Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Rozumiem, że na tym forum niektórzy bezkarnie mogą sobie wyzywać sprzedających od "ćwoków", "buraków", "wieśniaków" etc.?
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@Knowhere Nie, nie mogą. Przypominam o tym wszystkim, którzy biorą udział w tej dyskusji.
Wyczyściłam wątek. Nie zaśmiecajcie go więcej.
@nat_not A kupujących naciągaczami nazywać mogą? Dlaczego moderacja nie wyczyściła tego wątku pomimo prośby ? https://spolecznosc.allegro.pl/t5/początkujący-sprzedawcy/sprzedałam-aparat/m-p/102875#M22086
Może teraz go wyczyścisz po kilku miesiącach?
@nat_not Ciągłe usuwanie obraźliwych postów pewnej osoby, jak widać nie jest dla niej żadną karą, skoro takich zachowań co chwilę się dopuszcza, bo nie potraficie zdecydowanie zadziałać w tej kwestii (tak zdecydowanie, jak macie to w zwyczaju wobec innych użytkowników forum).
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@Knowhere napisał:
Rozumiem, że na tym forum niektórzy bezkarnie mogą sobie wyzywać sprzedających od "ćwoków", "buraków", "wieśniaków" etc.?"
Najwyraźniej niektórzy mogą:
"buraków trzeba częstować ich metodami, tyle że z finezją, bo innych nie rozumieją"
Ty też masz dość CZARNEJ LISTY KUPUJĄCYCH? Poprzyj pomysł!
Taaa, i tego moderacja nie widzi, nie tylko tego. A może jednak widzi i nic nie robi?
Nie masz racji. O tym, czy powody są uzasadnione, decyduje sprzedający. Sąd może co najwyżej zweryfikować subiektywną decyzję sprzedawcy.
Jak dla mnie w przypadku blokady za negatywa możliwości są dwie: albo negatyw jest zasłużony, albo nie.
W pierwszym przypadku sprzedawca klientowi szkody nijakiej nie wyrządza, ponieważ żaden normalny człowiek nie kupi drugi raz u kogoś, na kim się naciął tak bardzo, żeby go czerwoną łapką potraktować.
W drugiej sytuacji wpisanie na CL jest jak najbardziej uzasadnione.
A przy okazji: tyle peanów na cześć subiektywnego systemu komentarzy, a tutaj zaraz sąd? Co wolno wojewodzie, to nie tobie edycjo*???
* sama wymoderowałam, żeby się admini męczyć nie musieli
@Kasiulki2 Mylisz się zasadniczo. O tym ostatecznie decyduje sąd, a nie sprzedawca. Sprzedawca może zablokować kupującego z naruszeniem prawa, więc jego "decyzja" będzie guzik warta i poniesie on tego konsekwencje.
No toż właśnie napisałam: o zablokowaniu klienta decyduje sprzedawca, sąd decyduje jedynie o zgodności (bądź nie) takiej decyzji z prawem. Czyli weryfikuje już podjętą decyzję.
Miałbyś rację, gdyby każdy wpis na CL wymagał akceptacji sądu przed jego dokonaniem. Na szczęście tak nie jest.
@Kasiulki2 Sprzedawca nie decyduje, czy powody są uzasadnione, o tym decyduje sąd. Sprzedawca tylko technicznie blokuje i może się na tym przejechać. Sąd nie może orzekać o tym, co nie nastąpiło.
Nie. Sprzedawca decyduje, czy powody są uzasadnione. Sąd decyduje, czy sprzedawca miał rację.
A z innej beczki - gdybym się tak zawzięła i odpowiadała na każdą Twoją odpowiedź, to ile byśmy stron nastukali, ile postów?
Więcej chyba niż w "Powitalni"😂
Dlatego zamilknę. Czytający niech sobie samodzielnie wyrobią zdanie, mają już wystarczająco dużo danych wejściowych.
@AdasP Przeczytaj wszystkie wpisy, a potem przyjmij argumentację Sprzedającego 🙂
byłoby to nielegalne, ale klient może się wylogowac i kupić sobie bez konta - tu nie ma żadnych ograniczeń. Czyli blokada nie jest bezwgledna.
AdasP Takim samym prawem jak kupujący bez żadnych konsekwencji ze strony allegro nie odbiera przesyłki pobraniowej, wyłudza gratisy, obraza, szantażuje sprzedawcę i t .p...... 🤠
To tez jest bezprawne, dlaczego allegro niecwyciaga konsekwencji? Ale to jeszcze nie usprawiedliwia, ze kali ukraść krowę.......
Zapytaj allegro.
@AdasP "Czarna lista" istnieje, ponieważ rozumiemy, że sprzedający, którzy mają nieprzyjemne doświadczenia z wybranymi klientami i obawiają się, że mogą się one powtórzyć, nie chcą się ponownie na nie narażać.
Jednocześnie informujemy, że nieuzasadniona odmowa sprzedaży towaru może być niezgodna z prawem. Sprzedający sam podejmuje decyzję w tej kwestii.
@nat_not Niestety, prośby nie pomagają i dalej w wielu wątkach pomocowych robi się bajzel. Może pora na jakieś inne pomysły..?
Bardzo chciałbym żeby była dostępna 'czarna lista' dla kupujących, dla symetrii. Generalnie nie interesują mnie problemy sprzedawców, chciałby po prostu nie widzieć niektórych ofert które wg mnie są nieprzyzwoite a konta używają także dzieci.
@wlowoj A nie chciał byś zablokować całego internetu > przecież jest tam mnóstwo stron XXX > są strony z grami +18 > z sieci korzystają też dzieci.
Wystarczy wzmóc kontrolę rodziców > nie pozwalać korzystać do woli > zawsze można sprawdzić historię przeglądania > w razie czego porozmawiać i wyjaśniać > a jak nic nie pomoże to założyć blokadę i hasło na internet