Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czy sprzedawca musi zwrócić pieniądze, jeśli nie otrzymał jeszcze przesyłki? @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@Client:109466875 Sprzedający na zwrot środków ma 14 dni - od dnia złożenia oświadczenia.
Może się wstrzymać ze zwrotem do czasu otrzymania przesyłki zwrotnej.
@Client:109466875 po co pytasz skoro wiesz ,że przesyłka zwrotna jeszcze nie dotarła do sprzedawcy , Ty masz prawo zweryfikować zakup i odesłać , sprzedawca ma prawo zweryfikować zwrot
a Ty byś oddał?
@Client:109466875 Nic nie musi. Bo skąd sprzedawca ma wiedzieć, co jest w przesyłce?
Dobra, już wiem, nie oszukasz mnie @TomBanknoter.
Art. 32 ustawy o prawach konsumenta
@Client:109466875 No właśnie, a sprzedający tu piszą że musi odesłać, a sprzedający go otrzymać a to nie jest prawdą, a powinien zwrócić niezwłocznie....
@LEW433 Tak samo niezwłocznie kupujący powinni odsyłać towar po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu od umowy a wielu robi to 14 dnia na ostatni moment i jakoś nikt się nie czepia.
Tak, a gdzie jest to tak napisane?
@LEW433 Art. 34.1 ustawy o prawach konsumenta 😉
No i co ?
Konsument ma obowiązek zwrócić towar przedsiębiorcy lub przekazać go osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze towar. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie towaru przed jego upływem.
Nie wiem. Chyba nic.
@Client:109466875 Czytasz, a nie rozumiesz: "/.../ może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania towaru z powrotem /..../
Tyle przepisy. Ja osobiście nigdy nie robię z tym problemów, i jakoś przez ponad 20 lat na Allegro nikogo nie oszukałem.
@Client:109466875 a wiesz czym jest ,, dowód odesłania ? ,, zapis z monitoringu czy numer przesyłki nie jest nim , jak niejednokrotnie poasł @LEW433 powyższe nie są dowodem dostarczenia
A jak sprzedający nie odbierze bo" nie chce" to jaki to dowód, a ja piszecie że kupujący ma reklamować u Allegro albo przewoźnika to jest zgodne z prawem, to sprzedający jako firma odpowiada za przesyłkę do chwili odebrania, a wrzucenie przesyłki za płot przez kuriera jest dowodem doreczenia ? monitoring- gdzie tak pisałem?