anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sklep_ELECTROO poszukuje osób oszukanych przez użytkownika

SklepMillenium
#7 Wielbiciel#

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Witam, zakupiłem telefon u użytkownika jak w temacie, telefon opisany był jako nowy okazało się że jest używany odpakowany pozrywane plomby Po sprawdzeniu IMEI na stronie operatora Plus okazało się że telefon jest wzięty na raty, omyłkowo zamiast odstąpić od umowy wybrałem opcję reklamacji sprzedający wysłał kolejny telefon który Po sprawdzeniu okazało się że jest również wzięty na raty w sieci Play i również i nieopłacany po wielokrotnym zgłoszeniu do Allegro że telefon prawdopodobnie pochodzi kradzieży

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

LEW433
#21 Demiurg#

@SklepMillenium Dyskusja i tu opisujesz problem, tu napisz że odstępujesz od umowy zakupu i tu w razie czego masz pomoc Alelgro i tu po 14dniach możesz dyskusję odznaczyć jako nierozwiązaną i dostać rekompensatę: https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/dyskusje/nowa

oznacz moderatorów

SklepMillenium
#7 Wielbiciel#

od Listopada zeszłego roku prowadzone były dyskusje, sprzedający nie wystawił nawet rachunku, ostatnia odpowiedź od Allegro w tej sprawie mówi że to sprzedający który sprzedał mi telefon kupiony na raty ma zdecydować czy uzna reklamację.

Mój @ do Alllegro

"

Witam, 

jak Pani trafnie zauważyła sprzedający wspomniał o rachunku który zgodnie z regulaminem Firmy Samsung oraz zdrowym rozsądkiem musi zawierać numer seryjny telefonu lub numer IMEI umożliwiające identyfikację (załącznik 2 i 3) jednak w obliczu sytuacji gdzie od kilku miesięcy nie wysłał jego kopii na wielokrotne prośby Państwa jak i Moje, sytuacji gdzie Pani osobiście deklarowała podjęcie kroków w stosunku do sprzedającego 25.12.2024 r. (załącznik 1) jeżeli nie udzieli odpowiedzi do 30.12.2024 r. nielogiczne, całkowicie bezpodstawne jest branie jego słów za zgodne z prawdą a ponowne otwieranie dyskusji gdzie we wszystkich poprzednich całkowicie ignorował prośby o kopie paragonu nasuwają mi jedynie na myśl słowa Albert Einsteina - "Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów". W 24.10.2024r  Sprzedający wysłał mi używany telefon po głębszej analizie na jaw wyszło że złamał przy okazji inne przepisy:

Art. 546. KC
Obowiązek udzielenia wyjaśnień i złożenia dokumentacji
§ 1.
Sprzedawca obowiązany jest przed zawarciem umowy udzielić kupującemu potrzebnych wyjaśnień o stosunkach prawnych i faktycznych dotyczących rzeczy.

Telefon wysłany przez sprzedającego jest zakupiony na raty i stanowi własność firmy Polkomtel (załącznik 4 i 5)
Smartfon obciążony ratami jest jednocześnie obciążony tzw. wadą prawną. Sprzedawca odpowiada wówczas na mocy art. 556[3] k.c. względem kupującego, zaś kupujący skorzystać może na przykład  z rękojmi, skutkiem czego żądać może na przykład odstąpienia od umowy. Własność urządzenia zostanie przeniesiona na jego nabywcę dopiero po zapłaceniu ostatniej raty, do tego czasu sprzęt pozostaje własnością operatora, co oznacza też, że urządzenia nie można sprzedać osobom trzecim.

W związku z powyższymi rażącymi dowodami łamania prawa przez sprzedającego odstępuje od umowy zakupu, proszę również o natychmiastowy zwrot poniesionych kosztów 4662,82zł jest to koszt telefonu oraz odsetki naliczone przez Bank. Kwota ta została uregulowana 13 stycznia tego roku.

Pozdrawiam"

odpowiedź Allegro

"Dzień dobry,

dziękuję za wiadomość. Już odpowiadam.

Rozumiem, że jest Pan zaniepokojony sytuacją, wiem, że jest to niekomfortowe oraz przykro mi, że musiał Pan ponieść tak wysokie koszty.

Śledząc całą dyskusję zauważyłam, że sprzedający poprosił o zwrot towaru, którego Pan dokonał. Natomiast sprzedający twierdzi, że zawartość zamówienia była pusta i chce zgłosić sprawę odpowiednim organom.

W takiej sytuacji nie możemy wpłynąć na jego decyzję i konieczne będzie oczekiwanie na dalsze rozwinięcie sprawy, z tego względu wniosek Allegro Protect na ten moment został odrzucony.

W celu pozytywnego zakończenia sprawy, zachęcam aby utrzymywał Pan kontakt ze sprzedającym żeby informował Pana o podjętych przez niego krokach.

Mam nadzieję, że uda się Państwu dojść do porozumienia i nie zostanie Pan stratny.

Życzę miłego dnia.

Pozdrawiam
// [edytowano]"

Dodam że Pani [edytowano] deklarowała się rozwiązać sprawę do 30 grudnia 2024 .

Pieniędzy nie ma, sprzedający miał już zamknięty jeden sklep za 100 negatywów na 1000. 
To co się tu dzieje to jest farsa, udowodniłem ponad wszelką wątpliwość że telefon nie miał prawa trafić do sprzedaży. Allegro nawet nie ma dowodu że telefon został wymieniony, w panelu wisi informacja że wszystkie produkty zostały zwrócone. Po tym co się tu dzieje nie pozostaje nic innego jak rzucić pracę i rozpocząć handel na Allegro,  rachunki nie są wymagane, protokoły wymiany nie są wymagane a decyzję czy oszukałeś klienta podejmujesz Ty, żyć, nie umierać. 
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tak sprzedajacy rozpatruje reklamację, takową złożyłeś, ale masz możliwość odznaczenia dyskusji jako nierozwiązana po 14dnaich.

oznacz moderatorów

SklepMillenium
#7 Wielbiciel#

Zamknąłem już wiele dyskusji na nowo otwieranych przez Allegro, informowałem o braku możliwości porozumienia się ze sprzedającym, proszę poczytać co tam się dzieje, człowiek grozi mnie i mojej żonie, wyzywa mnie, jakiś dramat, w swojej bezczelności żąda jeszcze abym usunął negatywny komentarz, twierdzi że powinienem dostać po "pysku" a Allegro ma to wszystko w nosie. 
Nie wiem już czy pozwać Was czy jego czy wszystkich, na początek nagłośnię sprawę może się jakoś zreflektujecie.  

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@SklepMillenium Proszę, wskaż, której dyskusji dotyczy opisywana sytuacja. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

SklepMillenium
#7 Wielbiciel#

@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Wszystkie dyskusje związane  z zakupem z dnia 24 października 16637634167 samsung Galaxy S24 Ultra, jest tego około 1000 wypowiedzi większość to brednie człowieka którego można będzie nazwać oszustem dopiero po wyroku sądu. Wiecie jak sprawdzić czy ciążą na nim inne wyroki?

oznacz moderatorów