Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
Otrzymałem fakturę od sprzedawcy w kwocie wyższej niż zapłaciłem. Sprzedawca tłumaczy że uzyskał od allegro większa wpłatę niż ja zapłaciłem gdyż mam alegro smart. Sprzedawca twierdzi że musi wystawić na taką kwotę jaką otrzymał a ja na taką jaką zapłaciłem. Jak to rozwiązujecie?
@allegrometalbit a używałeś jakiś kuponów? Chyba, że przedmiot miał oznaczenie allegro ceny i tę różnice dopłaca allegro ale to idzie poza rozliczeniem sprzedawca - kupujący.
Nie. Oni dostali niby kwotę z transportem.
a co masz w szczegółach zakupu ? Może sprzedawca pomylił transakcję.
Podaj tu numer zamówienia to moderatorki się przyjrzą
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Numer zamówienia: 3f4a1a90-765a-11ef-82f4-e3dee861f684 i 213ee860-5ee4-11ef-895f-6789ac91c33e
Nie pomylił zamówienia. OPIS sprzedawcy:
Dzień dobry, Umniejszona płatność za fakturę jest wynikiem akcji promocyjnej organizowanej przez Allegro (dostawa gratis). Bonus udzielany jest przez organizatora na platformie sprzedażowej Allegro i przeznaczony jest bezpośrednio dla ostatecznego odbiorcy towaru. Dostawa była realizowana w ramach usługi DPD wyjątki i jest rozliczana przez Allegro inaczej niż inne formy dostawy w ramach Allegro Smart. Jednak jako Sprzedawca otrzymaliśmy jedną wpłatę za Państwa zamówienie na taką kwotę jaka znajduje się na fakturze, ale doliczyło do Państwa wpłaty właśnie tą kwotę za usługę logistyczną. Nie mamy więc możliwości wystawienia faktury na inny kwotę.
Ale tak nie może być, Ciebie te rozliczenia nie obchodzą, Fv musi być na tyle ile kosztował towar w ofercie, całość. A jakbyś zwrócił towar to jaką kwotę otrzymasz?
@LEW433 i tu jest problem, bo sprzedawcę też to nie obchodzi bo dostał wyrównanie od allegro i z jakiej paki ma wystawiać na niższą kwotę i łamać prawo 😞
Dokładnie. On ma wystawić na kwotę którą dostał a ja na tyle ile zapłaciłem. Jak dostanę większą to mam dług. I jak to rizwiazać?
@kostas11 sprzedawca w żaden sposób nie łamie prawa wystawiając FV zgodnie z kwotą wpłąconą przez klienta , wyrównanie w programie ,,ceny,, jest osobną pozycją w bilingu ,odnosi się owszem do transakcji , ale jednoznacznie wskazuje na gift otrzymany od allegro . @allegrometalbit sprzedawca błędnie wystawił dokument , w transakcji ma wyraźną informację .
@mdrogeria masz rację jak chodzi o dopłatę różnicy do salda i teraz to naprawili, masz poprawnie w super cena itp. ale są problemy w rozliczeniach dostaw niestandardowych, gdzie allegro dokłada od siebie i tu sie robi problem, temat poruszany od lat 😞
czyli masz 2 pozycje na fakturze za towar i za transport?
na fakturze jest usługa logistyczna 24 zł i to kwóta o którą się nie zgadza fv z wpłata.
Sprzedawca dostał więcej, niż zapłaciłeś, więc musi wystawić fakture na taką (wyższą) kwotę. W przeciwnym razie popełniłby przestepstwo podatkowe.
@allegrometalbit Sprzedawcy nie interesuje kto ile wpłacił, dostał kwotę X, to na kwotę X wystawia fakturę, zresztą samo allegro pokazuje w zamówieniach na jaką kwotę ma być dokument sprzedaży. A Twoja księgowość będzie miała więcej pracy nad zaksięgowaniem faktury i tyle.
Moja księgowość też nie interesuje. Zapłaciliśmy tyle i mam dostać fakturę na kwotę którą zapłaciłem. Jak później rozliczyć saldo? Jako niezgodne? Przy większe fakturze albo musisz dopłacić różnicę albo masz niedopłatę.
Allegro w zamówieniach pokazuje mniejszą kwotę niż dostałem.
@trawoolta wszystko się zgadza , jak pokazuję na zrzucie w zamówieniach są 2 istotne informacje i to samo jest bilingu ,klient ma otrzymać dokument na kwotę jaką rzeczywiscie zapłacił natomiast Ty otrzymujesz zapłatę w 2 pozycjach
1, zapłata klient
2. wyrównanie od allegro
@mdrogeria Z tego wynika, że sprzedawca księguje kwotę otrzymaną od klienta (i dokładnie wie jaka to kwota), a resztę wyrównania księguje Allegro i rozlicza na fakturze na koniec miesiąca.
@drekenzes tak , wie jaką kwotę zapłacił klient i ile dostał wyrównania z programu ,,ceny ,, to są osobne i jednoznaczne pozycje w bilingu . Zaznaczone pozycje w bilingu dotyczą tej samej transakcji