anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oszustwo przez messenger - kod Allegro

Client:101053653
#7 Wielbiciel#

Witam, dziś mialam nieprzyjemną sytuację: oszust podszył się pod koleżankę na messengerze i poprosił o nr tel, nastepnie wysłał informację, że bierze udział w konkursie Allegro i poprosił(a) , bym wysłała 6- cyfrowy kod , który zaraz otrzymam. Przeświiadczona, że to koleżance robię przysługę wyslałam ten kod ( otrzymany zaraz po wiadomości na messengerze). Na dodatek był dołàczony link do ( niby ) Regulaminu konkursu - to go kliknełam - wyglądał jak ogólny Regulamin Allegro ( nic tam nie widziałam o konkursie). Po chwili ta niby- koleżanka zapytała mnie w jakim banku mam konto bo chce podzielić się wygraną...Wówczas zorientowałam się, że to oszustwo...natychmiast zablokowałam konto, powiadomiłam znajomych, zmienilam haslo na allego ( na dwuetapowe logowanie też). Co jeszcze mam zrobić...? Ktoś wie jak " mialo to oszustwo dalej wyglądać"??

Postanowiłam opisać tą sytuacje, by ostrzec innych... Też by powiadomić Allegro, bo może chce ktoś na moj nr zalożyc nowe konto lub inaczej wykorzystać dane....

Pozdrawiam @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@Client:101053653 przykro mi z powodu opisanej sytuacji 🙁
W takiej sytuacji zawsze warto sprawdzić bezpieczeństwo Twoich aplikacji i kont - zmienić hasła, ustawić logowanie dwuskładnikowe. 
Niestety phishing jest jedną z najbardziej popularnych i podstępnych metod kradzieży w internecie. Dlatego, aby nie stracić pieniędzy oraz swoich danych, warto być ostrożnym. Jeśli otrzymasz podejrzaną wiadomość, możesz przekazać ją do nas - przy użyciu opcji [prześlij dalej jako załącznik] lub [prześlij dalej] na adres phishing@allegro.pl - zajmiemy się sprawą niezwłocznie.

Basia
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów