anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Mam allegro smart czy da sie za darmo zwrócić gabaryt

kula000
#1 Nowicjusz

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Kupiłem materac, przesyłka darmowa bo zadzialalo allegro smart. Niestety jest uszkodzony i teraz chce go zwrócić. Jest kilka opcji darmowego zwrotu ale żaden nie spełnia wymagań ponieważ materac ma 2m długości i waży 40kg. Czy pozostaje mi jedynie opcja wysyłki na własny koszt czy da się to jakoś obejść 

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19

KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@kula000  jeśli materac jest uszkodzony, to składasz reklamację, a nie zwrot, tylko jeszcze pytanie, czy uszkodzenie było w transporcie?, czy przesyłka była cała?

oznacz moderatorów

kula000
#1 Nowicjusz

Reklamację złożyłem i nawet utworzyłem dyskusje ze sprzedającym i doszliśmy do tego ze ja im zwrócę/ odeśle ten materac a kupię sobie drugi w dużo lepszych pieniadzach, tylko nie wziąłem pod uwagę tego ze za przesylke gabaryt będę musiał wyłożyć z własnej kieszeni mając allegro smart 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#20 Guru ⭐⭐

@kula000  jeśli to reklamacja i sprzedający ją uznał, to on musi sobie odebrać materac, albo wysłać kuriera

oznacz moderatorów

kula000
#1 Nowicjusz

Taka opcje mi przedstawił ale z racji tego ze na dany przedmiot w chwili obecnej jest promocja i rabat i oszczędzam prawie 500zl to sam zaproponowałem ze dokonam zwrotu i go odeślę tylko nie pomyślałem o tym gabarycie 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kula000  Skoro uzgodniliście że ty odsyłasz a sprzedający daje ci promocję na lepszy materac,  to nie kombinuj  już i nie zmieniaj uzgodnień.

Pakujesz i wysyłasz kurierem,  oczywiście możesz żądać żeby sprzedający sobie materac odebrał ale  wtedy  promocja  będzie pewnie nieaktualna.

ps.  nie wiem czy tylko ja, ale do takich niechcianych promocji mam  jakąś niechęć.  Może się mylę ale  sprzedający wyzbywa się w ten sposób  przedmiotów niechcianych, może ze zwrotów, może z wadami.....???

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@kula000 W wypadku uznania reklamacji za zasadną, to sprzedający zwraca Ci koszt odsyłki.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

Na pewno ta oferta miała wysyłkę Smart, czy po prostu sprzedawca oferował sam od siebie darmową wysyłkę, bo to różnica? Najlepiej podaj numer oferty, zobaczymy jak to wygląda.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

To manipulacja sprzedającego i celowe wprowadzenie w błąd kupującego - że ma darmowy zwrot, którego nie ma. Przesyłki takich gabarytów nie kwalifikują się na przesyłkę Smart. Sprawie powinna się przyjrzeć moderacja.  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Na pewno? Parę razy widziałam jak z większymi gabarytami odsyłali do suportu i podobno oni mieli etykietę do zwrotu dostarczyć. W sumie gabarytów nie wysyłam, kłócić się nie będę tylko mówię, że bywały takie posty.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@AnnaG-Antyki W sumie to sam zwątpiłem, bo widzę że sporo sprzedawców ma oferty ze Smart, ale w takim razie dlaczego jest problem ze zwrotem, jeżeli w jedną stronę zadziałało? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że nie chcą przyjmować takich dużych rzeczy w punktach DPD Pickup, a tak się zwroty nadaje... No nic, poczekamy za moderacją.

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM 

Ale kurier Allegro DPD ma bardzo restrykcyjne zasady

Maksymalne wymiary
  • długość najdłuższego boku – 150 cm
  • wielkość paczki – suma długości oraz obwodu (długość + 2 x wysokość + 2 x szerokość) – maks. 300 cm

Po mojemu to idzie na umowie własnej, w sensie wysyłka od sprzedającego a klient wybiera niby Allegro DPD w ramach SMART. Potem Allegro kombinuje jakieś etykiety, nie wiadomo jakie i skąd 🙂

Rożnica w cenie Allegro DPD a własna jest w cenie materaca.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@serwis-texas Właśnie myślę podobnie. Przy tej kwocie i tak całość kosztu smarta pokrywa sprzedający, więc co mu szkodzi włączyć w ofercie, a wysłać na umowie własnej, może i nawet innym kurierem... Aż jestem ciekaw co na to Allegro odpowie.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Niektóre rzeczy tu nawet Allegro kazało wysyłać i po prostu liczyć się z dopłatą. Ale to już naprawdę konkretnie tylko ktoś kto to robi będzie wiedział, wiem, ze niektórzy celowo wysyłają nadgabaryty. 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@kula000 sprzedający w dyskusji zaoferował, że zamówi Kuriera, który odbierze stary materac i przywiezie nowy. W przypadku reklamacji to sprzedający odbiera reklamowany produkt, więc to najlepsze rozwiązanie, podaj sprzedającemu kiedy kurier może przyjechać po przesyłkę.  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@la_nika To jeszcze odpowiedz na pytanie, dlaczego nie ma możliwości nadania zwrotu za darmo, skoro to przesyłka Smart! Na potrzeby mojego pytanie załóż że to zwrot w związku z odstąpieniem od umowy, a nie reklamacja - to tak uprzedzając Twoją odpowiedź.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@TechartGSM Podejrzewam, że to może być powód 😉 

"Bezpłatny zwrot DPD: w punktach DPD Pickup dla przesyłek do 20 kg lub w placówkach Poczty Polskiej (z wyłączeniem agencji pocztowych) dla przesyłek do 30 kg" 

Podsyłam artykuł

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

TechartGSM
#13 Ambasador

@N_Nitka28 Powiedz mi w takim razie dlaczego ta oferta ma oznaczenie Smart!, skoro towar ze względu na gabaryty nie kwalifikuje się ani na wysyłkę, ani na zwrot tą metodą?

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@TechartGSM O to możesz zapytać sprzedawcę 😉 

Dostawa kurierem DPD jest oznaczona jako Smart! w ofercie, ale zwrot w ramach Smart! można nadać za darmo tylko na określonych warunkach. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów