anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Drożyzna na allegro

krejzole
#14 Krzewiciel#

Wyszukiwanie po EAN uświadomiło mnie jaka na allegro panuje drożyzna. Taki płyn na glony do fasad, tutaj 22 zl/l a w składzie budowlanym obok mnie 13 zł. I to wszystko wyszukałem dzięki użyciu Ean. Czyli do czegoś to się przydaje. Jak potrzebuje tego kilka litrów to lepiej kupić na miejscu po pierwsze duża oszczędność a po drugie kurier tego nie zniszczy.

Kiedyś allegro było dla mnie głównym sklepem ze wzgl. na niskie ceny ale aktualnie to przesada jak wszystko jest tu drogie.

oznacz moderatorów
122 ODPOWIEDZI 122

xyz96
#21 Demiurg#

@szejk-gmbh

Po co? Ma pytać o swoje prawo do zwrotu, choć wie, że je ma? Można też uklęknąć i poprosić, aby po zwrocie pan sprzedawca nie wpisał go na listę. Bez tego raczej go wpisze, jak niecywilizowany sprzedawca z Allegro.

oznacz moderatorów

szejk-gmbh
#13 Ambasador#

@xyz96 

Jak już napisałem wyżej - gdyby użyszkodnicy nie traktowali allegro jak wypożyczalni to problem byłby marginalny. Co w połączeniu z ogromnym wyborem na A nie nastręczałoby nikomu problemów. Na niecywilizowane zachowania kupujących sprzedawcy odpowiadają w równie niecywilizowany sposób. Jak mawiał klasyk "to oni przelali pierwszą krew".

@_Likos_ 

Ależ ja to rozumiem. Znajoma też kupiła trzy pary kolejnych rozmiarów aby dobrać idealnie.

Sam często miałem problemy z zakupem obuwia bo mam trochę "niewymiarową" stopę i zdarzało mi się odsyłać i wymieniać ( a było to jeszcze na długo przed wprowadzeniem regulaminowego zwrotu). Tylko czy to było wcześniej, czy obecnie - wolę zapytać czy nie będzie problemu niż później kopać się z koniem.

----------------------------------
Sprzedawca Twój wróg!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@szejk-gmbh Kupujący mogą sobie traktować Allegro jak chcą. Mają tu określone prawa i nie muszą się kłaniać panom sprzedawcom, aby z tych praw korzystać bez odmowy sprzedaży, co może być niezgodne z art. 135 Kw. Oni zachowują się cywilizowanie, korzystając z prawa danego przez ustawodawcę, a panowie sprzedawcy odmawiając sprzedaży po zwrotach, najprawdopodobniej naruszają art. 135 Kw.

Jeżeli nie chcesz, aby Allegro było traktowane jak wypożyczalnia, zmień przepisy.

oznacz moderatorów

szejk-gmbh
#13 Ambasador#

@xyz96 

co może być niezgodne z art. 135 Kw.

oraz

najprawdopodobniej naruszają art. 135 Kw.

Słowa klucz to "może" i "najprawdopodobniej". Ale to nie ty o tym decydujesz. Na szczęście. Zresztą wiele razy było już tu pisane, że ten przepis rodem z PRLu nie ma tu raczej zastosowania. Naginanie paragrafów pod twoje teorie nic tu nie zmieni.

Sprzedawca Twój wróg!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@szejk-gmbh To co napisałeś niczego nie zmienia.

Po co? Ma pytać o swoje prawo do zwrotu, choć wie, że je ma? Można też uklęknąć i poprosić, aby po zwrocie pan sprzedawca nie wpisał go na listę. Bez tego raczej go wpisze, jak niecywilizowany sprzedawca z Allegro.

Kupujący mogą sobie traktować Allegro jak chcą. Mają tu określone prawa i nie muszą się kłaniać panom sprzedawcom, aby z tych praw korzystać bez odmowy sprzedaży, co może być niezgodne z art. 135 Kw. Oni zachowują się cywilizowanie, korzystając z prawa danego przez ustawodawcę, a panowie sprzedawcy odmawiając sprzedaży po zwrotach, najprawdopodobniej naruszają art. 135 Kw.

Jeżeli nie chcesz, aby Allegro było traktowane jak wypożyczalnia, zmień przepisy.

Faktem jest, że wielu po zwrotach towarów wpisuje na czarne listy. O tym, czy narusza to przepisy także nie ty decydujesz.

oznacz moderatorów

szejk-gmbh
#13 Ambasador#

@xyz96 

Faktem jest, że wielu po zwrotach towarów wpisuje na czarne listy. O tym, czy narusza to przepisy także nie ty decydujesz.

Oczywiście. Jednakże nie słyszałem aby ktoś dostał grzywnę z powodu art. 135Kw

Sprzedawca Twój wróg!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@szejk-gmbh A to nie ma żadnego znaczenia, że ty o tym nie słyszałeś.

oznacz moderatorów

szejk-gmbh
#13 Ambasador#

@xyz96 

To może zarzuć nam tutaj jakiś wyrok w tej sprawie?

Sprzedawca Twój wróg!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@szejk-gmbh 

To co napisałeś niczego nie zmienia. Czy ja zarzucę tu wyrok, czy nie zarzucę, nie ma żadnego znaczenia.

Kupujący nie musi pytać sprzedawcy i go prosić o prawo do zwrotu, aby go po zwrocie nie wpisał na czarną listę.

Kupujący mogą sobie traktować Allegro jak chcą. Mają tu określone prawa i nie muszą się kłaniać panom sprzedawcom, aby z tych praw korzystać bez odmowy sprzedaży, co może być niezgodne z art. 135 Kw. Oni zachowują się cywilizowanie, korzystając z prawa danego przez ustawodawcę, a panowie sprzedawcy odmawiając sprzedaży po zwrotach, najprawdopodobniej naruszają art. 135 Kw.

oznacz moderatorów

szejk-gmbh
#13 Ambasador#

@xyz96 

Czy ja zarzucę tu wyrok, czy nie zarzucę, nie ma żadnego znaczenia. 

Ależ ma. Moglibyśmy ustalić, czy faktycznie ten paragraf ma tutaj zastosowanie. Tymczasem

co może być niezgodne z art. 135 Kw. (...) a panowie sprzedawcy odmawiając sprzedaży po zwrotach, najprawdopodobniej naruszają art. 135 Kw.

I wracamy do punktu wyjścia, że tobie się tak wydaje to tak ma być. Nie, niema. I całe szczęście.

Sprzedawca Twój wróg!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@szejk-gmbh Nie ma to żadnego znaczenia, czy zarzucę wyrok, czy nie zarzucę. Ten paragraf dokładnie ma tutaj zastosowanie i nie tylko mi się tak wydaje; https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/problemy-transakcyjne/jak-uniemozliwic-kupowanie-okreslon...

oznacz moderatorów

szejk-gmbh
#13 Ambasador#

@xyz96 

Ten paragraf jak dobrze pamiętam mówi że nie można odmówić sprzedaży bez wyraźnego powodu.  A nie mnie ani tym bardziej tobie decydować o tym, czy sprzedawca miał wystarczający powód czy też nie.

Sprzedawca Twój wróg!
oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

@szejk-gmbh Ten paragraf mówi o tym, że nieuzasadniona odmowa sprzedaży jest wykroczeniem, czyli wpisanie na czarną listę z powodu ustawowych zwrotów towarów może być wykroczeniem. Tak twierdzę od samego początku.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

"Ten paragraf mówi o tym, że nieuzasadniona odmowa sprzedaży jest wykroczeniem" - otóż to, wykroczeniem (bo i sam artykuł pochodzi z kodeksu wykroczeń), a nie przestępstwem.
Wykroczeniem jest też przejście na czerwonym o 2 w nocy, gdy w zasięgu wzroku nie ma żywego ducha.
A wiesz co się dostaje za wykroczenia? Czasem mandat, a czasem nic.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

To nie ma znaczenia dla tego tematu, co się dostaje za wykroczenie, zupełnie nie ma.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

Owszem ma, bo ze sprzedających, którzy (z reguły zasłużenie) wpisali kogoś na CL, próbujesz robić nie wiadomo jakich przestępców.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

"Kupujący mogą sobie traktować Allegro jak chcą. Mają tu określone prawa i nie muszą się kłaniać panom sprzedawcom" - no to już wiadomo dlaczego takich lubisz biegać po dużych marketach: bo tam jako kupująca podobno możesz sobie robić co tylko chcesz, a sprzedawcy mają obowiązek uniżenie kłaniać ci się w pas🤣

"Jeżeli nie chcesz, aby Allegro było traktowane jak wypożyczalnia, zmień przepisy." - jeżeli nie chcesz, by ludzie głodowali, zmień przepisy. Jeżeli nie chcesz by wybuchały wojny, zmień przepisy. Jeżeli nie chcesz, by ktoś komentował twoje posty, zmień posty.
A tak swoją drogą, to jakim prawem komuś mówisz, co ma robić (jednocześnie sama wielokrotnie podkreślając, że robisz co chcesz, jak chcesz i gdzie chcesz i nikomu nic do tego)?😏

oznacz moderatorów

xyz96
#21 Demiurg#

Ale to nie ma znaczenia, co ja lubię. Po co znowu przekształcać ten wątek w wątek o mnie? Taki nawyk z dawnych czasów, sprzed banów? Dalsza część postu to już totalny odlot, niezwiązany z tematem i typowy atak na mnie, czym osobnik znowu narusza zasady Społeczności. A postów na pewno nie zmienię, zawsze napiszę, co myślę w danym temacie. Osobnik ma to do siebie, że w wyjątkowo złośliwy sposób komentuje głównie moje posty, a to może być objaw czegoś, czym nie sposób się chwalić.

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

"czym osobnik znowu narusza zasady Społeczności" - no tak, bo ty nic a nic ich nie naruszasz.
Jak to się mówi, widzisz drzazgę w czyimś oku, ale szyszki we własnej dziupli to już nie😏

"A postów na pewno nie zmienię, zawsze napiszę, co myślę w danym temacie." - no widzisz, robisz dokładnie to samo co inni: piszesz to co myślisz w danym temacie. Niemniej jednak to ty (gdy tylko ktoś cię skrytykuje), a nie inni (gdy to ty ich krytykujesz), biegasz ze swoimi żalami i płaczami do moderacji, jak przedszkolak jakiś.

Jak mawiał poeta: "prawdziwa cnota krytyk się nie boi". Niestety, twoje przerośnięte ego nie jest w stanie znieść jakiejkolwiek, choćby najmniejszej i najdelikatniejszej krytyki.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

xyz96 po co? . a choćby po to żeby sprzedawca poczuł się doceniony  ,tak po ludzku po mojemu warto zapytać żeby wiedział ,że szanuję jego pracę .

oznacz moderatorów