anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ile ma sprzedawca na zwrot środków?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:109466875
#7 Wielbiciel#

Czy sprzedawca musi zwrócić pieniądze, jeśli nie otrzymał jeszcze przesyłki?  @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @ko_alka @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14
komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:109466875 Sprzedający na zwrot środków ma 14 dni - od dnia złożenia oświadczenia.
Może się wstrzymać ze zwrotem do czasu otrzymania przesyłki zwrotnej.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:109466875 po co pytasz skoro wiesz ,że przesyłka zwrotna jeszcze nie dotarła do sprzedawcy , Ty masz prawo zweryfikować zakup i odesłać , sprzedawca ma prawo zweryfikować  zwrot 

oznacz moderatorów
Monika__L
#16 Inspirator#

a Ty byś oddał?

oznacz moderatorów
TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@Client:109466875 Nic nie musi. Bo skąd sprzedawca ma wiedzieć, co jest w przesyłce?

oznacz moderatorów
Client:109466875
#7 Wielbiciel#

Dobra, już wiem, nie oszukasz mnie @TomBanknoter.

Art. 32 ustawy o prawach konsumenta

1. 
 Przedsiębiorca ma obowiązek niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia towaru.
2. 
 Przedsiębiorca dokonuje zwrotu płatności przy użyciu takiego samego sposobu zapłaty, jakiego użył konsument, chyba że konsument wyraźnie zgodził się na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami.
3. 
 Jeżeli przedsiębiorca nie zaproponował, że sam odbierze towar od konsumenta, może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania towaru z powrotem lub dostarczenia przez konsumenta dowodu jego odesłania, w zależności od tego, które zdarzenie nastąpi wcześniej.
oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@Client:109466875 No właśnie, a sprzedający tu piszą że musi odesłać, a sprzedający go otrzymać  a to nie jest prawdą, a powinien zwrócić niezwłocznie....

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@LEW433 Tak samo niezwłocznie kupujący powinni odsyłać towar po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu od umowy a wielu robi to 14 dnia na ostatni moment i jakoś nikt się nie czepia.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Tak, a gdzie jest to tak napisane?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@LEW433 Art. 34.1 ustawy o prawach konsumenta 😉

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

No i co ?

Konsument ma obowiązek zwrócić towar przedsiębiorcy lub przekazać go osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze towar. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie towaru przed jego upływem.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

Nie wiem. Chyba nic.

oznacz moderatorów
TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@Client:109466875 Czytasz, a nie rozumiesz: "/.../ może wstrzymać się ze zwrotem płatności otrzymanych od konsumenta do chwili otrzymania towaru z powrotem /..../

Tyle przepisy. Ja osobiście nigdy nie robię z tym problemów, i jakoś przez ponad 20 lat na Allegro nikogo nie oszukałem.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@Client:109466875 a wiesz czym jest ,, dowód odesłania ? ,, zapis z monitoringu czy numer przesyłki nie jest nim , jak niejednokrotnie poasł @LEW433 powyższe nie są dowodem dostarczenia  

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

A jak sprzedający nie odbierze bo" nie chce" to jaki to dowód, a ja piszecie że kupujący ma reklamować u Allegro albo przewoźnika to jest zgodne z prawem, to sprzedający jako firma odpowiada za przesyłkę do chwili odebrania, a wrzucenie przesyłki za płot przez kuriera jest dowodem doreczenia ? monitoring- gdzie tak pisałem?

oznacz moderatorów