anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Odpowiedzialność Allegro za wprowadzanie w błąd kupującego.

MAMY ROZWIĄZANIE!
gnom18
#7 Wielbiciel

Witam kto ponosi odpowiedzialności za wprowadzanie kupujacego w błąd,mowa oczywiscie o tytuł oferty sprzedawanego towaru generowanego przez Allegro. Nr zamówienia 95b1e320-71d5-11ee-98d4-bdcb416c008c.

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14
Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

Sprzedający odpowiada za prawidłowe połączenie swojej oferty z katalogiem.

oznacz moderatorów
gnom18
#7 Wielbiciel

Sprzedający twierdzi że Allegro generuje tytuł oferty,i bądź tu mądry.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Nie, to sprzedający odpowiada za ofertę za opis dostawę i co tam napisane, a w czym problem?

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gnom18 To co zaznaczyłem na czerwono to nazwa produktu z katalogu allegro.
Na zielono tytuł oferty który samodzielnie podaje sprzedający.

Zawsze powinno się zwracać uwagę na to co samodzielnie podaje sprzedający bo katalog allegro jest pełen błędów i stąd właśnie biorą się nieporozumienia.
Ponadto nawet jeśli jedno z drugim się pokrywa to może być tak, że ktoś inny zgłosi zmiany w katalogu i już zgadzać się przestaje...

Zrzut ekranu 2023-10-31 160348.jpg

oznacz moderatorów
medalik_2009
#17 Koryfeusz

@gnom18 tytuł oferty tworzy w 100% sprzedawca, Allegro natomiast tworzy tytuł w katalogu i za to sprzedawca nie odpowiada.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Za ofertę odpowiada sprzedający, ale Allegro za ten bałagan...

oznacz moderatorów
medalik_2009
#17 Koryfeusz

@LEW433 za to co Allegro bez wiedzy sprzedawcy, po stworzeniu oferty może modyfikować (tytuł w katalogu, parametry), odpowiada Allegro.

My mamy podkładkę w postaci formularza zgłoszenia błędów z chwili tworzenia oferty + screen z zakładki parametry tuż po stworzeniu nowej oferty. Jeśli nastąpiły tam później jakieś zmiany, to mamy to w głębokim poważaniu i żadnej odpowiedzialności za to nie bierzemy.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Allegro posiada taki badziewny twor pod nazwa katalog produktow jak jakis sprzedawca wprowadza tam 1 raz produkt i walnie byka to potem wszyscy podpinajac sie pod ten produkt powielaja tego byka i prpsza allegro o poprawienie ze skutkiem roznym np allegro twierdzi ze tak jak jest jest dobrze i pocaluj ich sprzedawco tam gdzie plecy traca swa szlachetna nazwe @gnom18 dla ciebie jest wiazacy opis oferty i nazwa nad cena a to co widzisz w wyszukiwarce inaglowek to wstawia allegro z katalogu baboli 

oznacz moderatorów
gnom18
#7 Wielbiciel

Dziękuję za odpowiedź poczekam jeszcze czy ktoś z moderatorów ma coś do powiedzenia, sprzedający chce zwrócić część kosztów ale nie wezmę pieniędzy skoro to nie jego wina.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gnom18
W zeszłym roku wystawiłem na sprzedaż konsolę PS4 w zestawie z okablowaniem i jednym padem.
Wiem na 100%, że aukcja była prawidłowo połączona z katalogiem i wszystko się zgadzało bo zawsze to sprawdzam i pilnuję a w razie jakichkolwiek rozbieżności (czasem po prostu nie da się tego przeskoczyć) zaznaczam wszystko w opisie aby nikt nie miał wątpliwości.
No i konsola się sprzedała.
Klient odebrał i dostaję wiadomość "Dzień dobry w zestawie miało być 5 gier a nie ma ich w paczce"
Okazało się, że już po wystawieniu aukcji ktoś zaproponował zmianę tytułu produktu w katalogu allegro na coś w stylu "konsola sony ps4 slim + 5 gier" - zostało to zatwierdzone i wyświetlało się z moją połączoną wcześniej aukcją.

Na szczęście udało się to wyjaśnić i nie było problemu ale pokazuje to jaką patologią jest katalog produktów.

oznacz moderatorów
retro_fanatic
#7 Wielbiciel

Niestety ale wiele razy pisałem z allegro o tych powiązaniach produktu i nie mają zamiaru tego zmienić, ja w swoich ogłoszeniach już pisze żeby nie sugerować się nagłówkiem tylko opisem bo on jest mój a nagłówek allegro. To zjebany system który robi ludzi w uja 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Oficjalnie sprzedający. Nieoficjalnie sprzedający wszelkie zmiany w katalogu może jedynie zgłosić. Nie ma wpływu na to czy je zaakceptują czy nie. A jak nawet zaakceptują to jednocześnie mogą popsuć to innym z podobnym produktem. Dziś rano chyba nawet był tu jakiś kolejny temat zbulwersowanego sprzedawcy, który podpiął aukcje prawidłowo. Potem po zgłoszeniach innych zmienili produkt. Zgłaszał o przywrócenie poprzedniego katalogu ale zmianę ODRZUCILI. Teraz sprzedał co innego niż sprzedawał i standardowo allegro się wypięło. Temat jest trudny. Ciężko nieraz uczciwie dociec czyja wina. Lepiej wyrobić sobie nawyk dokładnego czytania opisu aukcji i tytułu tego po prawej...

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów
medalik_2009
#17 Koryfeusz

@AnnaG-Antyki dokładnego czytania? Przez kupujących?! Raczysz żartować. Mówisz o osobach Kupujących dekoder wystawiony w dziale "sprzęt satelitarny", z opisem gdzie kilka razy padają stwierdzenia "tuner satelitarny", czy "telewizja satelitarna". Następnie mamy dyskusję "proszę przyjąć zwrot, nie wiedziałem, że do dekodera potrzebna jest antena satelitarna, nie było w opisie". 😄

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

A ja tam po tych narzekaniach z forum byłam przekonana, że będzie z tym gorzej niż jest. A nie mam właściwie problemu ani zwrotów. Jak jest zwrot to sporadycznie bo nie zauważyłam wznowienia, no ostatnio raz kobietka w szpitalu i zrezygnowała. Ale tak to nawet jak wróciło to za ponowną wysyłkę płacili. Tyle ze do antykwariatów inni ludzie zaglądają... Na moje szczęście.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów