Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Proszę o informację czego mogę oczekiwać. W zeszłą niedzielę zakupiłam robot planetarny z różnymi akcesoriami. Koszt 1250 zł. Robot przyjechał nowy, wszystkie elementy są nieużywane i nowe. Postanowiłam posprawdzać wszystkie funkcje. W momencie założenia i włączenia maszynki do mięsa robot się zablokował, coś przeskoczyło i maszynka nie działa. Inne funkcje jak blender i mieszanie ciasta działają ok. Robot przyjechał w czwartek. Czy robota mam zwrócić czy reklamować?
Reklamować, jak zrobisz zwrot to sprzedajacy może pomniejszyć środki zwrotu o tyle o ile się towar "popsuł", nawet do 1zł., zrób to przez otwarcie dyskusji, napisz że składasz reklamację z tytułu rękojmi i opisz sytuację: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa
Dziękuję za odpowiedź. W zwrotach jest coś takiego jak zwrot z tytułu reklamacji. Dyskusję już otworzyłam, czy mam tam napisać, że zwracam produkt z tytułu reklamacji z tytułu rękojmii?
Napisz że składasz reklamację z tytułu rękojmi, sprzedajacy ma 14dni na jej rozpatrzenie. Nie rób zwrotu, sprzedajacy napisze w dyskusji co proponuję Ci.
Czy jesteś pewna że podczas zakładania któregoś z elementów nie popełniłaś błędu powodując jego awarię?
Nie ma takiej możliwości. Wcześniej uzytkowalam przez 15 lat maszynkę, której sposób montażu był identyczny.
Poza tym to są tylko 3 elementy.
Napisałeś to czekaj i tam odpisuj, tu zagadają Cię sprzedający i próbują "wcisnąć" Ci twój błąd.
@LEW433 Zadanie pytania nie jest wciskaniem błędu.
Widzę że nadal uważacie że sprzedać i niech kupujący spier..., bardzo dobrze że pyta spzredajacego w formie dyskusji i nie wy tu "piętnujący" kupujących będziecie w tej kwestii podejmowali decyzję, na szczęście.😁
@LEW433 Dobry sprzedawca szanuje klienta ale trafiają się i tacy (nie mówię o autorze tego wątku) co na szacunek nie zasługują. A co do wyboru "dyskusji" jako rozwiązanie problemu to też mam mieszane uczucia . Miałem ostatnio dyskusję "dlaczego listonosz włożył paczkę do skrzynki a nie podał do ręki" -czy to jest powód by zakładać dyskusję sprzedawcy?
Jakiej matki to robot? Czy maszynka nie dziala tzn silnik dziala a maszynka sie nie obraca i nie mieli?
Robot concept. Silnik robota chodzi normalnie jedynie nie obraca się takie metalowe kółko, które napędza maszynkę, dzięki czemu się ona mieli produkty.
Poza tym maszynka powinna być wytrzymała szczególnie, że tam jest też szatkownica do warzyw, które są twarde. Ja nie zdążyłam nic w niej zmielić.
Prawdopodobnie poszlo zabezpieczenie w postaci plastikowego sprzegla koszt takiego czegos w zelmerach to 2zl pewnie tu podobnie. Ma zabezpieczyc silnik przed spaleniem w przypadku zablokowania maszynki. Rozloz maszynke jesli to mozliwe i poszukaj plastikowego elementu przenoszacego naped z silnika na walek do mielenia
Fachowo sprzeglo slimaka sie to zwie, ma postac plastikowego elementu z trybikami i pewnie ta zebatka trybiki sie polamaly
Pewnie tak jest, że to jest proste do zrobienia ale po pierwsze to jest nowy produkt i pytanie jak to będzie dalej działać? Nie chcę ingerować w nowe urządzenie. Prawdopodobnie coś jest źle spasowane w samej metalowej maszynce bo w tej chwili nie jestem w stanie tego odkręcić a nic w środku nie ma i prawdopodobnie to spowodowało ułamanie ślimaka
Nie radzę rozkładać, złożyłeś reklamację i jak rozłożysz a nie daj boże coś będzie innego albo w dalszej, późniejszej eksploatacji się zepsuje to Ci odrzucą z tego powodu reklamację.
@LEW433 nie wiem czy wiesz ale każdą maszynkę do mięsa się myje po użyciu i rozkłada na elementy np obudowa osobno ślimak osobno etc nie przekracza to normalnego użytkowania sprzętu a diagnostyka problemu opiera się na sprawdzeniu czy sie zebatka nie połamała na końcu ślimaka co bedzie widać gołym okiem i nie jest ingerencją w urządzenie. Na przyszłość warto się zorientować jak sobie z tym radzić bo to element eksploatacyjny i jest tak zaprojektowany by się rozwalił zamiast spalić silnik czyli nietrwały a jak kupujący chciałby za każdym razem robota na reklamację wysyłać to suma sumarum więcej go nie będzie niż będzie w użytku a chyba nie po to kupuję się robota wielofunkcyjnego
Napisałem żeby nie rozkręcał, a nie rozbierał standardowo, jak to napisałeś do umycia!