anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podróbki kart SD - jak ogarnąć sprawę?

adi001100
#7 Wielbiciel

@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Kupiłem pięć kart SD od super sprzedawcy. Karty okazały się podróbkami - nie spełniają wymogów, niektóre nie działają, opakowanie ma błędy, które nie występują na oryginale. Nawet przebijają spod nich litery, jakby były pomalowane, lub naklejona naklejka. Sprzedający mówi o odesłaniu towaru "jeśli jest niezgodny z ofertą". Od razu zapala mi się czerwona lampka - dostanie sprzęt, po czym powie, że to dokładnie ta karta, która miała być i odrzuci reklamację. Sprzedający ma już kilka negatywów za podrabiane karty SD. Chętnie odeślę sprzęt, ale nie chcę stworzyć sytuacji, gdzie jest "moje słowo" przeciwko "jego" a ja kończę bez dowodów na to,  że karty są felerne. Co robić?

fakesd3.png

fakesd.png

fakesd2.png

   

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@adi001100 to na policje idź.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@adi001100 

Takie oferty możesz nam zgłosić przez ten formularz. Zweryfikujemy je dokładnie. Dzięki za czujność!

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

adi001100
#7 Wielbiciel

Dzięki, podesłałem maila z detalami wyżej. Jeśli trzeba, to chętnie opisze bardziej szczegółowo. 

oznacz moderatorów

Client:28769449
#8 Zapaleniec

To jest jakiś "poważny" sklep, czy łebek, który otworzył konto 6 dni temu i świruje? 

Jeżeli poważny, to wątpię, aby chciało mu się bawić w podróbki - natomiast zdarza się, że hurtownia z której kupuje może dorwać towar "taniej, bezpośrednio z chińskiej fabryki" i oto skutki.

A jeżeli to łebek... Cóż, kupił sobie na **piiip**s podróby i sprzedaje bez prowizji na pakiecie powitalnym od allegro. 

oznacz moderatorów

adi001100
#7 Wielbiciel

Trzy lata na allegro, ~7000 ocen, negatywy głównie z ostatnich 6 msc - około 70, ~360 wystawionych ofert obecnie. Rzecz w tym, że negatywy dotyczą kilku rodzajów kart, kabli USB-C, ładowarek. Wątpię że to "jednorazowa wpadka" przez to ile to trwa, przez typ sprzedawanego sprzętu i rozłożenie ocen. 

oznacz moderatorów

firmakrzak
#12 Orędownik

Allegro tu nie widzi problemu, widziałem niejednego takiego sprzedawcę, który sprzedaje ewidentne fejki z chińskiego serwisu, zgłaszałem i nic z tym nie robią.

Nawet na tym forum taki jeden pisał i zamiast mu dać dożywotniego bana to mu pomogli odblokować konto 🙂

oznacz moderatorów

firmakrzak
#12 Orędownik

Sprzedawca pewnie zwróci kasę bez problemu. Ma na tym spory zysk, reklamuje co 10 osoba (większość się szybko nie zorientuje), wlicza sobie takie zwroty w koszty zyskownej działalności 🙂

oznacz moderatorów