anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak rozpoznać fałszywy link?

az1rael
#21 Demiurg#

Jak kupujecie z podejrzanego linku podesłanego wam np. na fb przez messengera, to musicie być czujni. Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.

1.  Szukacie jakiegoś przedmiotu, to zwracajcie uwagę na cenę! Podejrzanie niska cena, to pewnie wałek a nie okazja. Np. nikt nie sprzedaje ps5 za 500zł, gdy normalnie cena oscyluje w granicach 2500zł.

2. Właściwe adresy domen dla zakupów allegro to allegro.pl i allegrolokalnie.pl tzn że każdy link podejrzany ma dopisane coś do tej domeny np. allegro.pl-szybkiprzelew24.pl lub przykładowo allegrolokalnie.pl-oferta237.pl. Jak macie cokolwiek dopisane do adresu domeny, to wał. Po właściwym adresie domeny zawsze jest / np allegrolokalnie.pl/ i adres do oferty.

3. Szukamy w adresie oferty .pl - jak występuje więcej niż jeden raz, to jest to lipny adres by was oskubać.

4. Na forum gadane przed zakupem możecie zamieścić post z zapytaniem, czy kupujecie z prawidłowego linku. Szybko wam ktoś odpisze, czy link jest prawidłowy.

5. Nie płać blikiem za podejrzane zakupy - najlepiej zwykły przelew, bo ten się może księgować dłuższą chwilę i jest szansa zatrzymać go przez infolinię banku, a blik jest natychmiastowy i nie ma weryfikacji. Trzeba też uważać, bo oszuści preparują linki do płatności payu i paypal, więc jak w gadce o zakupie ktoś nie chce wam podać nr konta do zrobienia przelewu, to już powinno się wam światełko ostrzegawcze zapalić.

Pamiętajcie, oszuści są sprytni i metody oszustwa się zmieniają. Dlatego lepiej chwile zaczekać i sprawdzić temat np. oznaczając moderację  @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ i zyskać potwierdzenie, niż zgłaszać na policji od razu art 286kk oszustwo, bo kasy nie odzyskacie.

oznacz moderatorów
225 ODPOWIEDZI 225

Client:44052296
#21 Demiurg#

@harnas8H to nie jest link do allegro lokalnie tylko do strony podszywającej się pod allegro w celu wyłudzenia kodu blik.

Prawdziwy adres allegro lokalnie to

https://allegrolokalnie.pl/

oznacz moderatorów

Client:119239343
#7 Wielbiciel#

https://allegrolokalnie.563485.shop/?id=AB6B0Ggo6aegNgk1g4i38jB7iAENgn

Czy to prawidlowy link I nie dalem sie oszukac bo juz kupilem

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:119239343 dałeś się odszukać, a wystarczyło sprawdzić przed potwierdzeniem co i dla kogo potwierdzasz, nauczka na przyszłość 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

A czemu dalem sie oszukac jak to sprawdziles

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@Client:119239343  bo to nie jest lik do Allegro

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

To do czego

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

A da sie jakos ta Kase odzyckac moze policja czy cos pomoze?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:119239343 Ten link prowadzi do strony o adresie 563485.shop
To nie jest Allegro 😐

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

A moge jakos ta Kase odzyskac czy juz nie ma opcji na nic?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:119239343 Możesz (powinieneś) się z tym zgłosić na policję ale niestety odzyskanie pieniędzy będzie w zasadzie graniczyło z cudem.

oznacz moderatorów

Wlochacz27
#7 Wielbiciel#

Witam.

Wczoraj kupiłam pewien przedmiot bez logowania do konta podając swój adres i opłacając całość blikiem... Niestety coś się zawiesiło i teraz nie mam możliwości sprawdzenia tego zamówienia bo zostało zrealizowane logowania do konta . Pieniądze z konta zeszły ,że sprzedającym skontaktować się nie mogę. Nie wiem czy ktoś poza mną również tego nie kupił... Czy mam szanse skontaktować się z tym sprzedającym. ? Jedyne co zdążyłam zrobić to screeny ewentualnej nazwy sprzedającego i jego ogłoszenie. Proszę o jakąś pomoc i informacje co w takim przypadku mogę zrobić ....

oznacz moderatorów

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

W takim przypadku możesz tylko pójść na Policję.
Nie da się nic kupić na Allegro bez logowana. Na allegro lokalnie też.
Dostałaś link na jakimś innym marketplace do strony udającej AllegroLokalnie i zostałaś oszukana. Odbiorca wypłacił sobie Twoje pieniądze w bankomacie lub kupił bitcoiny.
A propos co było w info o płatności Blikiem, którą zaakceptowałaś?

oznacz moderatorów

Wlochacz27
#7 Wielbiciel#

Na bliku byla Kwota za dany towar. Konto podobno zweryfikowane i sprzedający od 7 lat jest na Allegro więc nie wiem czy to też ściema...

oznacz moderatorów

NipponShorty
#15 Entuzjasta#

@Wlochacz27 oferta znaleziona na allegro czy dostałeś "link do superoferty" przecenionej miliony procent.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@kostas11 @Ten link nie prowadził do Allegro Lokalnie tylko do fałszywej strony imitującej serwis Allegro. 

Zerknij na potwierdzenie tego BLIKa w bankowości - to będzie wypłata gotówki w bankomacie lub zakup kryptowalut. 

Możesz się z tym zgłosić na policję ale na odzyskanie pieniędzy niestety nie licz. 

oznacz moderatorów

Wlochacz27
#7 Wielbiciel#

No niestety wypłata w bankomacie... W Szczecinie podobno ... 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Wlochacz27 to nie widziałeś potwierdzając że realizujesz wypłatę w bankomacie, mam nadzieje że na przyszłość będziesz bardziej czujny 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

Wlochacz27
#7 Wielbiciel#

Screenshot_20250428-212755.png

Screenshot_20250428-212800.png

oznacz moderatorów

NipponShorty
#15 Entuzjasta#
oznacz moderatorów

NipponShorty
#15 Entuzjasta#

@Wlochacz27 odpowiedź na to czy to wałek masz w linku w pierwszej linijce. Zostałeś oszukany

oznacz moderatorów