Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Biuro prasowe Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta podkreśla, że "teoretycznie sprzedawca nie ma obowiązku wydania reszty, czyli konsument powinien mieć odliczoną kwotę". Kodeks cywilny wskazuje, że sprzedawca jest zobowiązany przekazać kupującemu prawo do własności towaru i mu go wydać, podczas gdy nabywca ma towar odebrać i zapłacić wskazaną cenę. Nie jest jednak wskazane, co z resztą za zakupy gotówką
Wiem że bierze pełną odpowiedzialność, ale zrozum, że może nie każdy chce żyć w Kraju, gdzie za byle bzdure trzeba trzeba latać po sądach, miło że rozumiesz, jako nieliczny, niestety z tego co widać
To zostaw bzdurę na boku i zrób zakupy gdzieś indziej
Ty serio nie potrafisz zauważyć kto ma racje ? sprzedający nie ma prawa odmówić sprzedaży, bo narusza Artykuł 135 i koniec, a to że sprzedający "Nie chce czekać na zwrot" to nie mój problem, prawo stoi po mojej stronie. A pomocy od ciebie nie oczekuje, oczekuje żebyś przestał pisać bzdury skoro nie znasz prostego prawa, ja ciebie o pomoc nie prosiłem, której i tak nie otrzymałem
Ty czytałeś powyższe?
Sprzedający ma prawo odmówić z uzasadnionej przyczyny. Czy zastanawiałeś się albo spytałeś go czy ma taką uzasadnioną przyczynę? Jak nie ma to masz prawo isc do sądu a zakupy zrobić za 2 lata jak zapadnie wyrok albo jutro o kogoś innego
@WebSpideyJV Ty serio jesteś na czarnej liście. Ludzie Ciebie z automatu będą blokować jak tylko nadarzy się okazja. Widocznie napsułeś krwi paru firmom.
Oczywiście ze ma prawo odmowić sprzedaży, a art 135 nie ma zastosowania bo aby dokonać zakupu trzeba moc wejść do sklepu, a sprzedawca może i ma sankcje za niesprzedanie ci rzeczy którą chcesz kupić ale by te sankcje zadziałały musisz wyrazić chęć zakupu, a jak zrobisz to sprzed zamkniętych drzwi?
A jak nie wpuszczę kupującego do sklepu, bo nie ma maseczki, to będzie dobre uzasadnienie🤔
@WebSpideyJV napisał(a):
- Witam, ostatnio zakupiłem produkt i go zwróciłem i sprzedający nałożył blokade na moje konto i nie moge drugi raz u niego kupić rzeczy, czemu allegro zezwala na takie coś, skoro zgodnie z artykułem 135 sprzedający nie ma prawa odmówić sprzedania widocznego produktu ?
Ale pytanie jest kierowane do Allegro, a ja widzę 3 strony odpowiedzi i żadnej z Allegro 🙂
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Nie będziesz mieć odpowiedzi.
Myślę że poszło niezadowolenie, poleciał negatyw a ten teraz szuka jak znowu kupić bo jednak było lepiej niż go subiektynie osadził. Sprzedawca subiektywnie kazał jemu spadać
Sprzedawca nie może odmówić ale jeśli było źle to po co się pchać do tej samej wody, aż strach spotkać takiego człowieka na ulicy, uważaj tam jest niedokończony chodnik a on i tak wejdę bo mogę, opinia zła na miasto i firmę brukarską. Za 2 dni robi to samo... lub postawili bramkę a ten się skarży na forum, że blokują jemu drogę do domu 🤣
Człowieku co ty bierzesz ? Gdzie ja napisałem że chce ponownie to kupić ? Tą rzecz kupie od kogoś innego i TANIEJ, więc jak nie znasz kogoś to nie oceniaj, a to że ty wolisz wszystko odpuszczać i dawać sie to twoja sprawa, ale może są ludzie którzy chcą aby prawo działało, ciekawe co byś zrobił jak np chcesz coś kupić w sklepie, coś co jest trudno dostępne albo po prostu fajna cena.. a sprzedawcy nie podoba sie że chcesz inny kolor i mówi ci, dowidzenia, to jest to samo tylko inna sytuacja, a sprzedający ma OBOWIĄZEK sprzedać coś co jest widoczne, więc jak nie znasz prawa i lubisz sie dawać kopać to twoja sprawa, ale nie wmawiaj innym czegoś czego nie napisali
Ja piszę głupoty? Blokada nie umożliwia Ci zwrotu więc nie gadaj głupot! Twój problem to zakup produktu co wskazałeś a zresztą jak możesz tak zanieczyszczać środowisko swoją głupotą i bezmyślnymi zakupami? Potem to przez takich jak ty śmierdzieli mamy eko ograniczenia bo ktoś nie umie pomyśleć logicznie przed zakupem
@WebSpideyJV masz prawo nie być chamski, arogancki i szanować drugiego człowieka
zapłaciłeś sprzedawcy za wykonaną pracę?
@WebSpideyJV Jak taki jesteś urażony, to zamiast płakać tu na forum napisz donos gdzie trzeba, że sprzedawca łamie prawo i nie chce Cię obsługiwać > ciekawe czy przypadkiem nie "zabiją Cię śmiechem"?
chcesz coś kupić w sklepie, coś co jest trudno dostępne albo po prostu fajna cena.. a sprzedawcy nie podoba sie że chcesz inny kolor i mówi ci, dowidzenia, > to co wydaje Ci się, że sprzedawca poleci i kupi specjalnie dla Ciebie w innym kolorze, bo masz taki kaprys > to też wg. Twoich pomysłów jest odmowa sprzedaży > żałosne😂
To czemu się pieklisz że zostałeś zablokowany? Nie dowiedziałbyś się o tym gdybyś nie próbował kupić ponownie :)))
@WebSpideyJV "Gdzie ja napisałem że chce ponownie to kupić ?" - a jak brzmi tytuł tego bezsensownego wątku? Sprzedający ograniczył mi zakupy
Idź się przewietrzyć, i wróć, jak już będziesz wiedział, o co ci właściwie chodzi (poza szukaniem zaczepki) , i czego oczekujesz od tzw. społeczności 🐭
Obowiązek wygasza sytuacja tymczasowej niedostępności lub logistycznej niemocy realizacji jaśnie Pana zamówienia. Mądra firma zamiast widocznej blokady co Cię tak bardzo zabolało - znalazłaby setki sposobów, żeby nigdy więcej Cię nie obsługiwać. Pieniacz to nie klient, to zjawisko społeczne o polskiej charakterystyce;)