Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Kupiłem materac, przesyłka darmowa bo zadzialalo allegro smart. Niestety jest uszkodzony i teraz chce go zwrócić. Jest kilka opcji darmowego zwrotu ale żaden nie spełnia wymagań ponieważ materac ma 2m długości i waży 40kg. Czy pozostaje mi jedynie opcja wysyłki na własny koszt czy da się to jakoś obejść
@kula000 jeśli materac jest uszkodzony, to składasz reklamację, a nie zwrot, tylko jeszcze pytanie, czy uszkodzenie było w transporcie?, czy przesyłka była cała?
Reklamację złożyłem i nawet utworzyłem dyskusje ze sprzedającym i doszliśmy do tego ze ja im zwrócę/ odeśle ten materac a kupię sobie drugi w dużo lepszych pieniadzach, tylko nie wziąłem pod uwagę tego ze za przesylke gabaryt będę musiał wyłożyć z własnej kieszeni mając allegro smart
@kula000 jeśli to reklamacja i sprzedający ją uznał, to on musi sobie odebrać materac, albo wysłać kuriera
Taka opcje mi przedstawił ale z racji tego ze na dany przedmiot w chwili obecnej jest promocja i rabat i oszczędzam prawie 500zl to sam zaproponowałem ze dokonam zwrotu i go odeślę tylko nie pomyślałem o tym gabarycie
@kula000 Skoro uzgodniliście że ty odsyłasz a sprzedający daje ci promocję na lepszy materac, to nie kombinuj już i nie zmieniaj uzgodnień.
Pakujesz i wysyłasz kurierem, oczywiście możesz żądać żeby sprzedający sobie materac odebrał ale wtedy promocja będzie pewnie nieaktualna.
ps. nie wiem czy tylko ja, ale do takich niechcianych promocji mam jakąś niechęć. Może się mylę ale sprzedający wyzbywa się w ten sposób przedmiotów niechcianych, może ze zwrotów, może z wadami.....???
@kula000 W wypadku uznania reklamacji za zasadną, to sprzedający zwraca Ci koszt odsyłki.
Na pewno ta oferta miała wysyłkę Smart, czy po prostu sprzedawca oferował sam od siebie darmową wysyłkę, bo to różnica? Najlepiej podaj numer oferty, zobaczymy jak to wygląda.
To manipulacja sprzedającego i celowe wprowadzenie w błąd kupującego - że ma darmowy zwrot, którego nie ma. Przesyłki takich gabarytów nie kwalifikują się na przesyłkę Smart. Sprawie powinna się przyjrzeć moderacja. @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Na pewno? Parę razy widziałam jak z większymi gabarytami odsyłali do suportu i podobno oni mieli etykietę do zwrotu dostarczyć. W sumie gabarytów nie wysyłam, kłócić się nie będę tylko mówię, że bywały takie posty.
@AnnaG-Antyki W sumie to sam zwątpiłem, bo widzę że sporo sprzedawców ma oferty ze Smart, ale w takim razie dlaczego jest problem ze zwrotem, jeżeli w jedną stronę zadziałało? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że nie chcą przyjmować takich dużych rzeczy w punktach DPD Pickup, a tak się zwroty nadaje... No nic, poczekamy za moderacją.
Ale kurier Allegro DPD ma bardzo restrykcyjne zasady
Po mojemu to idzie na umowie własnej, w sensie wysyłka od sprzedającego a klient wybiera niby Allegro DPD w ramach SMART. Potem Allegro kombinuje jakieś etykiety, nie wiadomo jakie i skąd 🙂
Rożnica w cenie Allegro DPD a własna jest w cenie materaca.
@serwis-texas Właśnie myślę podobnie. Przy tej kwocie i tak całość kosztu smarta pokrywa sprzedający, więc co mu szkodzi włączyć w ofercie, a wysłać na umowie własnej, może i nawet innym kurierem... Aż jestem ciekaw co na to Allegro odpowie.
Niektóre rzeczy tu nawet Allegro kazało wysyłać i po prostu liczyć się z dopłatą. Ale to już naprawdę konkretnie tylko ktoś kto to robi będzie wiedział, wiem, ze niektórzy celowo wysyłają nadgabaryty.
@kula000 sprzedający w dyskusji zaoferował, że zamówi Kuriera, który odbierze stary materac i przywiezie nowy. W przypadku reklamacji to sprzedający odbiera reklamowany produkt, więc to najlepsze rozwiązanie, podaj sprzedającemu kiedy kurier może przyjechać po przesyłkę.
@la_nika To jeszcze odpowiedz na pytanie, dlaczego nie ma możliwości nadania zwrotu za darmo, skoro to przesyłka Smart! Na potrzeby mojego pytanie załóż że to zwrot w związku z odstąpieniem od umowy, a nie reklamacja - to tak uprzedzając Twoją odpowiedź.
@TechartGSM Podejrzewam, że to może być powód 😉
"Bezpłatny zwrot DPD: w punktach DPD Pickup dla przesyłek do 20 kg lub w placówkach Poczty Polskiej (z wyłączeniem agencji pocztowych) dla przesyłek do 30 kg"
Podsyłam artykuł.
@N_Nitka28 Powiedz mi w takim razie dlaczego ta oferta ma oznaczenie Smart!, skoro towar ze względu na gabaryty nie kwalifikuje się ani na wysyłkę, ani na zwrot tą metodą?
@TechartGSM O to możesz zapytać sprzedawcę 😉
Dostawa kurierem DPD jest oznaczona jako Smart! w ofercie, ale zwrot w ramach Smart! można nadać za darmo tylko na określonych warunkach.