anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Allegro nie respektuje przepisów ustawy konsumenta.

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

Dokonałem zakupu na fakturę VAT w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, ale nie zakup nie miał charakteru zawodowego. Po dokonaniu zwrotu Sprzedający odmówił dokonania zwrotu środków, a Allegro odmówiło prawa do skorzystania z Prawa Ochrony Kupującego mimo iż mają zapis że zwrot może być dokonany w ramach zwrotu konsumenckiego.  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Dlaczego pracownicy Allegro nie respektują lub nie znają i błędnie podejmują decyzję odmowne z powodu skorzystania z Programu Ochrony Kupującego.  

art. 7aa ustawa "O prawach konsumenta" - 

Art. 7aa. <1.> Przepisy dotyczące konsumenta zawarte w rozdziałach 4, 5a i 5b stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie ma ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. <2. Jeżeli z treści umowy, która ma być zawarta, nie wynika, czy ma ona charakter zawodowy dla osoby fizycznej, o której mowa w ust. 1, osoba ta najpóźniej w chwili zawarcia umowy może złożyć oświadczenie, że umowa ma dla niej charakter zawodowy albo że nie ma takiego charakteru. Druga strona umowy nie może jednak uzależnić zawarcia umowy od złożenia takiego oświadczenia.>

Ozn. ust. 1 oraz dodany § 2 w art. 7aa wejdą w życie z dn. 27.11.2025 r. (Dz. U. z 2025 r. poz. 1172).

oznacz moderatorów
28 ODPOWIEDZI 28

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@E-TOREBKI-PL jak byś napisał co kupiłeś, było by łatwiej się odnieść ?

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

zakupuiłem silikon sanitarny do uszczelnienia umywlaki w firmowej toalecie. Nie zajmuje się sprzedażą hydrauliki czy armatury wiec zakup nie ma charakteru zawodowego. Natomiast Allegro unika odpowiedzi na jakiej podstawie odmawiaja mi prawa do skorzystania z programu ochrony kupujacego. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

konsument nie kupuje na firmę tyle w temacie
bo zwyczajnie sobie potem te faktury wrzuca w działalność
chcesz być traktowany jako konsument to nie bierz towaru na fakturę na firmę
allegro uznaje to za zakup firma firma i możesz na głowie stawać i nic nie ugrasz

oznacz moderatorów

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

Nie rozumiesz chybya przepisów ustawy o konsumencie. Jeśli kupuję na fakturę VAT i księgują ja do firmy to nadal jestem konsumentem w świetle ustawy o konsumentach. Jeśli dokonuje zakupu na firmę na fakturę VAT mającego czysty charakter zawodowy to nie jestem konsumentem. Po to jest rejestr CEIDG i kod PKD aby to ustalić. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@E-TOREBKI-PL napisz co kupiłeś, oraz czy nie jesteś spółką itp.

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

a to właśnie kolejna niewiedza pracowników Allegro nie znających przepisów dotyczących kodeksu spółek handlowych.... moja firma nie podlega pod kodeks spółek handlowych bo jest spółką cywilną która jest prowadzona w ramach JDG.... 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@E-TOREBKI-PL to masz odpowiedź czemu Ci nie przysługuje 😄 Spółka to nie JDG 😄

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

Proponuję najpierw poszukać u źródła niż pisać bzdury. 

Spółka cywilna nie podlega Kodeksowi spółek handlowych
. Jest to jedyna forma spółki uregulowana w Kodeksie cywilnym (art. 860–875) , a nie w Kodeksie spółek handlowych, który określa jedynie spółki handlowe, takie jak spółka jawna, spółka partnerska, spółka komandytowa, spółka komandytowo-akcyjna, spółka z o.o., prosta spółka akcyjna i spółka akcyjna. Spółka cywilna nie posiada osobowości prawnej i nie stanowi odrębnego bytu prawnego od swoich wspólników. W związku z tym, jej działania nie są regulowane przepisami Kodeksu spółek handlowych, a jedynie umową cywilnoprawną zawartą między wspólnikami. W sprawach nieuregulowanych w Kodeksie spółek handlowych stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@E-TOREBKI-PL czy to Twój NIP: 7361614939 ?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@E-TOREBKI-PL "nadal jestem konsumentem w świetle ustawy o konsumentach" 

Zapamiętaj sobie coś raz na zawsze !!! 
NIGDY nie jesteś konsumentem w świetle ustawy o szczególnych prawach konsumenta, masz tylko niektóre uprawnienia. 

Program ochrony kupujących allegro jest w pełni uznaniowy, nawet jeśli zakupu dokonałbyś jako konsument to allegro może Ci napisać, że Ci nie wypłaci pieniędzy bo ma do tego pełne prawo. 

oznacz moderatorów

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

Poproszę podstawę prawną takich twierdzeń ? 

Wg mnie czytajac definicję:
Zgodnie z ustawową definicją, za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą z przedsiębiorcą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową. W praktyce oznacza to, że konsumentem jest osoba, która nabywa towary lub korzysta z usług na własny użytek, a nie do celów produkcji lub dalszej sprzedaży. Konsumentem może być osoba fizyczna, która kupuje produkt dla siebie lub innych członków swojego gospodarstwa domowego, np. zakupiając sprzęt gospodarstwa domowego, odzież, usługi telekomunikacyjne czy finansowe.

JEstem osobą fizyczną podlegająca pod kodeks cywilny a więc jestem konsumentem w 100%.
A jeśli uważasz że nie jestem konsunmentem to kim jestem skoro nie posiadam osobowiści prawnej ? 

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@E-TOREBKI-PL Sam podajesz przepis (z KC Art. 22) z którego wprost wynika, że przedsiębiorca NIE JEST konsumentem. Fakt, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem jest Twoim problemem a nie moim. 
Polecam skontaktować się z powiatowym rzecznikiem praw konsumenta, oni pomagają w takich sprawach KONSUMENTOM a jeśli jesteś konsumentem to na pewno Ci pomogą xD 

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka Allegro Gadane

@E-TOREBKI-PL podaj mi proszę numer tego zamówienia. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

Numer oferty 16816462728

2d007d70-8329-11f0-a936-e19725bb7e37

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@E-TOREBKI-PL dziękuję. Twój zakup nie jest traktowany jako zakup konsumencki, ponieważ przy składaniu zamówienia jasno wskazałeś dane do faktury na swoją firmę. W związku z tym traktujemy to jako zakup firmowy, który wyklucza możliwość skorzystania przez Ciebie z Programu Ochrony Kupujących. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

Tak ja to wiem. Tylko takie działania stoją w sprzeczności z przepisami ustawy konsumenckiej. A żeby było jeszcze ciekawiej to dokładnie te zapisy o których mówie Allegro wyświetla na swoim portalu zakupowym.  Allegro na swoim portalu samo mówi że zakup o charakterze nie zawodowym na fakturę VAT jest zakupem konsumenckim. 

allegro1.jpg

oznacz moderatorów

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

To teraz proszę o odpowiedź czy zakup na fakturę Allegro zawsze traktuje jako zakup o charakterze zawodowym i ignoruje zapisy ustawy o prawach konsumenta ?! 

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@E-TOREBKI-PL

Tylko osoby prowadzące działalność gospodarczą w rozumieniu przepisów ustawy Prawo przedsiębiorców w formie Jednoosobowej Działalności Gospodarczej mają prawa konsumenta jeżeli zakup nie ma charakteru zawodowego. Ty natomiast prowadzisz działalność w formie spółki cywilnej, czyli w oparciu o Kodeks Cywilny. Do tego nie prowadzisz firmy jednoosobowo, masz wspólnika, a art 7aa mówi o działalności jednoosobowej.

I teraz jakbyś dokonał zakupu na siebie jako wspólnika spółki (czyli na NIP swojej JDG, a nie spółki), to wtedy art 7aa miałby zastosowanie. 

oznacz moderatorów

E-TOREBKI-PL
#1 Nowicjusz

a w oparciu o jaki kodeks prowadzona jest  JDG jak nie o kodeks cywilny ?
Dlaczego mój wpis o działalności można tylko znależć w rejestrze JDG ? 

Spółki cywilne podlegają pod kodeks cywilny a nie pod kodeks spółek handlowych bo nie maja osobowości prawnej.

oznacz moderatorów