anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak zareklamować

ewelinabn
#7 Wielbiciel#

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Kupiłam dysk zewnętrzny wd elements w celu archiwizacji, dysk był prawie nieużywany, tylko były archiwizowane na nim dane na przyszłość, gdyż nie mieściły się na laptopie. Bez żadnej przyczyny przestał być widoczny dla komputera i zaczął wyskakiwać komunikat; lokalizacja jest niedostępna, plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny...Problem nie polega tylko na wymianie dysku na nowy ale na utraceniu danych zarchiwizowanych przez ponad rok. Jak należy w takiej sytuacji zareklamować dysk i co zrobic z problem utraconych i zarchiwizowanych danych. Jeszcze nigdy nie reklamowałam na allegro i nie wiem jak zareklamować, żeby producent odpowiedział nie tylko za wadliwy dysk, ale również za utracone zarchiwizowane dane. Problemem nie jest tylko wartość dysku, ale przede wszystkim utracone bardzo cenne archiwizowane przez ponad rok dane. Jak należy w takim przypadku zgłosić reklamację?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

pecela
#18 Luminarz#

Nie dubluj postów, tylko kontynuuj rozpoczęty wcześniej watek. 

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/reklamacja/m-p/1007706

oznacz moderatorów

ewelinabn
#7 Wielbiciel#

Musiałam zdublować bo nie dodałam wcześniej moderatorow, a na ich odp. mi zależy najbardziej.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@ewelinabn Moderatorów możesz dodać w dowolnym poście ale to tak na marginesie. 

Jeśli chcesz żeby  „producent odpowiedział nie tylko za wadliwy dysk, ale również za utracone zarchiwizowane dane” to wejdź w ten link: 

https://support.wdc.com/warranty/

lub ten 

https://www.westerndigital.com/pl-pl/support/store/warranty-services

Znajdziesz tam wszystkie informacje na temat reklamacji u producenta - bo takiej reklamacji nie zgłaszasz przez Allegro a bezpośrednio do producenta właśnie.

Aczkolwiek - tak jak pisaliśmy już w poprzednim temacie - jeśli chcesz żeby producent odpowiedział za utracone dane to niestety ale będziesz musiała iść z tym do sądu bo dobrowolnie nie ma na to szans. 

oznacz moderatorów

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

Trzeba było odpowiedzieć na swojego posta i w odpowiedzi zawołac Moderatorów.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@ewelinabn @W tym wypadku jeśli dane są naprawdę ważne to serio polecam skontaktować się z firmą która takie dane odzyskuje bo szansa na to, że producent - nawet na drodze sądowej - zostanie zmuszony do odzyskania Twoich danych jest niestety bardzo niewielka, wręcz minimalna. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@ewelinabn  Jest jeszcze jeden sposób.  Jeżeli te ważne dane były przenoszone z dysku systemowego "C"   to mimo że  teoretycznie  zostały usunięte, to tak naprawdę te dane nadal znajdują się na tym dysku "C" tylko że zostały wykasowane  adresy dostępu do konkretnych  sektorów  dysku.

W każdym razie dopóki  na tym dysku nie nadpisano nowych plików to wszystkie informacje które tam były są do odzyskania.  Może być tylko kłopot ze złożeniem w całość bo prawdopodobnie te dane będą pofragmentowane.  Ale tą metodę też sprawdzić warto, nawet nie trzeba jakiejś wyspecjalizowanej firmy  wystarczy program do  odzyskiwania z internetu...

Oczywiście potrzebny jest czysty dysk żeby te odzyskiwane dane z dysku C program mógł gdzieś zapisywać.

oznacz moderatorów