anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy to zgodne z prawem konsumenta

Pawel37_37
#7 Wielbiciel
  • Dzień dobry,
    Zakładam ten temat, ponieważ w mojej dyskusji ze sprzedawcą Nr reklamacji: a0c44460-fac2-4846-b5bd-1a0bd8a261b9 doszło do sytuacji kuriozalnej. Doradca Allegro, zamiast pomóc, oficjalnie podtrzymał decyzję sprzedawcy i napisał mi wprost:

"Zgodnie z Regulaminem Allegro, sprzedawca decyduje, czy zakup jest zakupem konsumenckim. Równa się to z tym, że to Pan ma obowiązek odesłać towar do sprzedawcy w ramach reklamacji."
    Chciałbym publicznie zapytać, od kiedy to wewnętrzny regulamin prywatnej platformy handlowej lub subiektywna decyzja sprzedawcy stoją ponad powszechnie obowiązującym prawem w Polsce?
    Status konsumenta (oraz JDG na prawach konsumenta) jednoznacznie definiuje art. 22¹ oraz art. 385¹¹ Kodeksu cywilnego. Mój zakup w pełni spełnia te kryteria prawne. Z kolei art. 43g ust. 2 ustawy o prawach konsumenta wyraźnie mówi, że przy reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową, to sprzedawca ma obowiązek odebrać towar na swój koszt.
    Pracownik Allegro w oficjalnej wiadomości sankcjonuje bezprawne działania sprzedawcy, przerzuca koszty na kupującego i wykazuje się całkowitą nieznajomością przepisów prawa, na które powoływałem się w dyskusji. Próba wmówienia klientowi, że to "sprzedawca decyduje czy jesteś konsumentem" to jawne wprowadzanie w błąd.
    Proszę Moderatorów Allegro Gadane o pilną interwencję, wyciągnięcie tej sprawy z rąk niekompetentnego konsultanta i przekazanie jej do kogoś z Działu Prawnego lub do Supervisora. Nie zgadzam się na takie traktowanie i zamykanie oczu na łamanie prawa.
  •  
oznacz moderatorów
31 ODPOWIEDZI 31

M.D-00 Geist
#11 Animator

Jeśli na fakturze jest podany Twój NIP, to jest to zakup na cele firmowe.

oznacz moderatorów

Pawel37_37
#7 Wielbiciel

Większej głupoty już dawno nie czytałem. 
po co się udzielasz jak nie masz wiedzy. 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Pawel37_37  kupiłeś produkt na swój prywatny użytek czy do celów związanych z prowadzeniem działalności?

oznacz moderatorów

NipponShorty
#16 Inspirator

@Pawel37_37 
jak juz to @kostas11 zaznaczył w momencie wyboru zakupu na firmę sprzedający otrzymuje informacje "Zakup został dokonany na cele firmowe"

oznacz moderatorów

Client:100970710
#8 Zapaleniec
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Pawel37_37  jak już ci wskazał @Client:100970710  tak naprawde na KAŻDYM ZAMÓWIENIU allegro gdzie zaznaczona jest FV z NIP znajduje sie zapis że " zamówienie na cele firmowe" . Wiec de facto każdy kupujący z NIP udziela takowego oświadczenia.

Takiego zapisuy nie ma kiedy kupujący oznaczy fv na osobe fizyczną bez NIP

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

może moderacja wyjaśni po co allegro wprowadziło ten zapis i co on oznacza

"Zakup został dokonany na cele firmowe"

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Przecież nie oznacza on zakupu na fakturę

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@_Likos_ dziwne że osoba kupujący nic o tym nie wie 😄 całe allegro 🙂

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

księgowa każe brać FV do kosztów to biorą 🙂

oznacz moderatorów

shopmw
#12 Orędownik

W szczegółach zamówienia, gdzie podałeś dane do faktury.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@kostas11  "Jak uważasz inaczej udowodnij sprzedawcy, udaj się do rzecznika konsumenta" 

Rzecznik praw konsumenta przysługuje TYLKO i WYŁĄCZNIE konsumentowi, a zgodnie z 22KC Przedsiębiorca nie jest konsumentem i charakter umowy w tym wypadku nie ma żadnego znaczenia. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów