anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rejkomia

michal00333
#7 Wielbiciel

Dzień dobry.

Potrzebuje porady prawnej na zakupiony towar oraz związanej z nim reklamacji z tytułu rejkomii. Opiszę poniżej całą sytuację. 

Zakupiłem konsolę Sony PlayStation 5 dnia 17 marca 2024 r. za pośrednictwem portalu aukcyjnego allegro.pl. Produkt nowy. Konsola od pewnego czasu wykazuje wadę polegającą na przegrzewaniu się i samoczynnym wyłączaniu podczas normalnego użytkowania w warunkach domowych. Dodatkowo kontroler posiada wadę dryfujących analogów.

Wada została zgłoszona sprzedawcy w ramach rękojmi. Konsola była już wcześniej odsyłana do sprzedawcy wraz z materiałami potwierdzającymi problem (szczegółowe opisanie problemu oraz zdjęcia z tym komunikatem o przegrzewaniu). Był to wrzesień ubiegłego roku. Po przeprowadzeniu testów konsola została mi odesłana jako sprawna, jednak wada nadal występowała, co oznacza, że reklamacja okazała się nieskuteczna. Dnia 27.01.2026 konsolę ponownie wysłałem do sprzedającego z tym samym problem co poprzednio.

Obecnie sprzedawca ponownie testuje konsolę i twierdzi, że wada nie została stwierdzona w warunkach testowych. Jednocześnie sprzedawca odmawia realizacji mojego żądania wymiany konsoli oraz kontrolera na nowe, wolne od wad, ograniczając się do kolejnych testów diagnostycznych.

Podkreślam, że wada występuje podczas normalnego użytkowania i ma charakter okresowy, przez co może nie ujawniać się w krótkotrwałych testach serwisowych. W ramach rękojmi podtrzymuję żądanie wymiany konsoli i kontrolera na nowe, wolne od wad lub zwrotu pieniędzy za zakupiony towar. W mojej ocenie sprzedawca uchyla się od realizacji uprawnień wynikających z rękojmi mimo nieskutecznej wcześniejszej reklamacji. Posiadam konwersacje ze sprzedającym zarówno z pierwszej wysyłki reklamacyjnej jak i teraz z obecnego ponownego zgłoszenia reklamacji.

Bardzo proszę o pomoc i wskazanie kierunku prawnego co mogę w tej sytuacji zrobić.@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

_Likos_
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@michal00333  cóż jeśłi w momencie testów wada nie wystepuje to sprzedawca nie ma podstaw do napraw - bo nie wiadomo co naprawiać.

Kiedyś w nowym aucie po miesiącu użytkowania wyszła mi wada - czasem prawe lusterko nie otwierało sie automatycznie. Bedąc na przeglądzie zgłosiłem to w serwisie. Niestety usłyszałem dokładnie to samo co Ty. " wielokrotnie zamykaliśmy i otwieraliśmy lusterko - problem nie wystąpił.Nie jesteśmy w stanie zdiagnozować i potwierdzić wystepowania problemu. Prosimy o zgłoszenie kiedy lusterko całkowicie przestanie sie otwierać lub zamykac"

Wiec niestety nie winiłbym tutaj sprzedawcy jeśli nie może potwierdzić wystepowania wady.Jak sam napisałeś" Podkreślam, że wada występuje podczas normalnego użytkowania i ma charakter okresowy, przez co może nie ujawniać się w krótkotrwałych testach serwisowych"

W tej sytuacji chyba bedziesz musiąl poczekać na to aż wada sie pogłębi. 

Być może opcją byłoby nagranie filmiku w momencie występowania problemu i dołaczenie go do ewentualnej kolejnej reklamacji. Teraz trudno aby sprzedawca uznawał wade jeśłi ona u niego nie występuje i sprzet jest sprawny.

oznacz moderatorów