Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Kupiłam dysk zewnętrzny wd elements w celu archiwizacji, dysk był prawie nieużywany, tylko były archiwizowane na nim dane na przyszłość, gdyż nie mieściły się na laptopie. Bez żadnej przyczyny przestał być widoczny dla komputera i zaczął wyskakiwać komunikat; lokalizacja jest niedostępna, plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny...Problem nie polega tylko na wymianie dysku na nowy ale na utraceniu danych zarchiwizowanych przez ponad rok. Jak należy w takiej sytuacji zareklamować dysk i co zrobic z problem utraconych i zarchiwizowanych danych. Jeszcze nigdy nie reklamowałam na allegro i nie wiem jak zareklamować, żeby producent odpowiedział nie tylko za wadliwy dysk, ale również za utracone zarchiwizowane dane. Problemem nie jest tylko wartość dysku, ale przede wszystkim utracone bardzo cenne archiwizowane przez ponad rok dane. Jak należy w takim przypadku zgłosić reklamację?
Nie dubluj postów, tylko kontynuuj rozpoczęty wcześniej watek.
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/reklamacja/m-p/1007706
Musiałam zdublować bo nie dodałam wcześniej moderatorow, a na ich odp. mi zależy najbardziej.
@ewelinabn Moderatorów możesz dodać w dowolnym poście ale to tak na marginesie.
Jeśli chcesz żeby „producent odpowiedział nie tylko za wadliwy dysk, ale również za utracone zarchiwizowane dane” to wejdź w ten link:
https://support.wdc.com/warranty/
lub ten
https://www.westerndigital.com/pl-pl/support/store/warranty-services
Znajdziesz tam wszystkie informacje na temat reklamacji u producenta - bo takiej reklamacji nie zgłaszasz przez Allegro a bezpośrednio do producenta właśnie.
Aczkolwiek - tak jak pisaliśmy już w poprzednim temacie - jeśli chcesz żeby producent odpowiedział za utracone dane to niestety ale będziesz musiała iść z tym do sądu bo dobrowolnie nie ma na to szans.
Trzeba było odpowiedzieć na swojego posta i w odpowiedzi zawołac Moderatorów.
@ewelinabn @W tym wypadku jeśli dane są naprawdę ważne to serio polecam skontaktować się z firmą która takie dane odzyskuje bo szansa na to, że producent - nawet na drodze sądowej - zostanie zmuszony do odzyskania Twoich danych jest niestety bardzo niewielka, wręcz minimalna.
@ewelinabn Jest jeszcze jeden sposób. Jeżeli te ważne dane były przenoszone z dysku systemowego "C" to mimo że teoretycznie zostały usunięte, to tak naprawdę te dane nadal znajdują się na tym dysku "C" tylko że zostały wykasowane adresy dostępu do konkretnych sektorów dysku.
W każdym razie dopóki na tym dysku nie nadpisano nowych plików to wszystkie informacje które tam były są do odzyskania. Może być tylko kłopot ze złożeniem w całość bo prawdopodobnie te dane będą pofragmentowane. Ale tą metodę też sprawdzić warto, nawet nie trzeba jakiejś wyspecjalizowanej firmy wystarczy program do odzyskiwania z internetu...
Oczywiście potrzebny jest czysty dysk żeby te odzyskiwane dane z dysku C program mógł gdzieś zapisywać.