anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oferty marketingowe pomimo braku zgód

kovek
#13 Ambasador

Bardzo mnie ciekawi dlaczego otrzymuję powiadomienia o ofertach marketingowych zarówno w aplikacji jak i na WWW pomimo braku zaznaczonych takowych zgód. Okienko z powiadomieniami zasłania dwa "ptaszki" ale gwarantuję, że są one niezaznaczone. 

2025-06-09 13_35_19.png

oznacz moderatorów
21 ODPOWIEDZI 21

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @kovek, powiadomienia otrzymujesz tylko w samej aplikacji oraz na stronie WWW, czy również innymi kanałami (sms, e-mail, push)?

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@matt_rose tylko WWW i aplikacja - sekcja powiadomień. Dzieje się to od momentu, gdy dostałem powiadomienie zachęcające do włączenia zgód marketingowych czyli od jakichś 30 dni.

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador
oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek upewnij się, czy zgodnie z wskazówkami z tego artykułu masz odznaczone wszystkie boxy w odpowiednich zakładkach. Warto wyczyścić pliki cookie w przeglądarkach, z których korzystasz oraz dane aplikacji. 

Basia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

@RaBarbar_ka jeszcze raz napiszę - mam odznaczone WSZYSTKIE zgody marketingowe. I co mają pliki cookies do wysyłania przez wasz system powiadomień marketingowych? XD To tak nie działa. 

Sprawdziłem również aplikację allegrolokalnie - tam również powiadomienia marketingowe mam odznaczone. W aplikacji allegro - również. 

Chyba że promocje dotyczące Allegro Days oraz Smart Monet nie zaliczacie jako ofert marketingowych?

2025-06-15 18_15_44.png

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek Proszę, dodaj zrzut ekranu z przykładowym powiadomieniem z aplikacji, jakie otrzymujesz. 

Wiktoria
oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador
oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek Konsultuję tę sprawę. Kiedy dostanę odpowiedź, odezwę się ponownie.

Natalia
oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kovek Dostałam informację, że wskazanych powiadomień nie dotyczą zgody możliwe do odznaczenia w zakładce. Są to komunikaty, które pojawiają się przy "dzwoneczku" i obecnie nie ma możliwości ich wyłączenia.

Natalia
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

reklama=komunikat fajny sposób na ominięcie braku zgód marketnigowych

słownik pwn

1. 1. «działanie mające na celu zachęcenie potencjalnych klientów do zakupu konkretnych towarów lub do skorzystania z określonych usług»

ale kto by się czepiał

oznacz moderatorów

kovek
#13 Ambasador

Według was zachęcanie do kupna dermokosmetyków to "komunikaty", a nie oferty marketingowe? Ja mam generalnie to gdzieś, ale jak ktoś się przyczepi i to zgłosi dalej, to zaraz kolejną karę będziecie płacić. 

oznacz moderatorów

djguma
#7 Wielbiciel

Przyłączam się do tematu bo drążę to tak samo jak autor postu. Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego treści marketingowe przekazywane od operatora serwisu do użytkownika, są kierowane pomimo braku zgody ze strony użytkownika oraz w którym punkcie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych jest zawarty punkt który mówi że można kierować treści marketingowe do "dzwoneczków"? Bardzo jestem ciekaw, jak to rozwiązaliście prawnie.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@djguma tak jak wcześniej potwierdziła Natalia, powiadomienia widoczne bezpośrednio pod ikoną „dzwoneczka” na stronie WWW oraz w aplikacji są obecnie stałym elementem wewnętrznego systemu informacyjnego platformy i nie są powiązane z suwakami w zakładce zgód.
Rozróżniamy komunikację bezpośrednią od wewnętrznego kanału informacyjnego. 
Zgody marketingowe w ustawieniach konta dotyczą wysyłania wiadomości kanałami zewnętrznymi (takimi jak e-mail, SMS/MMS czy systemowe powiadomienia Push). Jeśli te zgody są wycofane, nie wysyłamy tam żadnych treści promocyjnych.
Powiadomienia pod „dzwoneczkiem” są traktowane jako wewnętrzny strumień funkcjonalny dla zalogowanych klientów serwisu. Wyświetlamy tam informacje o statusach zamówień, ale też o ogólnych akcjach platformowych (np. Allegro Days, Smart! Monety) czy nowościach w kategoriach.

Odnosząc się do pytania o podstawy prawne (RODO) – przetwarzanie danych w celu wyświetlania komunikatów wewnątrz własnego portalu zalogowanemu użytkownikowi nie opiera się na formule zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO).

Przepisy (w tym Prawo telekomunikacyjne oraz Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną) nakładają obowiązek pozyskania uprzedniej, osobnej zgody na wykorzystanie telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących (czyli np. wysłanie maila, SMS-a czy powiadomienia Push na telefon). Działania promocyjne prowadzone bezpośrednio na samej stronie internetowej lub wewnątrz aplikacji wobec korzystającego z nich użytkownika wpisują się w inne ramy prawne.

Natalia przekazała sprawę dalej i ta dyskusja trafiła bezpośrednio do zespołu odpowiedzialnego za rozwój powiadomień. Wasze zgłoszenia są dla nas wyraźnym sygnałem, że obecny brak możliwości personalizacji lub wyłączenia komunikatów promocyjnych wewnątrz „dzwoneczka” jest uciążliwy. 

Monika
oznacz moderatorów

djguma
#7 Wielbiciel

Dziękuję za informację. 

Proszę o informację co Pani rozumie pod pojęciem inne ramy prawne?

oznacz moderatorów

djguma
#7 Wielbiciel

Mam jeszcze takie pytanie. Pisze Pani że na przetwarzanie powiadomień push potrzebna jest zgoda. Czym się różni pod względem prawnym powiadomienie push od powiadomienia web na stronie i w aplikacji? Zapewne chodzi o sposób dostarczenia informacji - natychmiastowy. Nie mniej jednak czy sposób dostarczenia informacji po wejściu na stronę która to informacja jest profilowana nie wymaga takiej samej zgody? Przecież to się opiera o profilowanie. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@djguma pisząc o „innych ramach prawnych”, miałam na myśli fakt, że polskie i unijne przepisy oddzielają komunikację wysyłaną do użytkownika (zewnętrznie, na jego urządzenie) od treści wyświetlanych użytkownikowi bezpośrednio wewnątrz platformy, z której sam zdecydował się w danym momencie skorzystać.
Nie jestem prawnikiem, więc nie odpowiem szczegółowo na pytanie o różnicę prawną w przypadku tych typów powiadomień, natomiast jedno z nich (push, na które potrzebna jest zgoda) "wychodzi" poza aplikację, natomiast powiadomienia w dzwoneczku są dostępne dopiero po wejściu w odpowiednią zakładkę na naszej stronie lub podczas korzystania z aplikacji Allegro. 

Monika
oznacz moderatorów

djguma
#7 Wielbiciel

Super! Skoro rozmawiamy o innych ramach prawnych, proszę o wskazanie konkretnego przepisu / artykułu oraz ustawę na podstawie której przetwarzane są moje dane i profilowane do celów marketingu bezpośredniego za pomocą "dzwoneczka" 🙂 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@djguma podstawą jest prawnie uzasadniony interes administratora, o którym mówi motyw 47 preambuły RODO.
Art. 6 ust. 1 lit. f RODO: „Przetwarzanie jest zgodne z prawem wyłącznie w przypadkach, gdy (...) jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią...”

Motyw 47 RODO (fragment): „(...) Za działanie wykonywane w prawnie uzasadnionym interesie można uznać przetwarzanie danych osobowych do celów marketingu bezpośredniego.”

Monika
oznacz moderatorów

djguma
#7 Wielbiciel

Tak się składa, że Art. 6 ust. 1 lit. f RODO nie upoważnia bez wyraźnej zgody do prowadzenia marketingu bezpośredniego. Umożliwia jedynie przetwarzanie danych w celu dalszych działań marketingowych co zresztą robicie w dziale - profilowanie .

Skoro zgody są odznaczone a reklamy są widoczne pod "dzwoneczkiem" w aplikacji mobilnej oraz na stronie to zasadne jest uzyskanie zgody na ich kierowanie. Ktoś zapyta "dlaczego nie trzeba zgody zatem na kierowanie reklam w postaci prowadzenia kampanii reklam Google" - otóż dlatego, że reklamy Google nie są profilowane danymi z waszego serwisu, zaś profilowanie w celu marketingu pod "dzwoneczkiem" bez dodatkowej zgody narusza art. 5 ust. 1 lit. a RODO – zasada zgodności z prawem, rzetelności i przejrzystości. Przetwarzanie danych bez ważnej podstawy prawnej narusza tę zasadę.
Pytanie jest teraz następujące, co z tym wszystkich robimy? Jakie macie propozycje na polubowne rozwiązanie tej sytuacji? 

oznacz moderatorów