anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego Allegro wspiera oszustów z Chin

Marcinu100
#8 Zapaleniec#

Dlaczego allegro wspiera oszustów a Chin i nie reaguje na zgłoszenia?

Jakieś 2 miesiące temu potrzebowałem kupić ok 30 baterii Makita LXT 18V abym mógł pracować bez prądu z dala od domu przez ok tydzień. Przeszukałem całe allegro i przefiltrowałem oferty, które mi nie pasowały. Następnie na kilkudziesięciu kartach otworzyłem oferty, które mnie interesowały. Z uwagi na to, że na allegro jest dużo Chińskich ofert z nie do końca jasnym opisem - odrzuciłem je. Zostawiłem jedynie takie, które jasno mówiły: "ORYGINALNY", miały zdjęcie oryginalnej baterii oraz opis, który w sumie wszędzie wygląda tak samo.
Zauważyłem, że zdecydowana większość z wybranych przeze mnie ofert to oferty z Chin. Stwierdziłem jednak, że skoro jest to oryginał i sprzedają na allegro to pewnie są to sprzedawcy godni tego miana i mogę czuć się bezpiecznie na tym serwisie. Zakupiłem ich dużo, partiami, po 2 szt od każdego sprzedawcy aby nie wtopić, gdyby okazało się, że akurat ten jeden od którego kupiłem wysłał mi fejki. Koszt baterii był bardzo różny, od bardzo tanich ok 120zł do nawet 269zł za szt. Czekałem i zaczęły przychodzić. Oczywiście baterie okazały się zamiennikami (czyli obudowa bardzo podobna do oryginalnej ale bez żadnych napisów nadrukowanych na obudowie tylko przyklejona na boku oraz od dołu naklejka).

Zgłaszałem sukcesywnie każdą z transakcji do sprzedawcy i część z nich upierała się, że one są oryginalne, inni kazali sobie odsyłać towar do Chin na mój koszt. Obsługa allegro oczywiście im wtórowała i zachęcała mnie do odsyłki. Ale zgodnie z Polskim prawem to sprzedawca ma obowiązek na swój koszt odebrać ode mnie nieprawidłowy towar i wysłać mi ten który zgadza się z opisem. Za część baterii udało mi się dostać zwrot albo od samych sprzedawców albo z allegro Protect. 
Tak więc miałem możliwość albo zaakceptować to co dostałem, odesłać do Chin na własny koszt. Czyli pewnie następne +150zł zamrożone na ok 1.5 miesiąca i modlitwa aby paczka została przyjęta a allegro wypłaciło mi środki. Nie zgadzałem się na żadne z nich.  

Obsługa allegro sugerowała mi nawet odesłanie na nieistniejący adres. Tak zrobiłem, paczka wróciła.
Pisałem wiele wiadomości do allegro przez formularz kontaktowy odnośnie mojego rozgoryczenia tą sytuacją. Ja szczerze wierzyłem, że Ci sprzedawcy a przynajmniej część z nich jest w stanie dostarczyć mi pełnoprawny towar. Cóż, myliłem się. 

W czym w ogóle rzecz?
W części zamówień Allegro każe sobie iść na Policję zgłosić oszustwo, np. gdy uwaga: Sprzedawca nie odpowiedział na moją wiadomość odnośnie reklamacji przez 2 tygodnie. Rozmawiałem z policjantami i oni nie są rzeczoznawcami aby stwierdzić czy towar jest oryginalny. Od tego jest Inspekcja Handlowa i UOKiK. 

Zgłosiłem ręcznie kilkanaście ofert, później napisałem wiadomość przez formularz, że wszystkie baterie, które do mnie przyszły wyglądały zupełnie inaczej niż to co reklamują sprzedawcy. Później zgłosiłem całą listę ofert, bodajże 32 szt. Usunięto jedno. Napisałem do allegro listę całych kart produktów. Zignorowano mnie. Sprzedawcy wysyłają kit z Chin w dalszym ciągu. Poniżej publicznie podaję karty produktów na które każdy może sobie spojrzeć, kliknąć, "Dostawa z Chin". Zapewniam, że 100% z nich są błędnie opisanymi ofertami. Żaden z nich nie jest tym czym się reklamuje:
https://allegro.pl/produkt/akumulator-bateria-makita-bl1860-18v-6ah-orginalny-06750fb9-e9d9-4e5b-9e77-29b9416dba50 
https://allegro.pl/produkt/akumulator-li-ion-makita-18-v-5-ah-98f46219-b500-48ec-b059-6c0e60fdc7f7 
https://allegro.pl/produkt/akumulator-li-ion-makita-18-v-6-ah-aa523700-8f3c-46f0-9b3e-cb6a4b724d6f 
https://allegro.pl/produkt/makita-lxt-bl1860b-18v-6-0ah-akumulator-litowo-jon-a924c391-9cb0-458e-8944-1d525a4ca373 
https://allegro.pl/produkt/makita-lxt-bl1860b-18v-6-0ah-akumulator-litowo-jonowy-li-ion-ze-wskaznikiem-0a4a5fd4-f644-4655-a547-b1e664083572 
https://allegro.pl/produkt/akumulator-li-ion-makita-18-v-3-ah-4913a9e6-825f-4089-b49a-488ae401b7cd 
https://allegro.pl/produkt/akumulator-li-ion-2564-1-2-v-6-ah-016ae75a-07e2-47c8-9cb2-623902f4f9e4 
https://allegro.pl/produkt/do-akumulatora-makita-lxt-bl1860b-18v-6-0ah-li-ion-z-lampka-kontrolna-4812a5cb-0194-4dac-8485-7a77d6ee6883 
https://allegro.pl/produkt/akumulator-li-ion-makita-18-v-60-ah-8a2003fa-cf99-48d0-86d1-d9b12f21fb61 

Na moment pisania tego wpisu na allegro jest 473 ofert baterii, które podają się za oryginalne Makity. Każda z tych ofert to 50 do nawet 1000 szt tego towaru. Zakładając, że każda oferta ma conajmniej 100szt (a na pewno jest ich więcej). Daje to 47 300 szt. Zakładając że każda z nich kosztuje średnio ok 180zł. Na ten moment na allegro Chińczycy oferują inny towar niż opisują na kwotę: 8 514 000 zł lub jej wielokrotność. 

Stąd stwierdzam, że allegro jawnie wspiera wprowadzanie na Polski rynek towarów zupełnie innych niż te, które są reklamowane w ogłoszeniach. Wspierając oszustów z Chin. Już nawet nie będę przytaczał w jaki sposób momentami wyglądała dyskusja z niektórymi z nich..

Co się stało z allegro na którym nie ma już oszustów i można bezpiecznie robić zakupy?
Czy allegro powinno dodać czerwone oznaczenie przy zakupach z Chin z dopiskiem "NIEBEZPIECZNA TRANSAKCJA" / "UWAGA CHIŃCZYK. RYZYKO OSZUSTWA"?

Temat jest rozległy i nie jestem tutaj wszystkiego tutaj streścić. Jednak jeśli ktoś chciałby wejść w polemikę to chętnie podyskutuję. Zwracam się tym razem publicznie i pytam wprost co allegro ma zamiar z tym zrobić i ile jeszcze ludzi musi zostać oszukanych aby zareagowano na to zgłoszenie?

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

Football-stock
#12 Orędownik#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Kolejny zadowolony z Waszych wspaniałych zmian klient? A co na to Wasze testy i analizy? Pozwalacie na przemyt i do tego podrobionego towaru? A co z słynną ochroną marek - japońska Makita nie jest chroniona. 

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Och zareagują. Napiszą, że pod ofertą masz przycisk "zgłoś naruszenie zasad". Ludzie wielokrotnie tutaj zgłaszali całe chińskie konta np z nowymi pralkami za 300zł itp. Zawsze odsyłają do przycisku. A gdzie wypłata dla klienta za klikanie 10 000 ofert u takiego? To już grube godziny pracy.... I wiadomo co się potem z  tym dzieje, nic...  Trzeba było zajrzeć na forum to szybko byś odrzucił pomysł takiego zakupu.

Sama kiedyś zgłaszałam jak chciałam kupić pralkę i takie wyskakiwały. Oczywiście nie kupiłam. Tu nawet skarpetki ciężko kupić i na dowód jest temat z poszukiwań takowych dla mojej córki xD, a co dopiero sprzęt.

oznacz moderatorów

mich41x
#10 Popularyzator#

Allegro niczego nie wspiera, tak wyglądają właśnie chińskie praktyki biznesowe. Dokładnie to samo dzieje się na każdym podobnym portalu, czy polskim, czy amerykańskim, czy chińskim, a słyszałem nawet od emigrantów z Chin że oni i siebie nawzajem traktują tak samo.

Zgłaszanie oszustów ogólnie nie ma wielkiego sensu, bo te portale nie są w najmniejszym stopniu kompetentne żeby ocenić, czy sprzedający wciska podróbki czy ktoś go próbuje wrobić. Nie są też mocno zainteresowane kasowaniem kont sprzedawców, bo kasa z prowizji nie śmierdzi. Identyczna sytuacja na innych portalach handlowych. Trzeba być właścicielem podrobionej marki, żeby potraktowali poważnie.

Poza tym, nawet jak skasują to konto, sprzedawca zaraz założy nową firmę słupa i otworzy następne.

Ogólnie co do zasady nie ufa się Chińczykom, zwłaszcza gdy chodzi o rzeczy rzadkie, wycofane z produkcji lub drogie. Sprzedawca kłamie, portalu to nie obchodzi, jedynie opinie innych kupujących są coś warte, zwłaszcza jeśli są ze zdjęciami faktycznie otrzymanego produktu. Bez dużej ilości pozytywów za ten dokładnie towar niczego ryzykownego z Chin bym nie zamówił.

Mogę zdradzić, że skuteczniejsze wsparcie pozakupowe i opcje zwrotu istnieją gdzie indziej, ale bez konkretów bo Allegro nie pozwala reklamować konkurencji na tym forum. Allegro ładuje się w Chiny bo widzą, że ludzie kupują z Chin zamiast od importerów sprzedających na Allegro i nie chcą tracić tych transakcji, ale Nieomylne Mózgi Allegro chyba nie do końca zdają sobie sprawę z puszki Pandory, jaką otworzyli.

Nie wszystko z Chin jest lipą i możliwe, że całkiem sporo transakcji kończy się pomyślnie, dając im nieco zaróżowiony obraz sytuacji, ale problem oszustów jest absolutnie poważny. Niektóre portale w zasadzie radzą sobie z tym traktując swoich sprzedawców jeszcze gorzej, niż swoich traktuje Allegro. Tutaj Allegro ciężko byłoby wprowadzić takie zasady w cywilizowanym kraju, no chyba że jako wyjątek dla sprzedawców z wybranych regionów świata.

Jedna bardzo pozytywna zmiana na Allegro w ostatnich miesiącach to to, że przynajmniej można ten chiński spam odfiltrować jednym kliknięciem. Pamiętam czasy, gdy Allegro arogancko upierało się przy wyświetlaniu tych ofert każdemu na siłę, pomimo długich protestów tu na forum i gdzie indziej, ale w końcu poszli po rozum do głowy. Ja jak szukam na Allegro chińszczyzny, to właśnie po to by dostać ją od importera z jakąś tam reputacją i z szybką dostawą, więc oferty prosto z Chin na Allegro wręcz mnie tylko zniechęcają.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Marcinu100 sprzedaż produktów podrobionych jest zabroniona. Jeśli któraś z ofert budzi Twoje wątpliwości — zgłoś ją. Możesz to zrobić, zjeżdżając na sam dół oferty. Znajduje się tam przycisk jak "zgłoś naruszenie". Nasz dział ds. ofert sprawdzi je. 

Możesz również skontaktować się z nami przez formularz w tej sprawie. 

Nicol
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Marcinu100
#8 Zapaleniec#

Listę całych produktów masz wyżej. Każda budzi moje wątpliwości tak jak zresztą napisałem. Ostatnim razem jak wyklikałem sobie wszystkie podejrzane oferty na nowych kartach to allegro zablokowało mój IP na 24h bo otworzyłem za dużo kart. Nie mam zamiaru odwalać za was pracy, daję znać tutaj. Zróbcie z tym co chcecie, ja wykonałem już długą mozolną, wielogodzinną pracę oraz zainwestowałem swój cenny czas na szarpanie się z Chińczykami przez wiele tygodni. Kupiłem wiele produktów bo łącznie ok 65 szt i wszystko okazało się bublem. 100% towaru z Chin z tych kategorii jest nieprawidłowa. Myślałem, że znajdzie się chociaż część która będzie oryginalna. Nie w tym życiu.
Zainwestowałem przy tym ok 5 tysięcy złotych zablokowanych środków na wiele miesięcy. Jedyne co z tego mam to problemy czyli wycieczka do sklepu elektrycznego aby wyrzucić ten szajs do kontenera na elektrośmieci oraz wielogodzinna wizyta na policji aby złożyć zawiadomienie o przestępstwie na kogoś kto nie jest w stanie być złapany przez polskie organy ścigania. Gratuluję "decyzji biznesowej"!
Chciałbym wiedzieć i pytam publicznie co allegro ma zamiar zrobić z tym procederem? Czy to nie jest pomoc w udostępnianiu platformy przestępcom pomimo zgłaszania problemu przez użytkowników? Czy UOKiK musi zająć się tą sprawą?

oznacz moderatorów

brakestop
#16 Inspirator#

Poruszyłeś bardzo ważną kwestię i smród z wiadrem pomyj powinno się wylewać na Allegro każdego dnia.

W temacie odfiltrowania ofert z Chin, już znaleźli obejście. Zaznaczam WYSYŁKA Z POLSKI, a i tak nadal pokazuje mi te, które będą wysłane z Chin.

Allegro popsuło wszystko, co było do popsucia.

Słówko o mojej branży.

Mali skośnoocy bracia mają inne sprawy za uszami. Nie tylko sprzedawanie tego co sprzedali innym polskim firmom i robienie im konkurencji za pół ceny.

Kradną w całości nasze aukcje z towarami, których nie mają. Również je wystawiają i zbierają w PIRAMIDZIE Chińskiej wpłaty przez kilka tygodni. Czytamy później skargi, że ani kasy, ani towaru. Konto zablokowane lub zamknięte.

Także ten. Ani ochrona marek, ani bezpieczeństwo zakupów nie jest tu HONOREM dla portalu, a jego PORAŻKĄ.

--------------------------------------------------------------------------------------------
oznacz moderatorów

mich41x
#10 Popularyzator#

No, jeśli to było robione po to, żeby komuś coś udowodnić, to ja tylko gratuluję masochizmu i chciałbym ostrzec, że świadome kupowanie trefnego towaru wyklucza z Allegro Protect.

Policja oczywiście nic nie zrobi. Allegro Protect to też fikcja, bo opiera się na przepisach polskiego KC. W najlepszym wypadku dostaniesz zwrot z kieszeni Allegro, ale czy oni odzyskają to od Chińczyków no to już nie wiem. Zależy jakie umowy Allegro zawiera z Chińczykami, na ile są one egzekwowalne w Chinach i czy Allegro będzie chciało wysyłać tam swoich prawników. No bo na to, że chiński oszust stawi się na proces w polskim sądzie to bym nie liczył.

Allegro nic z tym nie zrobi, bo Chińczycy założą sobie nową firmę w Chinach i nowe konto na nią. Bez wynajęcia detektywa na miejscu w Chinach, nie dojdziesz tego.

UOKiK co ma niby zrobić i komu? Allegro nie ma możliwości wiedzieć kto jest oszustem dopóki kogoś nie oszuka i na bank tak się będą bronić i się obronią. A jak już zostaniesz oszukany i pokażesz dowody to go zbanują. Wróci następnego dnia - patrz wyżej.

oznacz moderatorów

Marcinu100
#8 Zapaleniec#

Tutaj przykład jednej ze spraw. Tutaj kolejny dowód, że oni mają całe farmy kont bo paczka przyszła jedna ale od dwóch sprzedawców! Kiedyś 5 różnych sprzedawców okazało się jednym i tym samym. Skąd to wiem? Bo jeden z nich napisał mi numery śledzenia wszystkich paczek od różnych sprzedawców w jednej za naszych rozmów.

Zgłaszam, że towar jest inny niż ogłaszany. "W porządku, sprawdzimy.. Cisza". Składam sprawę do allegro Protect:
"W sytuacji, w jakiej się znalazłeś wymagamy dokumentu, który potwierdzi zgłoszenie na policję."

Mogę tutaj wrzucić każdą ze spraw aby obnażyć w jaki sposób allegro NIE radzi sobie z tym problemem. Zrzucając całkowicie odpowiedzialność na klientów. Kupuję na allegro od 15-20 lat. Kupuję na allegro olbrzymie ilości rzeczy, wydaję od kilkuset po kilka tysięcy miesięcznie. Niech sama ilość oszczędzonych pieniędzy na przesyłkach da wam do myślenia o ilości towaru, który tutaj kupuję.. Kupuję głównie do paczkomatów. Minimalna kwota zakupów to 45zł więc wydałem już tutaj conajmniej (5988.03/12)*45 = 22 455 zł. Ale mogę was zapewnić, że jest to wielokrotność tej kwoty. Conajmniej 3-4x.

Screenshot 2024-10-04 at 11.12.33.png

Dotychczas byłem raczej zadowolony ale takie praktyki dosłownie zniechęcają mnie do korzystania z tej platformy. 

Screenshot 2024-10-04 at 11.01.40.pngScreenshot 2024-10-04 at 11.03.21.png

oznacz moderatorów

kitber
#7 Wielbiciel#

Mam bardzo podobne doświadczenia i wynikające z nich przekonania o konieczności zmiany w systemie dopuszczania chińskich sprzedawców do Allegro. Tak, jak mój przedmówca, po wielokroć usiłowałem zakupić moduł sterujący inteligentnego zasilacza prądu stałego u różnych chińskich sprzedawców, zawsze ponosząc porażkę. Chciałem przytoczyć swoją korespondencję z Allegro, dotyczącą moich doświadczeń:

Szanowni Państwo,
po raz dziewiąty usiłuję zakupić ten produkt od chińskiego Sprzedawcy i znowu natykam się na oszusta, żerującego na dobrym imieniu mojego ulubionego od 20 lat serwisu Allegro…
Mój upór w tych próbach należy tłumaczyć chęcią udowodnienia, że miejsce chińskich sprzedawców jest na dziesiątkach chińskich platform sprzedażowych, a nie na Allegro i chyba nie jestem w swojej opinii odosobniony. Zaznaczam, że nie jestem żadnym sinofobem ani rasistą, a swoim doświadczeniem dzielę się ku przestrodze innych użytkowników naszej platformy sprzedażowej. Jeśli zechcę kupić coś w Chinach, to skorzystam z **piiip**s, Temu lub innej platformy, która zapewnia użytkownikom bezpieczeństwo i możliwość śledzenia przesyłki. Na Allegro od dwóch miesięcy nie udało mi się zakupić tytułowego przedmiotu, o wygenerowanych w tym czasie kosztach z tytułu Allegro Protect przez litość nie wspomnę…
Dlatego jeszcze raz proszę o nie wprowadzanie ciągle nowych, chińskich sprzedawców na Allegro, albo ścisłą kontrolę ich wiarygodności przed dopuszczeniem do sprzedaży, ponieważ robią oni bardzo złą robotę i szkodzą wizerunkowi Allegro, które do tej pory stanowiło wzór dla innych serwisów sprzedażowych.
Z wyrazami szacunku”…

O dziwo, otrzymałem uprzejmą odpowiedź:

”Dzień dobry,

dziękuję za wiadomość i za Pana uwagi dotyczące sprzedających z Chin. 

Ponieważ jako nasz Klient ma Pan duże doświadczenie w korzystaniu z Allegro, Pana sugestia jest dla mnie bardzo cenny. Dlatego niezwłocznie przekazałam go do działu zajmującego się dostosowywaniem naszej strony do Państwa potrzeb. Sprawdzimy możliwość wdrożenia Pana propozycji. 

Dodam, że to przede wszystkim na sugestiach naszych klientów opieramy tempo i kierunek wprowadzanych na Allegro zmian. Jeszcze raz dziękuję za Pana wiadomość i mam nadzieję, że Pana pomysł pomoże nam usprawnić działanie naszej strony. 

Nie możemy jednak zagwarantować, że zgłoszone sugestie, zostaną wprowadzone na stronę. 

Proszę pamiętać, że swoje pomysły może Pan również zgłaszać na forum Allegro Gadane.  

Życzę miłego popołudnia!

Pozdrawiam
// Aleksandra C……….
Zespół Allegro”.

Dlatego też, przychylając się do porady Pani Oli, napisałem o swoich doświadczeniach na Allegro gadane ku przestrodze potencjalnych klientów „u chińczyka”…

oznacz moderatorów

Marcinu100
#8 Zapaleniec#

Dodam jedynie, że postanowiłem zgodnie z zaleceniami allegro zgłosić oferty, które wydawały mi się fałszywe. Poświęciłem na to kilka dni (po kilka godzin dziennie).
Zgłosiłem wcześniej całe kategorie ale allegro nie zrobiło z tym nic od ponad miesiąca!
Otworzyłem w nowym oknie karty produktów, zaznaczyłem dostawa z Chin i zacząłem otwierać wszystkie oferty w nowych kartach. Po kilkunastu zostałem zablokowany przez allegro na kilka godzin. Powtarzałem czynność będąc sukcesywnie banowanym po adresie IP na okres od kilku godzin do nawet całego dnia. Korzystałem ze swojej sieci domowej oraz gdy już otrzymałem bana z internetu z telefonu. Do skutku.

Otrzymałem dwa rodzaje blokad:
1. Blokada spowodowana zbyt dużą liczbą otwartych stron aukcji na allegro
2. Blokada zgłaszania niepoprawnych ofert. Nie miałem możliwości zgłaszać naruszenia przez pewien czas.

Zgłaszałem po kilkanaście ofert po czym otrzymywałem czasową blokadę na korzystanie z allegro. Sukcesywnie zgłosiłem dokładnie 435 ofert w okresie ok tygodnia. Najważniejsze dla mnie było aby inni allegrowicze oraz ja sam nie "nadział" się poraz kolejny na Chińskich oszustów dopuszczonych na allergo.

Rezultat mojej ciężkiej pracy jest taki, że otrzymuję codziennie wiadomości e-mail z informacją:

Screenshot 2024-10-28 at 15.30.34.png

Sparafrazuję ją dla was:
"Oferta wygasła a my nie zrobiliśmy z tym nic po Twoim zgłoszeniu. Teraz, gdy oferty już nie ma, nie musimy się zajmować Twoim zgłoszeniem. Dziękujemy, że korzystasz z allegro, życzymy udanych zakupów!"

Wg. mnie allegro kpi sobie ze swoich klientów i jeśli ktoś z was ma jeszcze jakieś wątpliwości z tym co się dzieje po zgłoszeniach to już wyjaśniam. Nikt na to nawet nie patrzy.

Polecam robić zakupy na **piiip**s. Tam przynajmniej działa ochrona kupujących.

Już pominę fakt, że allegro życzy sobie dokumentów potwierdzających zarekwirowanie towaru przez policję (między innymi).
Przestrzegam wszystkich, którzy to czytają!

oznacz moderatorów