Dzień dobry.
Potrzebuje porady prawnej na zakupiony towar oraz związanej z nim reklamacji z tytułu rejkomii. Opiszę poniżej całą sytuację.
Zakupiłem konsolę Sony PlayStation 5 dnia 17 marca 2024 r. za pośrednictwem portalu aukcyjnego allegro.pl. Produkt nowy. Konsola od pewnego czasu wykazuje wadę polegającą na przegrzewaniu się i samoczynnym wyłączaniu podczas normalnego użytkowania w warunkach domowych. Dodatkowo kontroler posiada wadę dryfujących analogów.
Wada została zgłoszona sprzedawcy w ramach rękojmi. Konsola była już wcześniej odsyłana do sprzedawcy wraz z materiałami potwierdzającymi problem (szczegółowe opisanie problemu oraz zdjęcia z tym komunikatem o przegrzewaniu). Był to wrzesień ubiegłego roku. Po przeprowadzeniu testów konsola została mi odesłana jako sprawna, jednak wada nadal występowała, co oznacza, że reklamacja okazała się nieskuteczna. Dnia 27.01.2026 konsolę ponownie wysłałem do sprzedającego z tym samym problem co poprzednio.
Obecnie sprzedawca ponownie testuje konsolę i twierdzi, że wada nie została stwierdzona w warunkach testowych. Jednocześnie sprzedawca odmawia realizacji mojego żądania wymiany konsoli oraz kontrolera na nowe, wolne od wad, ograniczając się do kolejnych testów diagnostycznych.
Podkreślam, że wada występuje podczas normalnego użytkowania i ma charakter okresowy, przez co może nie ujawniać się w krótkotrwałych testach serwisowych. W ramach rękojmi podtrzymuję żądanie wymiany konsoli i kontrolera na nowe, wolne od wad lub zwrotu pieniędzy za zakupiony towar. W mojej ocenie sprzedawca uchyla się od realizacji uprawnień wynikających z rękojmi mimo nieskutecznej wcześniejszej reklamacji. Posiadam konwersacje ze sprzedającym zarówno z pierwszej wysyłki reklamacyjnej jak i teraz z obecnego ponownego zgłoszenia reklamacji.
Bardzo proszę o pomoc i wskazanie kierunku prawnego co mogę w tej sytuacji zrobić.@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Ty na pewno reklamację z tytułu rękojmi zgłaszałeś? A nie z ustawy konsumenckiej bo jak z rękojmi to oczywiście że to nawet nie była 1 reklamacja za niezgodność z umową że nie wspomnę o 2 by rościć sobie zwrot środków. Kolejna rzecz chodzi o 2 uznaną reklamację z uk a jak piszesz nie wykryto usterki. Po trzecie wyślij to do producenta na gwarancję też jest 2 letnia ma lepsze możliwości diagnostyczne. Po czwarte konsola ma tą specjalną podstawkę co poprawia chłodzenie a nie sprzedają jej z wersją podstawową i czy kurz ze środka ktoś wyczyścił?
Po pierwsze za pierwszym jak i drugim razem była to reklamacja z tytułu rekojmi. Po drugie to, że nie wykryto usterki u sprzedawcy nie oznacza, że usterki nie ma. Jaki cel miało by bawienie się w wysyłki skoro konsola miała by być sprawna. Wadą jest trwała i istotna oraz powtarzająca się. Po trzecie producent czyli Sony na sprzęt udziela rok gwarancji niestety. Po czwarte podstawka tylko szkodzi a nie pomaga z w przepływie powietrza. Po piąte kurz w miarę możliwości był wydmuchiwany ze środka na ile było to w stanie. Plomby producenta uniemożliwiają rozebranie całego urządzenia.
Co do tej podstawki. Pisal Pan/Pani o podstawce, ale nie sprecyzowane jest jakiej bo jeżeli chłodzącej to podtrzymuję swoje zdanie jak wyżej. Poza tym u mnie konsola była ustawiona w poziomie
@michal00333 po 1 rękojmia przysługuje firmom w zakupach od firm i od 2023 roku nie istnieje w zakupach konsumenckich więc nawet takiej reklamacji się nie wlicza w limit 2 reklamacji za niezgodność towaru z umową gdzie przy drugiej po pierwszej zasadnej nabywasz prawo do odstąpienia. Takie coś jak to jak gwarancję można składać w okresie 2lat i milion razy wysyłając na serwis producenta, po 2 w ue gwarancja ma nie mniej niż dwa lata dla konsumenta i sony se może o roku poza ue pisać. No chyba że dla obu przypadków nie kupowałeś jako konsument a jako firma to jest rok rękojmi. Po 3 zapisów kc nie stosuje się w zakupach konsument firma od 2023r chyba że danego zapisu nie ma w uk wtedy rozszerza się ją o zapisy kc. Po 4 pamiętam jak wychodziło ps5 to recenzenci pisali że ten gadżet obniżał temp urządzenia więc pewnie jak się przegrzeje to wali blackouta bo kurz w wiatraku nawalony na maxa gdzies na fb widziałem jak gość czyścił i wystarczyło zewnętrzny panel z zatrzasków wypiąć by się do wiatraka dostać no może 1 śrubę wykręcić i odkurzaczem syf zassać no chyba że ta usterka występowała od początku gdzie wiadomo że kurzu w wyjętym z pudła produkcie nie powinno być. Po 5 nikt ci nie broni zdiagnozować tego w zewnętrznym serwisie jako konsument najlepiej producenta i wziąć na usługę faktury z opinią fachowca na piśmie, który nie ma naprawić a zdiagnozować usterkę, wtedy zapisy uk pozwalają ci fakturę przedstawić sprzedawcy i w przypadku istnienia usterki odzyskać tą kasę na jej podstawie roszcząc sobie naprawę bo jak w końcu prawidłowo złożysz reklamację za niezgodność towaru z umową a nie powolując się na rękojmię zakładam że jesteś konsumentem to sprzedawca naprawia lub wymienia za 1 razem towar lub oddaje kasę jeśliby go nie miał lub nie odpowiedział na reklamację w czasie do 14dni a napisałbyś że chcesz odstąpić od umowy w roszczeniu. Tak w skrócie wyglądają zapisy obecnego prawa konsumenckiego w zakupach przez neta.
@michal00333 ps co do kontrolera to ost na forum do max 2tyg ktoś pisał o wadzie kontrolera ps5 z manetkami, że mu producent uznał coś za wadę fabryczną, nie wiem co to jest to dryfowanie ale może o to samo chodzi więc poszukaj i tam dopytaj czy o to samo chodzi autora i czy miałby do udostępnienia odpowiedź producenta jako podkładkę pod prawną opinię
@michal00333 Czy rozpocząłeś dyskusję ze sprzedawcą w sprawie tego zakupu? Której transakcji dotyczy Twoja wiadomość?
Tak. Przy pierwszej konwersacji była dyskusja rozpoczęta że sprzedającym. Teraz podczas drugiej reklamacji ponieważ poprzednia dyskusja była zakończona i nie ma możliwości jej wznowienia lub kontynuowania poprzedniej, komunikacja jest prowadzona przez wiadomości allegro
@michal00333 Podaj, proszę, numer zamówienia.
1c5e3f30-e496-11ee-ad46-e71a189b5b50
@michal00333 Dyskusja została ponownie otwarta. Widzę, że opisałeś w niej aktualną sytuację. Czekamy na odpowiedź sprzedawcy. W przypadku dalszych problemów będziesz mógł również poprosić w dyskusji o pomoc pracownika Allegro.
@michal00333 "Potrzebuje porady prawnej" musisz udać się do adwokata lub radcy prawnego.
Dziękuję za wskazanie kierunku. Bardzo pomocna to była treść.
@michal00333 Skontaktuj się z lokalnym rzecznikiem praw konsumenta i poproś o poradę.
Tak zamierzam zrobić. Dziękuję za odpowiedź.
@michal00333 Jak długo musi pracować konsola żeby problem z przegrzaniem się pojawił?
Różnie. Raz to jest godzina od włączenia a raz np. Po 4/5 godzinach się wyłącza
@michal00333 a nie myślałeś nad niezależną ekspertyzą w jakimś serwisie? Była by podkładka pod ewentualny wniosek do AOK
@michal00333
Sam raz reklamowałem dysk ssd który wysypywał się w losowych momentach - sprzedający nie był w stanie potwierdzić wady bo ta występowała bardzo losowo. Czasem dwa razy dziennie a czasem raz na dwa/trzy tygodnie.
Ciężko jest w standardowych testach wykryć taką wadę a przecież nie można oczekiwać, że sprzedający będzie siedział i używał tego dysku przez np. dwa tygodnie tylko po to aby być może doszukać się wady.
Także w mojej opinii niekoniecznie można tu mieć jakieś specjalne pretensje do sprzedającego.
Czy konsola zawsze wyłącza się po jakimś czasie czy bywa tak, że pracuje kilka godzin i wszystko jest ok?
Zgadzam się z tobą i nie winie sprzedawcy . Jednak skoro problem występuje w krótkim czasie i jest znowu zgłaszany to co jest nie tak. Sprzedawca skoro nie może zweryfikować niech odeśle sprzęt do serwisu