anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy sprzedawca może odmówić zwrotu środków?

xanthyp
#1 Nowicjusz

Kupiłem dysk SSD Lextar 30 lipca, odstąpiłem od umowy 11 sierpnia, 18 sierpnia zapakowałem dysk do oryginalnego opakowania, zapakowałem paczkę, wsadziłem do paczkomatu i czekałem na zwrot. Sprzedawca 21 sierpnia odmówił zwrotu, twierdząc, że wysłałem tylko pudełko, bez dysku.

Dostałem film z rozpakowania towaru. Według mnie paczka wyglądała inaczej niż ta którą wysłałem. Wyglądała też na otwieraną. Oczywiście na tyle ile pozwalała te szczegóły dostrzec jakość filmu.

Dyskusję założyłem 25 sierpnia. Opisałem problem z datami i screen z filmu od sprzedawcy. Sprzedawca oświadczył, że nie odda mi środków dopóki nie otrzyma dysku.

Allegro w moim imieniu reklamowało przesyłkę (tak napisali w dyskusji) ale reklamacja została odrzucona. Przewoźnik czyli Orlen stwierdził, że sprzedawca przyjął paczkę bez zastrzeżeń, więc z ich perspektywy nie ma problemu.

Dla Orlen nie jestem stroną.

Złożyłem wniosek do Programu Ochrony Kupujących, został odrzucony ze względu na reklamację u przewoźnika czyli Orlen.

Obecnie jest tak, że Allegro w moim imieniu drugi raz złożyło reklamację u przewoźnika, 16 września czyli ponad miesiąc temu.

Od tego czasu przeczytałem sporo o prawach konsumenta. Podobno na zwrot środków, sprzedawca ma 14 dni, według Art 32, podpunkt 3:

Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze towar od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania towaru z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jego odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.

Według Regulaminu Allegro jest tak samo:

odstępujesz od umowy – zgodnie z Polityką zwrotów na Allegro sprzedający powinien zwrócić Ci wpłatę niezwłocznie po otrzymaniu i sprawdzeniu towaru – w ciągu 7 dni kalendarzowych liczonych od dnia zmiany statusu przesyłki zwrotnej na Dostarczona i nie więcej niż 14 dni od momentu przesłania przez Ciebie Formularza zwrotu towaru

Jak pisałem odstąpienie od umowy złożyłem 11 sierpnia. Czyli moim zdaniem zwrot środków powinien nastąpić do 25 sierpnia. Jest 20 października czyli prawie dwa miesiące później.

Wydaje mi się, że środki powinienem otrzymać do 14 dni od odstąpieniu od umowy, według prawa konsumenta oraz regulaminu Allegro, czyli zostało złamane prawo konsumenta oraz regulamin allegro.

Co mogę z tym zrobić?

Właściwie czuję się bezsilny, dla Orlen nie jestem stroną, kupujący ma to w nosie, Allegro składa reklamacje u przewoźnika które są odrzucane. Piszę kolejne posty w dyskusji ale wydaje się to bez żadnego znaczenia.

Źródła które znalazłem w internecie mówią o tym, że sprzedawca ma obowiązek zwrócić środki najpóźniej w terminie 14 dni:

* https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/ile-czasu-ma-sprzedaj%C4%85cy-na-zwrot-pi...

* https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/skutek/

* https://konsumersi.pl/aktualnosci/brak-zwrotu-pieniedzy-po-odstapieniu-od-umowy/

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

EkspertLed
#9 Pomysłodawca

tak, powinien zwrócić pieniądze, bo tak nakazuje ustawa konsumencka - wystaczy samo potwierdzenie nadania zwrotu. Jest tu jednak zagrożenie jeśli sprzedawca ma dowody, ze nie otrzymał towaru. Oddając pieniądze sprzedający wypełnił wymogi ustawy konsumenckiej i już Cię nie chroni. Może wezwać Cię, na podstawie KC, do zwrotu przedmiotu lub jego wartości, także "odsetki" za utracone korzyści. Jeśli udowodni w sądzie, ze tego towaru nie dostał to poniesiesz wszelkie koszty, będziesz traktowany symetrycznie bo nie będziesz konsumentem, tylko zwykłym dłużnikiem. 

oznacz moderatorów

misiaczekmr
#11 Animator

Napisz co to za sprzedawca stosuje takie niecne praktyki, będziemy unkiać zakupów u tego janusza

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@misiaczekmr  a Ty jako sprzedający oddajesz kasę bez otrzymania towaru🤔, a może to kupujący jest Januszem i wysłał puste pudełko?, w tej chwili nie wiadomo kto ma racje i trzeba czekać na decyzję przewożnika

oznacz moderatorów

Ziolko39
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@xanthyp Sprzedawca może zaczekać ze zwrotem należności do czasu, aż otrzyma towar z powrotem > ponieważ sprzedający stwierdził, że nie otrzymał zwrotu towaru tylko puste pudełko, to miał prawo wstrzymać zwrot środków > nie wiadomo kto mówi prawdę??????

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@xanthyp tak masz rację powinieneś dostać kasę do 14 dni ale sprzedawca dalej będzie wymagał zwrotu towaru, skoro zostały złożone reklamacje i odwołanie i dalej przewoźnik twierdzi że do ubytku nie doszło, to jesteś na przegranej pozycji 😞

Jeśli sprzedawca by Ci oddał kasę i czekał na rozpatrzenie reklamacji, to po odrzuceniu i tak byś musiał mu oddać bo nie oddałeś towaru 😞 

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@xanthyp prosta sprawa zwrot smart allegro za zwrot odpowiada przed tobą ty za stan zwrotu przed sprzedawca i sprzedawca może się wstrzymać ze zwrotem kasy aż odzyska towar. Kod zwrotu smart nie jest ustawowym dowodem potwierdzenia odesłania paczki jest nim np paragon za usługę czy faktura czy dowód nadania na poczcie z poniesioną opłatą. Składaj reklamacje do allegro a nie allegro za ciebie do orlen reklamacja dotyczy wykonania zwrotu smart. A przewoźnika nalezy poprosić o zdjęcia paczek z pakowni z punku nadania i punktu docelowego i porównać z tym co masz od sprzedawcy. Możliwe że się kurier połakomił, będzie można okreslić kiedy paczka zmieniła wygląd

oznacz moderatorów