anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ciekawa sprawa - "w pełni sprawne" telefony na części? O co tu chodzi?

paxum
#7 Wielbiciel#

Hej wszystkim!
Natknąłem się na zagadkową sytuację i zastanawiam się, czy ktoś z Was ma pomysł, gdzie tu może tkwić haczyk. Ktoś wystawia na sprzedaż telefony (https://allegro.pl/uzytkownik/alleloombard7845/telefony-i-akcesoria?order=pd) – najczęściej są opisane jako prawie nieużywane, czasem wręcz "fabrycznie nowe" – ale dużo taniej niż konkurencja. Wszystko wygląda dobrze, tylko że... w tytule sprzedający dodaje informację "na części", a w opisie zastrzega, że jakieś konkretne podzespoły, np. płyta główna, są wyłączone z rękojmi. Brzmi dziwnie, prawda?

Nie wiem, po co tak to robić – przecież, jeśli telefon jest sprawny, to powinien być normalnie objęty rękojmią. Czy ktoś wie, o co może chodzić z taką sprzedażą? Może to jakiś sposób na obejście rękojmi, blokad od operatorów, albo jeszcze coś innego? Ciekawi mnie, bo w tej formie wydaje się to trochę podejrzane.

Ktoś spotkał się z czymś podobnym albo ma pomysł, o co może chodzić?

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

LEW433
#21 Demiurg#

Nie kupuję, nie lubię Loobardów, ale to firma i żadnej rękojmi nie wyłączą. A jak mają blokady operatorów to problemy. Tam często są sprzedawane takie rzeczy.

oznacz moderatorów

paxum
#7 Wielbiciel#

Tak mi się właśnie wydawało, że sprzedający nie może tak po prostu wyłączyć rękojmi – przepisy chronią przecież konsumenta, nawet jeśli coś jest sprzedawane niby "na części". Dziwi mnie jednak, że aukcje z takimi, wydaje się, bezprawnymi zapisami w opisie nie są automatycznie usuwane przez Allegro. To trochę niepokojące, że takie oferty są dopuszczane na platformie bez większej kontroli.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@paxum na 99 % telefony z blokadą operatora, więc tylko na części a nie licz że kupisz i będziesz używał, jak by dało się ich normalnie używać to by sprzedali normalnie a nie na części 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

paxum
#7 Wielbiciel#

Czyli rozumiem, że to może oznaczać, iż ten sprzedawca wystawia telefony należące do operatorów, które ktoś sobie przywłaszczył? I dzięki temu trikowi z dopiskiem "na części" i wyłączeniem rękojmi spokojnie sprzedaje je na Allegro, bez ryzyka, że ktoś zauważy coś podejrzanego? Czy Allegro naprawdę nie kontroluje takich sprzedających?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@kostas11 lombard wie o wadzie prawnej towaru i nadal go sprzedaje

gdzie jest allegro? @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów