anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja z tytułu rękojmi

JooannaaM
#7 Wielbiciel

Dzień dobry. 

Zakupiłam poprzez allegro zestaw PS5+pad. Niestety dość szybko wystąpił problem z jednym z przycisków w Padzie. Wg informacji jakie wyczytałam w internecie bardzo dużo osób narzeka na ten pad, mówiąc, że problem występuje bardzo często i najprawdopodobniej są to wady fabryczne. Zgłosiłam więc reklamacje z tytułu rękojmi żądając wymiany na nowy. W ostatnim dniu (14) dostałam odpowiedź od neonetu (sprzedający), że nie mogą uznać reklamacji bo wg nich takie wady nie powstają fabrycznie tylko mechanicznie. Odpisałam więc im, że nie ma mowy o mechanicznej wadzie, że wiem, że taki problem występuje w tych padach bardzo często i proszę o przesłanie ekspertyzy serwisu ze wskazaniem dowodów potwierdzających moja winę a nie winę fabryczną. Kontaktowałam się bezpośrednio z producentem, który potwierdził, że ten problem występuje i proszą żeby wysłać do nich pada odrazu jak do mnie wróci to zobaczą i jak coś to wymienia na nowy. Wspomniałam też o tym sprzedającemu. Nagle dostałam odpowiedź, że skoro się nie zgadzam to przekażą pada jeszcze raz do eskpertyzy i jak będzie opinia to mi ją wyślą. 

W tym czasie też dostałam informację od Allegro, cyt.: "reklamacja po terminie. Sprzedający może teraz odrzucić reklamacje tylko wtedy, gdy brakuje informacji lub zwrotu towaru, o który Cię prosił. Jeśli formalności zostały przez Ciebie dopełnione, od teraz możesz wystąpić o zwrot pieniędzy od Allegro. Wystarczy potwierdzić zgłoszenie". 

I teraz zastanawiam się co to znaczy ? Raz sprzedający mówi, że odrzuca, po prośbie o wskazanie dowód na moją winę i wydanie papierowej ekspertyzy jednak zmienia zdanie, że przekaże do kolejnej ekspertyzy. Allegro uznaje, że nie odpowiedział na reklamacje ?. Zwrotu środków oczywiście żądać nie mogę bo był to zestaw, nie ma wycenionego samego pada. Czekać w nieskończoność aż odpiszą czy jednak nie zrobili tego jak powinni więc należy uznać, że moje żądania wymiany na nowy zostaną spełnione?.  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@JooannaaM informacja od bota o przekroczeniu terminu reklamacji czy w tekście dyskusji masz jasną odpowiedź że sprzedawca odrzucił reklamację?

oznacz moderatorów

JooannaaM
#7 Wielbiciel

Screenshot_20260120-170020_Allegro.png

oznacz moderatorów

JooannaaM
#7 Wielbiciel

Taka odpowiedź dostałam wczoraj. 

Dziś dostałam kolejna wiadomość (poniżej) 

Screenshot_20260120-170837_Allegro.png

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

musisz wkleić tekst bo masz za niską rangę i moderacja musi ci puścić screena

oznacz moderatorów

JooannaaM
#7 Wielbiciel

" informuję iż roszczenie, przekazane w zgłoszeniu reklamacyjnym nie mogło zostać uznane.Przyczyną zgłaszanych usterek jest mechaniczne uszkodzenie . Nie wynika ono z wadliwości produktu, ani z niezgodności towaru z umową.

Uszkodzenia tego typu nie powstają samoistnie, lecz dochodzi do nich na skutek działania czynników zewnętrznych, za które Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności".  

Zaraz po tym dostałam kolejna wiadomość: 

" Dzień dobry, w związku z faktem, iż nie zgadzają się Państwo z naszą decyzją, informujemy, że sprzęt zostanie przekazany do bardziej szczegółowych oględzin w celu dokładniejszej weryfikacji. Po których powrócimy z ostateczną decyzją." 

A dzis dostałam kolejna wiadomość: 

"Dzień dobry,

Dziękujemy za wiadomość.

W celu bardziej szczegółowej ekspertyzy produkt został zgłoszony do autoryzowanego serwisu producenta.

O dalszych czynnościach poinformujemy mailowo."

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@JooannaaM chcesz to załatwić prawnie by miało ręce i nogi i mieć po swojej stronie przepisy?

oznacz moderatorów

JooannaaM
#7 Wielbiciel

Chce zwyczajnie wiedzieć co zrobić, czy prosić o pomoc allegro. Czy przyjąć, że reklamacji nie uznali więc sprzęt powinien wrócić do mnie a nie wysyłają dalej ? Czy może należy uznać, że odpowiedź jest nie ważna skoro wysyłają sprzęt na kolejne ekspertyzy ?

Oczywiście wystosuje odpowiednią wiadomość i tak z wnioskiem o przesłanie ekspertyzy, na którą się powołali i wskazująca moją winę. 

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@JooannaaM Takie rzeczy zgłasza się bezpośrednio do gwaranta - naprawa lub wymiana jest szybka i bezproblemowa.

"Oczywiście wystosuje odpowiednią wiadomość i tak z wnioskiem o przesłanie ekspertyzy, na którą się powołali i wskazująca moją winę."

Formalnie to żaden przepis nie nakłada na sprzedającego obowiązku przesyłania Ci czegokolwiek ani nawet argumentowania swojej decyzji.
Przepisy mówią tylko o tym, że sprzedający musi udzielić odpowiedzi na reklamację - nic mniej, nic więcej.

oznacz moderatorów

JooannaaM
#7 Wielbiciel

Sprzedawca musi udowodnić winę dowodami lub ekspertyzą jeśli się na nią powołuje. 

oznacz moderatorów

JooannaaM
#7 Wielbiciel

Powołałam się na art.  6. [Ciężar dowodu]
 Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. 

Jeśli odmówią to ok, chce mieć jednak odmowę na piśmie 🙂

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@JooannaaM art 6 odnosi się do postępowania przed sądem w postępowaniu cywilnym to po pierwsze, po drugie jako konsumenta chroni cię ustawa konsumencka jako lepsza forma ochrony a nie kodeks postęowania cywilnego, do kc odnosimy się tylko wtedy gdy czegoś nie reguluje UK. W dyskusji masz odpowiedź "na piśmie" bo to nośnik trwały wg allegro wg ustawy już niekoniecznie.
Wracając do twojego przypadku sprzedawca chce cię wrzucić w gwarancję i naprawę gwarancyjną co z jednej strony nie jest złe z drugiej nie on realizauje gwarancję on już łapki umył odrzucając reklamację więc nie on będzie wyznaczał czas naprawy gwarancyjnej on tylko będzie pośredniczył i za nic nie odpowiadał bo nie jest gwarantem ewentualnie przekazywał informacje pomiędzy tobą a gwarantem. Zrób tak napisz cyt powołując się na zapisy UK i regulaminu allegro oznaczające, że wnoszona w dyskusji reklamacja była z tytułu niezgodności towaru z umową wyrażam zgodę na proponowaną przez państwa ekspertyzę i ewentualną naprawę reklamacyjną u producenta w ramach odwołania się od Państwa decyzji reklamacyjnej na niezgodnośc towaru z umową. Informuję że zgodnie z tym mają państwo 14dni na odniesienie się do odwołania i w przypadku uznania reklamacji moim roszczeniem jest naprawa pada lub jego wymiana na inny o podobnej jakości i funkcjonalności co dołączony do zakupu w terminie odwoławczym, którego oprzekroczenie o czym informuję poskutkuje zgodnie z przepisami UK odstąpieniem od umowy w trybie natychmiastowym w przypadku drugiego rozpatrywania reklamacji.
Oznacza to że nie dajesz sobie zmienić rodzaju świadczenia reklamacyjnego na gwarancję, bo to odwołanie od ich decyzji reklamacyjnej za niezgodnośc towaru z umową. Wyznaczasz im 14dni na decyzję z ewentualną naprawą gdzie roszczeneim jest zwrot kasy. W przypadku podniesienia przez nich zarzutu że ustawa nie określa czasu naprawy odpisz że to prezent i używające konsoli dziecko nie może z niego korzystać więc uzasadnionym jest wyznaczenie im czasu na realizację z góry, co zrobiłaś, albowiem w ustawie napisano że naprawa towaru ma niepowodować nadmiernych trudności dla konsumenta, a ponieważ posiadają w ofercie sklepu (zakładam że tak) pady sprzedawane osobno to z pewnością mogą wymienić fabryczny pad na inny kompatybilny do zestawu ze swojej oferty o porównywalnej jakości. Podsumowując albo nic nie robisz i poczekasz albo dokręcasz im śrubę jak wolisz.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@JooannaaM

Jeżeli chodzi o reklamację z tytułu niezgodności z umową to sprzedawca odpowiada przed kupującym za wady ukryte tkwiące w sprzedanej rzeczy w chwili sprzedaży, a które tylko ujawniły się w ciągu dwóch lat od daty sprzedaży. Domniewa się że wada istniała w chwili sprzedaży, chyba że sprzedawca udowodni że było inaczej lub domniemania tego nie da się pogodzić z rodzajem towaru lub charakterem wady. 

Co do serwisu producenta, to sprzedawca nie ma takie obowiązku, ustawa o prawach konsumenta na niego nakłada obowiązek rozpatrzenia reklamacji i ewentualnej naprawy. 

Jak chcesz naprawy w serwisie producenta, to korzysta się z gwarancji. Niestety nie można zmienić roszczenia w trakcie reklamacji. Reklamację z tytułu gwarancji najszybciej zgłosisz do supportu Sony. A, tego co się orientuję to tego typu usterki Sony uznaje w ramach gwarancji.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@JooannaaM w tej sytuacji uznajemy, że decyzja reklamacyjna została wydana terminowo.

Sprzedający odpowiada za wydanie decyzji i nie jest zobowiązny do weryfikacji wady w serwisie, czy wystawienia dokumentów z ekspertyzą. Jeżeli tego oczekujesz po otrzymaniu decyzji to sprawę traktujmy jako odwołanie od decyzji - nie ma tu sztywnego terminu 14 dni, jednak sprzedawca powinien wskazać ile to zajmie.
   Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów