anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja towaru z Niemiec czy Chin

MAMY ROZWIĄZANIE!
Gogii77
#9 Pomysłodawca

https://allegro.pl/oferta/szlifierka-katowa-76-mm-predkosc-regulowana-akumulatorowa-szlifowanie-ciec...

Dzień dobry.

Zamierzam kupić ww. szlifierkę,którą Sprzedawca wysyła z Niemiec,natomiast w adresie do reklamacji podany jest adres z Chin.

Co w przypadku gdy będę chciała skorzystać z gwarancji czy reklamacji ?

Odsyłam na własny koszt do Chin ?

Czy udostępniam towar Sprzedawcy ?

Czytałam kilka wątków,ale przeważnie dotyczyło to zakupu od Sprzedawcy z siedzibą w Europie a tutaj nie wiem czy to jest jakiś chiński pośrednik...

Pozdrawiam 

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Gogii77 Koszty zwrotu do Chin mogą Ci przekroczyć wartość tej szlifierki . Ja bym tego nie kupował.

oznacz moderatorów
Gogii77
#9 Pomysłodawca

Ok.W takim razie poszukam czegoś innego Dziękuję za odpowiedź.

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

W zakupie z zagranicy wg uokiku primo pierwszeństwo ma prawo kraju z jakiego kupujesz lub secundo prawo międzynarodowe więc nie jest to prawo polskie i nie obowiązuje ustawa konsumencka czyli nic nie musi odbieraćodsyłasz do Chin zgodnie z danymi z oferty 

oznacz moderatorów
Gogii77
#9 Pomysłodawca

Rozumiem.Dziękuje za odpowiedź 

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Gogii77 sprzedawca nie określił warunków gwarancji 

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor ⭐

@Client:44052296

Warunki gwarancji określa gwarant w karcie gwancyjnej, ewentualnie na swojej stronie www. Gwarantem zazwyczaj jest producent lub importer, bardzo rzadko sprzedawca (bo on i tak odpowiada z tytułu niezgodności z umową lub rękojmi (w zależności od tego czy kupujesz jako osoba prywatna czy firma).

A pytanie o gwarancję lub reklamację, nie ma sensu. Reklamacja może być z tytułu gwarancji lub z tytułu niezgodności z umową (rękojmi). Reklamacja to czynność zgłoszenia wady produktu do właściwego podmiotu (może to być np sprzedawca, producent, importer, autoryzowany serwis itp w zależności od wybranej ścieżki).

A i w przypadku gdy sprzedawca nie jest gwarantem, nie ma on obowiązku pośredniczyć w procesie realizacji gwarancji. 

Jeżeli zaś chodzi o prawo, które stosuje się do transakcji, to jeżeli kupujesz na polskiej platformie, to zastosowanie ma polskie prawo. To, że sprzedawca jest z Chin nie ma znaczenia. Analogicznie jakbyś kupił coś np na czeskim Allegro, to właściwym byłoby prawo czeskie (nawet jak sprzedawca ma siedzibę w Polsce). 

oznacz moderatorów
az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Pytanie do UOKIKu

Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć jakie przepisy dotyczące reklamacji przysługują mi jako konsumentowi w przypadku gdy kupuję przez internet na allegro / z terenu Polski będąc poza terytorium PL lub mając inne obywatelstwo z ue lub nie tylko obywatelstwo polskie. Przykładowo:
Kupuję jako konsument i obywatel Słowacji na allegro Słowackim ze sklepu w PL - obowiązuje mnie wykładnia przepisów dotyczących zwrotów i reklamacji unijna, słowacka czy polska?
Kupuję jako konsument spoza UE na terytorium UE ze sklepu internetowego - obowiązują mnie przepisy o zwrotach i reklamacjach krajowe, unijne czy z kraju zakupu?
Czy kupując jako np polak z terenu ue ale nie z Polski towar z allegro polskiego z dostawą na teren ue obowiązują mnie przepisy reklamacyjne / o zwrotach z terytorium kraju w którym kupuję, unijne ogólne czy polskie?
Rozumiem że prawo ue jest uniwersalne dla całego terenu ue co w przypadku gdy w niektórych krajach ue są dodatkowe przepisy dotyczące reklamacji / zwrotów wykraczające poza prawo ue np na Słowacji aby odrzucić reklamację należy mieć ekspertyzę od rzeczoznawcy czy polski sprzedawca musi mi taką ekspertyze przedstawić jeśli odrzuca reklamację towaru zakupionego na Słowackim allegro? czy zgodnie z przepisami ue / pl nie musi bo zakup jest z polski? Jaką wykładnię prawną przyjąć?

Odpowiedź z centrum porad UOKIKu

Dzień dobry,

odnośnie prawa właściwego. Po pierwsze w przypadku zakupu od sprzedawcy mającego siedzibę na terenie UE to pierwszeństwo zastosowania mają zawsze rozporządzenia Unii Europejskiej - one mają zastosowanie przed przepisami krajowymi, a przepisy krajowe je uzupełniają. Inna sytuacja jest w przypadku dyrektyw europejskich ponieważ one mają rangę niższą niż przepisy krajowe i tutaj pierwszeństwo zastosowania mają przepisy krajowe.

W zakresie transakcji transgranicznej właściwe jest prawo krajowe, w którym sprzedawca ma siedzibę. Obywatelstwo czy miejsce zamieszkania konsumenta nie ma znaczenia. Jeżeli Pan jako obywatel polski zakupił towar od sprzedawcy, mającego siedzibę na Słowacji, właściwe dla uprawnień będzie prawo słowackie.

---

Klaudia Franczyk
Konsumenckie Centrum E-porad

oznacz moderatorów