Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Klient zgłasza zwrot towaru, lecz odsyła inny niż otrzymał. Dodatkowo jest on zniszczony. Kupujący twierdzi, że taki otrzymał, przesyłając w korespondencji zdjęcia, które jak rzekomo zrobił zaraz po otrzymaniu przesyłki. Oczywiście jest to inny produkt niż ten który został wysłany. Co powinniśmy zrobić w takiej sytuacji?
@wodmix zakupić sobie kamerkę i nagrywać pakowanie jako firma. W obu przyapdkach zglosić próbę oszustwa na policji. Co to za towar był? Psrzedałeś jako firma czy osoba prywatna?
Sprzedaż jako firma. Produkt o wartości ok 50 zł. Mogę zwrócić środki, ale to jest moim zdaniem przyzwolenie na takie chamskie zachowanie.
@wodmix ile dni minęło od odbioru paczki przez kupującego?
Odbiór przesyłki i zgłoszenie zwrotu w tym samym dniu. Powód: odstąpienie bez podania przyczyny. Kupujący nie zgłaszał uwag co do jakości i zgodności z ofertą.
To normalne klient ma zawszę rację nawet jak jej nie ma, mi też odesłał zawór którym nie handlujemy (firma) i allegro przyznało mu rekompensatę z allegro protect co prawda nie obciążyło nas kosztami za zawór ale i tak dostaliśmy po jakości sprzedaży
Czyli najbezpieczniej oddać kasę i przyznać rację kupującemu? Przecież to popieranie patologii.
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
no niestety tak to wygląda 😞
@wodmix jaki przewoźnik? Paczkomat czy kurier?
a co tu ma przewoźnik do gadania ? zmiany itd ?
Paczkomaty inpostu mają kamerki inne chyba też i nagrania są przetrzymywane chyba 3 tygodnie więc wystarczy że zgłosisz do nich reklamację pt czy zamieniono paczkę plus prośbę o zabezpieczenie nagrań na użytek zgłoszenia na policję. Kupującemu piszesz że wniesiesz o zabezpieczenie nagrania i złożysz reklamację do przewoźnik i jak odrzuci że ingerencji w paczkę nie było z dowodem w postaci nagrania plus odpowiedzią przewoźnika jako dowód zglosisz na policji art 286 kk zawiadomienie o oszustwie zagrożone karą do 5k grzywny lub 2 lat pozbawienia wolności
Ok ale to klient po rozpakowaniu u siebie zwraca towar inny niż zakupiony co ma do tego kamery w inpoście i innych kurierach
@instbud masz dowód że u ciebie spakowali co trzeba na nagraniu i potwierdzenie od przewoźnika że u niego nie doszło do ingerencji w paczkę a z paczkomatu że paczkę odebrał nienaruszoną z datą i godziną to kto mogł zamienić zawartość?
i tu jest słowo przeciw słowu "klient ma zawsze rację u allegro" nawet jak nie sprzedaję zaworów tejże Firmy bo ich nie lubię i kiepska jakość
@wodmix @instbud 286kk to przestępstwo nikt tu nie będzie się bawił w dywagacje tylko policja znajdzie podczas wizji lokalnej przedmiot i prokurator zrobi swoje czyli jesień średniowiecza z dupska kupującego no ale zawsze możecie darowywać patologii uskutecznianie patologii. Do sprawdzenia przestępstwa wystarczy zgłoszenie a dowody są 3x nagrania integralności paczki. Sprawy z kk są szybkie a samo allegro można pociągnąć do odpowiedzialności za publikację oszczerstw w negatywach a wyrok skazujący będzie nie za 2 lata a max 3 do 6 miesięcy
Myślę, że zgłaszanie do inpostu tak skomplikowanej procedury, w sytuacji gdzie towar ma wartość 50 zł mija się z celem. Najwyraźniej działanie kupującego było zamierzone. Kupił potrzebną część z nastawieniem, że będzie ją miał i tak za darmo, bo odeśle zniszczoną wmawiając, że taką kupił. Doskonale wie, że nikt dla świętego spokoju nigdzie nie będzie nic zgłaszał, bo to za mała wartość.
Inpost paczkomat. Ale to chyba bez znaczenia.
A walczyć czy zwrócić kasę planujecie?
ja tam walczyłem ale dostałem oczywiście nega 🙂