyli sprzedawca firma dostaje zniszczony towar więc może pomniejszyć kwotę zwrotu zgodnie z art 34.4 uk zwrócić tyle ile to warte minimum 1 zł system allegro puści zwrotu. Sprzedawca nie może odmówić zwrotu zgłoszonego w terminie ustawowym, wtedy miałbyś potwierdzenie odstąpienia od umowy. (jest to reklamacja ale inpost widzi oznaczone jako zwrot i nie dziwie się że chce odstąpienie - nota bene nie wiem po co wtedy ruszyli do ciebie o to, bo po odstąpieniu towar nie jest twój tylko sprzedawcy, a ty odpowiadasz za utratę jego wartości do chwili odesłania do sprzedawcy np za spakowanie, używanie poza stwierdzeniem jego właściwości, czy uszkodzeni paczki). Za cały ten bajzel odpowiada allegro skoro odsyłaną paczkę smartem na reklamację oznacza zwrotem a potem pewnie to widać w systemie przewoźnika jako zwrot. A do każdego zwrotu musi być odstąpienie od umowy. Ewentualnie druga możliwość prawnie sprzedawca czeka na paczkę z reklamacją pewnie się o tym dowie jak by rozpakował zwrot i w systemie zobaczy dopisek o reklamacji po nr paczki. Skontaktować się z nim żeby wydał decyzję odmowną do reklamacji i wysłać odstąpienie od umowy na papierze zdjęciem do sprzedawcy on zwróci 1 zł tobie przyjdzie mail od allegro o odstąpieniu na użytek reklamacji inpost, doślesz braki rozpatrzą reklamację w inpost oddadzą kasę.
Ciekawi mnie gdzie się podziała moderacja i jak poleca odkręcić ten bajzel systemowy allegro? Zostaje czekać aż się odezwą.
Poprzez dyskusje sprzedawca mówi, że tym razem przyjmie zwrot, sugeruję, aby było to na ich koszt,co radzisz wysłać? towar to słuchawki, a raczej to, co z nich zostało... Ponieważ one byli spakowane w folii, bez pudełka albo coś takiego...
Otwórz Dyskusję - produkt uszkodzony.
Załóż dyskusję sprzedającemu na Allegro.
Paczkę ze zwrotem nadajesz do sprzedawcy. Jeśli wysyłasz paczkę kurierem lub przez punkt odbioru, otrzymasz numer przesyłki, a paczka jest widoczna w systemie, że była w drodze do sprzedawcy.
Sprzedawca nie odbiera przesyłki: kurier lub Poczta będzie próbowała doręczyć paczkę. To jest widoczne w systemie.
Jeśli nikt nie odebrał paczki w określonym czasie (zwykle 7–14 dni w zależności od przewoźnika), paczka wróciła do Ciebie.
Jeśli paczka wróciła do Ciebie, fizycznie odzyskujesz ją i masz dowód, że sprzedawca nie przyjął zwrotu.
Zgodnie z prawem konsumenckim i regulaminem Allegro: jeśli sprzedawca nie przyjął paczki, Twoje prawo do odstąpienia od umowy pozostaje w mocy, bo udokumentowałeś próbę zwrotu.
Zatem teraz zgłoś sprawę do Allegro i przedstaw numer przesyłki jako dowód, że paczka została wysłana, a sprzedawca odmówił odbioru.
Paczka fizycznie wróciła do Ciebie, a Ty masz dowód wysyłki. Sprzedawca nie może w ten sposób uniknąć zwrotu pieniędzy – w razie odmowy zgłaszasz sprawę do Allegro.
Możesz podać numer paczki oraz przewoźnika dotyczące paczki ze zwrotem która została nadana do sprzedawcy?
@ViktorVik radzę poczekać co na to allegro moderacja powie oni mogą mieć jakieś swoje procedury niekoniecznie związane z logiką bo tak mają w instrukcji.
Zakładam że napisałeś sprzedawcy co się stało z słuchawkami i zna szczegóły więc jest w pełni świadomy konsekwencji prawnych. Można dopytać czy to ma być pełny zwrot i sam sobie zareklamuje na podstawie dokumentów które byś musiał mu przekazać, czy odda ci w ramach zwrotu i 1zł as ty dokończysz reklamację w inpost. No i zostaje kwestia spakowania czy to było jakieś opakowanie fabryczne? Czy można to uznać za dobre spakowanie? Powiedziałbym, że wrzucenie do foliopaka słuchawek w plastikowym opakowaniu fabrycznym jest wystarczającym spakowaniem bo jak spakować lepiej niż producent, wrzucenie do foliopaka luzem kiedyś otwartych słuchawek bez opakowania fabrycznego bo ktoś zastawił i mi zostało bo nie odebrał to już będzie spakowaniem na pałę i tu się może przewoźnik wypiąć chociaż nie powinien bo sam dał protokół szkody mhm co napisał w protokole szkody? możesz wkleić samą treść? czy nie ma tam gdzieś wspomniane o złym spakowaniu, że spakowano bez zabezpieczeń etc. Z drugiej strony to że udało się dostarczyć w jedną stronę fuksem nie zwalnia z ciebie odpowiedzialności za spakowanie zwrotu, czyli jak odesłałeś tak jak przyszło, a mogłeś w kartonie czy lepiej zabezpieczając to ty za zwrot odpowiadasz.
Mógłbyś używać formatowania?
@seeyougame gdybym używał komputera a nie telefonu to pewnie by to wyglądało bardziej czytelnie
Będę czekał odpowiedź Allegro
@ViktorVik jeszcze się dopytam to przeliczę terminy. Podaj mi datę zakupu i doręczenia paczki plus datę złożenia reklamacji w inpost i tego maila co chcą od ciebie braki. Zobaczymy czy czas na jakies działanie prawne ustawowe nie goni i nie mija zaraz
Data zakupu 13.08.25r. otrzymałem paczkę 16.08.25r. otworzyłem dyskusji w ten samy dzień, w ten samy dzień wysłałem zwrot, 20.08.25r otrzymałem zwrot od InPost, zadzwoniłem do InPost, otrzymałem wyjaśnienia od InPost że paczka uszkodzona, nie otrzymana przez odbiorcę, wysłana do mnie, jako do nadawcy, Pani na infolinii pomogła mi złożyć Reklamacji, nie znam się na tym, to mój pierwszy raz :(, przez tydzień, mniej więcej, dostałem mail ze brakuje informacji do uzupełnienia, i tam musi być odstąpienia od umowy kupna sprzedaży, dzwoniłem znów do InPost, pytam gdzie wziąć, odpowiedź: Allegro, pytam Allegro, gdzie wziąć : Zakładki zwrot, albo mail, sprawdzałem mail, tam nie ma, w aplikacji Allegro, też nie ma..... pytałem o tym Allegro w różnych źródłach, mail, pomoc, dyskusja. Wysłałem do InPost mail jaki otrzymałem od Allegro. Plus zdjęcia, zdjęcia zakupu, i t.d. wszystko co mam
W protokole jest napisane rodzaj szkody : połamanie, utylizacja: całkowita, zawartość przesyłki: słuchawki.
I oczywiście sprzedawca wie w jakim stanie teraz towar, wysyłałem zdjęcia do niego, które otrzymałem od InPost
Jeśli dostałeś od InPost protokół szkody to znaczy, że to oni "zniszczyli" paczkę którą Ty nadałeś jako zwrot do Sprzedającego. Oznacza to, że Sprzedający faktycznie tego zwrotu nigdy nie otrzymał, a nie że go "nie odebrał od kuriera".
Też już mieliśmy taką sytuację, że to InPost w trakcie transportu uszkodził naszą paczkę. Jeśli masz protokół to z nim składasz reklamację w której podajesz koszt uszkodzonego towaru.
Rozumiem to, jeżeli wszystko proste, nie pisałem by o tym tu, i nie szukałem by pomocy, ale gdzie muszę wziąć to co potrzebuje InPost? Znów zamknięte koło
Na pewno też nie jest tak że kazali ci dostarczyć coś, czego się nie da dostarczyć. W tym przypadku tylko kwestia skąd konkretnie wziąć ten dokument o który proszą.
"W tym przypadku tylko kwestia skąd konkretnie wziąć ten dokument o który proszą" dokładnie. I czy nie będzie to że nie mam tego, nie wiem gdzie wziąć, jako powód odmowy.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
""W tym przypadku tylko kwestia skąd konkretnie wziąć ten dokument o który proszą" dokładnie. I czy nie będzie to że nie mam tego, nie wiem gdzie wziąć, jako powód odmowy."
Dlatego "wezwałem" moderatorów. Niech wyjaśnią 🙂