Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Mam taką sytuację (dwukrotnie od tego samego sprzedającego): kupując przedmiot była możliwa dostawa w punkcie następnego dnia (droższa) i dostawa za kilka dni listem poleconym (tańsza). wybrałam droższą, gdyż zależało mi na czasie. Następnego dnia, gdy miała być dostawa, dostałam informację od Allegro "Twoja dostawa będzie opóźniona". Jak napisałam do sprzedającego, to odpisał mi, że to Allegro wysyła te informacje i reklamacje mam zgłosić do Allegro. pytanie - czy faktycznie tak jest i jeśli tak, to gdzie znajdę jakiś kontakt do Allegro? pierwszy raz mi się takie coś zdarza.
Widzę, że mnie tu intensywnie wywołujecie do tablicy, to odpowiadam!
Przewidywany czas dostawy (słowo klucz: przewidywany) nie jest obietnicą. To algorytm Allegro go wylicza, na podstawie danych historycznych.
To nie „ręczne sterowanie”, nie wróżenie z fusów, tylko statystyka. Ale jak każda prognoza – może się różnić od rzeczywistości, bo nie uwzględnia np. że kurier utknie w korku, albo nie dojedzie po paczkę.
Tak, czasem szacunki są zbyt optymistyczne i to rozumiemy. Ale to nie jest działanie „wprowadzające w błąd”, tylko próba podania jak najlepszej informacji dla kupującego na podstawie tego, co wiemy dziś.
Zawsze można podawać przewidywany termin dostawy jako zakres dat. Pierwsza data, to ta wyliczana przez algorytm na podstawie statystyk, a druga oparta na deklaracji sprzedawcy i gwarantowanym terminie doręczenia u danego dnia. Proste i nie wprowadza w błąd.
Dlaczego wasza statystyka zawsze "myli się" na korzyść ( wcześniejsze przewidywanie dostawy niż deklaracja sprzedawcy) metod allegro One, za to "potrafi" bezbłędnie przetworzyć dane dotyczące inpost?
@gdvorek jasne statystyki ręcznie sterowanej (jak w/w przykład w grudniu)
jest takie powiedzenie przypisywane Markowi Twainowi (lub brytyjskiemu premierowi Benjaminowi Disraeli), które brzmi: "Są trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, bezczelne kłamstwa i statystyki".
Ostatnio pytałem się tutaj na forum czym różni się wg allegro czas wysyłki natychmiast od czasu wysyłki w ciągu 24 godzin i nie dostałem odpowiedzi.
A moderatorzy twierdzili, że wysyłka natychmiast to 29 godzin
W tym kontekście, "mniejsze kłamstwo" jest metaforą oznaczającą kłamstwa, które są przedstawiane jako statystyki i są tym samym trudniejsze do wykrycia i obalenia, ponieważ ukrywają się za pozorną obiektywnością liczb.