Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałbym poradzić się co bardziej zaawansowanych użytkowników w zakresie widoku oceny produktu. Od ostatniego wystawiania ocen( robię to wieczorami kiedy zakupów nazbiera się z miesiąca czy trzech) minęło trochę czasu, dzisiaj dostałem w mordę pytaniami-sugestiami.
Rozumiem intencję - wszak ludzie w recenzji produktu piszą rzeczy niezwiązane z produktem i te pytania mają zapewne ukierunkować na wystawienie pomocnej recenzji, ale na stupki hrystka - jedno to to że nie chcę elaborować na temat tego czy obudowa do raspberry pi wpłynęła na moją satysfakcję z użytkowania komputerka; drugie to to że te **piiip**ne podpowiedzi zmieniają się co kilka sekund.
Pewnie 95% osób nawet tego nie zauważa no ale ja należę do elitarnego klubu 5% którego członkowie dostają białej gorączki jak coś "tańczy na stronie". I widzę że jest przycisk "pauzy" żeby kolejne sugestie się nie pojawiały, sęk w tym że działa on tylko w kontekście danego produktu.
Jeśli więc kupiłem 10 przedmiotów to muszę walczyć z dziesięcioma rozpraszaczami, z każdym z osobna, czego naturalnie robić nie chcę 🙂 Pytanie więc czy jest jakaś cywilizowana opcja w której mogę zaznaczyć "nie jestem zainteresowany rozpraszającymi zmieniającymi się co 10 sekund sugestiami dobrej recenzji" czy mam sobie poradzić jak przeważnie kiedy ktoś wciska mi na chama "ulepszenie" - customową regułą CSS lub małym userscriptem który uzupełni każdą recenzję na 1 z komentarzem "nie mogłem się skupić na rzetelnej ocenie więc jedna gwiazdka"?
Odpowiem tak jak nam na niektóre zmiany odpisywali nam "to dla Twojego dobra na pewno się przyzwyczaisz". No ja przyzwyczaiłam się robić 80% zakupów gdzie indziej 😂
A tak na serio to ja stawiam tylko sprzedażom komentarze, im potrzebne do statystyk i zasługują na dobre słowo po tych ciągłych "kwiatkach" z portalem.
Oceny produktów regularnie omijam, bo nie mam pewnosci czy wiecej nie zaszkodzą niż pomogą następnym kupującym. Potem widać je we wszelakich: zamiennikach, podróbkach, używanych, uszkodzonych, podpiętych do nie tego katalogu itp. To tylko myli użytkowników. A jak sama chcę w nie zajrzeć to bardzo często widze masę opinii i ŻADNEJ dotyczącej sprzedawcy, w którego ofercie jestem. Albo geniuszy wystawiających opinie, bo coś sie w transporcie uszkodziło. Co mi taka opinia da przy ofercie innego sprzedawcy oprócz nerwów, że zawadza, a geniusz reklamacji nie umie wykorzystać...
Ale tak z ciekawości idę zerknąć co tam znowu "udoskonalili"...
Chm. Weszłam i mnie sie nic takiego nie dzieje. Zaznaczam, że weszłam na komputerze, zakładka kupione, oceń produkty. Czyli albo jesteś na apce i tam jest inaczej, albo zostałaś ofiarą jakichś testów...
No tak to wygląda u mnie

Mowa o tym niebieskim polu które - gwarantuję - co 5-10 sekund zmienia swoją treść.
Ah, no tak, nie napisałem - allegro odpalone na komputerze, przeglądarka Firefox, system Linux.
Oficjalna apka na Androidzie - pola nie widzę.
co ciekawe - przeglądarka Firefox na Androidzie

> albo zostałaś ofiarą jakichś testów...
Tak, na to wychodzi, testy A/B, jeżeli użytkownik to ja ORAZ język allegro to polski( w angielskim nie pojawia mi się to pole) to wtedy testujemy.
Przydałoby się pole "oceń tę funkcjonalność" no ale nie tak zbiera się feedback, dlategoż
DROGIE ALLEGRO, ZRÓBTA Z TEGO OPCJĘ OPT-OUT DLA CHĘTNYCH, dziękuję
Dziękuję Anno 🙂
Oceń funkcjonalność to marzenie. My tu od lat krzyczymy, że traktują nas jak króliki doświadczalne. Wiesz ile tu postów gdy użytkownicy dowiadywało się o testach po tym jak błędy zgłaszali. Najgorsze jest to, że tych testów nawet nie można wyłączyć. Lepiej żeby wkurzony klient poszedł gdzie indziej niż dać mu możliwość rezygnacji...
Zawołamy może moderatorki. Przy odrobinie szczęścia do jutra być może uzyskają potwierdzenie czy to test czy nie test lecz błąd. Z nimi już nie wiadomo co jest błędem, a co celową robotą...
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Sprawdzicie o co tu chodzi?
@Client:43723980 tak, to test więc serdecznie dziękuję za podzielenie się informacją zwrotną. Przekazałam ją do zespołu, który odpowiada za opinie produktowe i otrzymałam odpowiedź, że jeśli ta opcja zostanie wdrożona na stałe, to będzie można z niej korzystać, lub ją wyłączyć.
Znaczy się przez miesiąc zanim zrobicie to przymusowo? Sorry ale to też juz przerabialiśmy...
Znaczy "zanim zespół UX zaimplementuje to jako nową, domyślną funkcjonalność" 🙂 Koniec końców Allegro to biznes, ma zarabiać, to się wiąże z innowacjami więc liczy się to zwiększa zaangażowanie użytkowników lub przekłada się na jakość usługi. To że jednemu mnie to się nie podoba i to skrajnie nie oznacza że sam koncept jest zły.
Jak pisałem - rozumiem zamysł i sama też słusznie zauważasz że zdarzają się opinie "wypadnięte psu spod ogona". Jeśli kogoś taka sugestia może nakierować na wystawienie recenzji która faktycznie może pomóc kolejnej osobie w podjęciu świadomej decyzji zakupowej to jest to coś co dla Allegro jest cenne.
Dziękuję!
A jeszcze nasunęło mi się takie pytanie - jeśli "padnę ofiarą" kolejnych testów A/B to czy istnieje jakaś oficjalna droga wyrażenia feedbacku, czy tak jak zrobiłem to tym razem - to jest otwierając dyskusję w społeczności - to poprawna ścieżka?
@Client:43723980 najlepiej pisać u nas na forum, mogę zapewnić, że wtedy feedback trafi do odpowiednich osób 🙂
To chyba pytanie do moderatorów @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
A tak na logikę to gdyby im zależało na opiniach to, by:
- informowali o testach
- dawali linka do wypełnienia odpowiedniej ankiety na temat danego testu
Jakoś tego nie robią...
To raczej działa na zasadzie wdrożymy coś tam nowego (obojetnie czy działa czy nie), zgarniemy premię i zapomnimy. Najbardziej żal użytkowników. To chociaż widać, że nie wina sprzedawcy. Jednak jest masa sytuacji gdzie po inowacjach Allegro klient piekli się, że to wina sprzedawcy; sprzedawca wkurzony, bo nie ma żadnego wpływu, a oberwał negatywem, dyskusją itp. A drogie Allegro na to: "musicie sie dogadywać" lub jeszcze słynniejsze "klient ma prawo do subiektywnej opinii"...
Tak @AnnaG-Antyki, pytanie było skierowane do moderatorów. Dopiero się rozeznaję w działaniu społeczności, teraz już wiem że jaśniej będzie jak kogoś oznaczę 🙂
Co do samych testów a/b - czasami metodologia obejmuje umyślnie "brak ankiet". Bo to też odpowiada na pytanie: ilu użytkowników zauważy, ilu skorzysta, ilu oleje całkowicie a ilu frustratów( jak ja) poświęci extra czas na znalezienie odpowiedzi/ rozwiązania lub narobienie dymu. Także nie wieszałbym psów na allegro.
Z drugiej strony rzeczywiście - były takie funkcjonalności z których niezadowolenie biło bezpośrednio w sprzedawców, ale to już temat na inną dyskusję bo trzebaby poruszyć aspekty takie jak komunikacja ze strony serwisu że coś się zmienia, to ile osób w ogóle czyta komunikaty które są im prezentowane, no generalnie mało biznesu a sporo psychologii 😄
Tu uważam że wspólnie zrobiliśmy dobrą robotę - ja założyłem temat, Ty oznaczyłaś kogoś kogo to może zainteresować i być może w przyszłości obudzimy się z lepszym Allegro :d
@la_nika mówiąc o "forum" miałaś na myśli stronę na której jesteśmy( spolecznosci.allegro.pl) czy jest jeszcze jakiś inny siostrzany serwis?
@Client:43723980 mam na myśli stronę, na której jesteśmy 🙂