anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problemy z zakupem iPhone 16e na aukcji

MAMY ROZWIĄZANIE!
jbartnik
#7 Wielbiciel#

Cześć wszystkim,

Wygrałem aukcję na Allegro.pl na smartfon iPhone 16e. Mam 7 dni na opłacenie wygranej, ale napotkałem kilka problemów, które chciałbym omówić:

Termin dostawy: Zaskoczyło mnie, że czas dostawy wynosi aż 88 dni. Czy to normalne? Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii?

Gwarancja: Dowiedziałem się, że okres gwarancji telefonu zaczyna się liczyć od daty zakupu. Czy to oznacza, że stracę część gwarancji, czekając na dostawę?

Odbiór osobisty: Zauważyłem, że możliwy jest tylko odbiór osobisty. Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia? Jakie są wasze rady w tej sytuacji?

Niedoczytałem,  że to aukcja na przedpłatę, odbiór wyłącznie osobisty, długi czas oczekiwania. Zapalają się czerwone lampy ostrzegawcze. Czy słusznie? Będę wdzięczny za wszelkie informacje i porady!

Dzięki z góry!

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10
kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Daj sobie spokój z tym zakupem ,anuluj i kup na normalnych warunkach .

oznacz moderatorów
Client:35386082
#14 Krzewiciel#

Kup gdzie indziej. Teoretycznie jest ok, ale wygląda mocno podejrzanie.
Przy odbiorze osobistym możesz mieć problemy z ewentualną wypłatą z Allegro Protect.

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

A czemu jesteś zdziwiony?

czemu to wszystko wychodzi po zakupie a nie przed?

oznacz moderatorów
NipponShorty
#15 Entuzjasta#

@Monika__L Bo po co czytać ofertę przed zakupem - oglądają ludzie pierwszy obrazek cenę i klikają kup teraz. Albo jeszcze lepiej - kupują z "przesłanych" linków i wysyłają od razu bliki w świat. Zakładam że oferta pewnie kilkanaście-kilkadziesiąt procent tańsza od ceny rynkowej i ludzie myślą że trafili na "ofertę życia".

oznacz moderatorów
jbartnik
#7 Wielbiciel#

Dzisiaj zadzwoniłem do sprzedającego i miałem miłą, spokojną rozmowę, aby wyjaśnić niuanse aukcji. Zauważyłem, że serwis aukcyjny allegro.pl mocno ogranicza możliwość przekazywania informacji, takich jak przedpłata na urządzenie czy zasady dotyczące "zakupu marzeń".

Ważne szczegóły są sprytnie ukryte w zakładce "Dostawa". Dodatkowo, warunki promocji na aukcjach mogą wymuszać odbiór osobisty, co eliminuje problem z 14-dniowym zwrotem towaru, typowym dla zakupów internetowych.

Można to akceptować lub szukać lepszych opcji. Chciałbym poznać Wasze doświadczenia w podobnych sytuacjach.

Co do aukcji, nikt nie traci nic poza czasem, ponieważ aukcja zostanie unieważniona za kilka dni.

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@jbartnik "Dodatkowo, warunki promocji na aukcjach mogą wymuszać odbiór osobisty, co eliminuje problem z 14-dniowym zwrotem towaru, typowym dla zakupów internetowych."

Odbiór osobisty niczego nie eliminuje. 
Jeśli zakupiłeś towar na odległość i od przedsiębiorcy to na złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy masz 14 dni od momentu odbioru towaru.

oznacz moderatorów
jbartnik
#7 Wielbiciel#

Pozostaje zadzwonić, ustalić powód takiej sytuacji,  że odbiór jest wyłącznie osobisty.

oznacz moderatorów
drekenzes
#18 Luminarz#

@jbartnik Jaka przedpłata, o czym ty piszesz? Na aukcjach nie ma żadnych przedpłat. Albo odbierasz osobiście i płacisz całość przy odbiorze, albo płacisz całość z góry przez allegro i wysyłka. Oczywiście jeśli to nie jest podrobiona strona allegro, bo takich pełno ostatnio.

Jak dla mnie jest to wał, a telefon jeśli rzeczywiście jest na sprzedaż, to będzie tylko chińska podróbka. A takich tematów już było tutaj sporo, podróbka okazywała się dopiero na serwisie, bo na oko wyglądało ok.

#7 Wielbiciel#

Przed chwilą znalazłem okazję z MediaMarkt : Smartfon Apple iPhone 16e 5G 128 GB Biały za 2599 zł. Uwzględniając 2% zwrotu przy płatnością kartą zen.com, dodatkowe 50 zł taniej. Niestety uciekła ta okazja. Zagapiłem się na jakąś lipną aukcję.

oznacz moderatorów
NipponShorty
#15 Entuzjasta#

Ale jesteś bogatszy o doświadczenia a to nie ma ceny. Powodzenia w szukaniu i omijaniu oszustów.

oznacz moderatorów