anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Gdzie podany numer konta do odstąpienia od umowy

MAMY ROZWIĄZANIE!
tomekjas7
#2 Obserwator#

Witam podczas zwrotu towaru sprzedawca zwrócił pieniądze na inne konto niż te z którego dokonano zakupu twierdząc że takie zostało podane podczas odstąpienia od umowy. Gdzie można sprawdzić jaki nr konta jest podany dla takich zwrotów?

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16
Ziolko39
#21 Demiurg#

@tomekjas7 Nr. konta do zwrotów jest podany w Twojej aukcji w zakładce "zwroty" Może tam masz poane inne konto, a innego opłacałeś zakup.

oznacz moderatorów
tomekjas7
#2 Obserwator#

Tu ja jestem kupującym to nie jest moją aukcja zwróciłem towar a sprzedający zwrócił pieniądze na konto które było podane w odstąpieniu i nie jest to mój nr konta. Czy do mojego konta użytkownika jest przypisany nr konta?

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@tomekjas7 W mailu "Zgłosiłeś zwrot towaru. Zwrot nr:..." znajdziesz informację o numerze konta, który wpisałeś w formularzu podczas zgłaszania zwrotu. Sprzedający może skorzystać z tych danych, jeśli zwrot przez Allegro Finanse nie jest możliwy.

Natalia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Jeżeli zwracał przez AF to poszły na to konto z którego był opłacony zakup, to nie jego wina bo jeżeli nie chciałeś żeby tam poszły należało w odstąpieniu podać nr konta bankowego.

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@tomekjas7 tak podajesz ale to jest numer konta w przypadku braku możliwości zwrotu przez Allegro Fiananse 😞

Zapewne podałeś inny numer konta niż ten z którego robiłeś zakup a sprzedawca dokonał zwrotu przez allegro bo tak wymagają od nas co jest zgodne z prawem, poniżej ustawa 😞

Art. 32. 2. Przedsiębiorca dokonuje zwrotu płatności przy użyciu takiego samego
sposobu zapłaty, jakiego użył konsument, chyba że konsument wyraźnie zgodził się
na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami.

________
Κώστας
oznacz moderatorów
tomekjas7
#2 Obserwator#

No właśnie użył innego nr konta niż ten z którego dokonano zapłaty za produkt, czy można sprawdzić jaki nr jest przypisany do mojego konta allegro? Bo nie wiem z kad ten inny nr konta znalazł się na odstąpieniu.

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@tomekjas7 Sprawdź w powiadomieniu o zwrocie, jak napisałam tutaj.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Client:104371448
#14 Krzewiciel#

@nat_not: dlaczego niektórzy kupujący z uporem maniaka zwracają (normalny przelew) pieniądze na numer konta (B) podany w allegrowym formularzu odstąpienia od umowy ktorego nie mozna odeslac bez podawania nr konta? Placilem kartą przypisaną do konta A, dolaczylem drukowane odstpienie od umowy gdzie byla wyraznie zaznaczona KARTA a sprzedawca juz drugi raz olewa sprawe i zwraca $$ na konto B. W dodatku pracownik sklepu pisze mi, ze jesli chcialem zwrot na karte to mialem napisac indywidualnego maila z "prośbą" o taki zwrot. Skoro placilem kartą to chce pieniadze z powrotem na karte. No i nie musze sie tlumaczyc dlaczego nie podaje nr konta A w allegrowym formularzu odstąpienia od umowy.

Jaka jest konkretna podstawa prawna, ze Allegro takie cos umozliwia? Nie chodzi mi o regulamin serwisu.

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Client:104371448 Nie mamy wpływu na decyzję sprzedającego w tej sprawie. W powiadomieniu o zgłoszeniu zwrotu zamieszczamy informację: 

Zwrot dokonywany jest na konto, kartę płatniczą, rachunek powiązany z kredytem lub inną metodę płatności wykorzystaną podczas zakupu. Jeżeli nie będzie to możliwe sprzedający zwróci środki na poniższe konto. Jeśli zakup opłaciłeś ratami PayU złóż dyspozycję odstąpienia od umowy kredytowej u Pożyczkodawcy.

Podanie numeru rachunku jest więc na wypadek, gdyby zwrot przez Allegro Finanse nie był możliwy. Ma to być ułatwienie usprawniające cały proces.

Natalia
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
Cretux
#2 Obserwator#

Anulowałem zakup i płatność. Taka awaria nie powinna mieć miejsca.

oznacz moderatorów
Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@Client:104371448

Trochę to śmieszne, że podajesz do zwrotu konto B i masz pretensje, że sprzedający zwraca na nie kasę. Niestety Allegro nie umożliwia w żaden sposób doładowania Allegro Finanse i sprzedający z pustym kontem AF musi dokonać zwrotu właśnie na to konto z formularza.

#21 Demiurg#

@Kaliope_Brzeg już można zostawiać kasę a w maju ma być możliwość dopłacania 🙂

https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/automatyzacja-zwrotow-i-rezerwacja-kwoty-na-allegro-najwazniejs...

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Kaliope_Brzeg
#21 Demiurg#

@kostas11   Ale póki co nie ma doładowania 😊 Blokowanie środków nie zawsze wystarcza i nie zawsze jest możliwe.

Rozwala mnie po prostu pisanie, że ktoś nie ma zamiaru się tłumaczyć dlaczego w formularzu nie podaje konta A, ale wymaga od sprzedającego tłumaczenia dlaczego przelał kasę za zwrot na konto B. Które zresztą sam wskazał mu do zwrotu 🤣

#14 Krzewiciel#

@Kaliope_Brzeg: płaciłem przelewem z konta czy płaciłem kartą? W Ustawie chyba jasno pisze, ze sprzedajacy ma obowiazek zwrócić środki w taki sam sposob w jaki ja płaciłem? Czyli jesli placilem kartą to na kartę. Czy coś się zmieniło. Jakbyś nie wiedział(a) to nie moge wyslac formularza bez podawania numeru konta.

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@tomekjas7 to nie jest przypisane nigdzie, tylko kasa wraca na instrument z którego płaciłeś ( karta, konto ) 

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Ziolko39
#21 Demiurg#

@tomekjas7 Napisałeś " sprzedający zwrócił pieniądze na konto które było podane w odstąpieniu"  Czyli zwrócił na konto, które podałeś. Jak ma zwrócić na konto z którego opłaciłeś zakup skoro go nie zna (wpłata idzie przez AF)

@kostas11 @tomekjas7 Jeżeli sprzedający nie ma pieniędzy na AF to zwraca ze swojego prywatnego konta na konto podane w odstapieniu. 

oznacz moderatorów