Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
W zamian za wystawienie negatywnego komentarza, sprzedawca straszy mnie sądem. Czy to praktyka zgodna z prawem ?
"
WEZWANIE DO USUNIĘCIA SKUTKÓW NARUSZENIA DÓBR OSOBISTYCH
(usunięcie negatywnego komentarza)
Zgodnie z dyspozycją art. 24 § 1 kodeksu cywilnego w zw. z art. 43 kodeksu cywilnego żądam zaniechania kreowania nieprawdziwych i szkalujących moje dobre imię sformułowań oraz niezwłocznego usunięcia skutkow naruszenia moich dobr osobistych poprzez usunięcie negatywnego komentarza zamieszczonego przez Pana w dniu 29.04.2020 r. opublikowanym na stronie Allegro.pl
Naruszenie godności osobistej innej osoby w jakikolwiek sposob, a więc rownież za pośrednictwem Internetu, jest naruszeniem dobr osobistych w rozumieniu prawa cywilnego.
Mając na względzie specyfikę działalności prowadzonej przy użyciu sieci Internet, gdzie podstawową determinantą w podjęciu decyzji o zawarciu umowy jest opinia wyrażana przez kupujących, wskazuję, że na skutek negatywnych oraz nieuzasadnionych wpisow zamieszczonych na stronie Allegro.pl firma [edcyja] narażona jest na utratę dobrego imienia, czci i godności jako rzetelny oraz uczciwy przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą od wielu lat, a także na szkody majątkowe poprzez generowanie straty w obrotach handlowych. Zależność pomiędzy ilością sprzedawanych produktow oraz rodzajem otrzymywanych komentarzy lub opinii jest bezsprzeczna.
Do wyrażania opinii o produktach służy zakładka oceń produkt a nie komentarz do transakcji. Sprzedawca nie jest producentem sprzedawanego przedmiotu aby obarczać go niespełnionym oczekiwaniami w kwestii cech produktu. Wszelkie zarzuty przedstawione przez Pana w treści komentarza są cechami produktu ktore wyraźnie przedstawione są w treści aukcji. Bezzasadny jest także zarzut o braku jakiegokolwiek przewodu HDMI ktory zgodnie z treścią aukcji nie jest częścią zestawu gdyż zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia producent nie dołącza go do zestawu.
Ponadto, bezzasadne obniżanie oceny poprzez wystawienie jednej gwiazdki zarowno w odniesieniu do czasu wysyłki jaki kosztu dostawy jest zwykłą złośliwością z Pana strony a nie realną oceną transakcji ktora nie ma nic wspolnego z rzeczywistością. Termin nadania przesyłki nastąpił zgodnie z deklaracją przedstawioną w treści oferty a więc w terminie 24 godzin roboczych a jej koszt nie był w żaden sposob ukryty czy też zatajony aby oceniać go na jedną gwiazdkę, tym bardziej gdzie przesyłka była nadana na warunkach szczegolnych z opcją "ostrożnie szkło".
Wobec powyższego wnoszę o niezwłoczne usunięcie skutkow naruszania dobr osobistych w postaci dobrego imienia i czci, poprzez usunięcie komentarza w nieprzekraczalnym terminie 3 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania jednak nie poźniej niż do dnia 04.05.2020. r., pod rygorem skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego z wszelkimi konsekwencjami prawnymi, w tym ponoszenia kosztow sądowych oraz zastępstwa procesowego oraz skutkami odszkodowawczymi i karnymi.
Zwracam dodatkowo uwagę, że zgodnie z art. 14 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, czynem nieuczciwej konkurencji jest rozpowszechnianie nieprawdziwych lub wprowadzających w błąd wiadomości o swoim lub innym przedsiębiorcy albo przedsiębiorstwie, w celu przysporzenia korzyści lub wyrządzenia szkody.
Niniejsze wezwanie jest ostateczne i za takie proszę potraktować także moje stanowisko w tej sprawie.
Brak zadośćuczynienia niniejszemu wezwaniu w terminie, a w szczegolności brak usunięcia wspomnianego wyżej wątku z forum spowoduje już bez dodatkowych wezwań, niezwłoczne skierowanie sprawy do właściwego sądu powszechnego z wszelkimi jej konsekwencjami. "
podsumowując ten temat:
wstrzymajmy się z opiniami i komentarzami w tej sprawie do jutra, okej? 🙂
@konto zamknięte Obawiam się, że autor to wszystko przeczytał i już się nie odezwie, bo wie, że przegiął. Owszem, miał prawo wystawić komentarz negatywny i w komentarzu napisać o marnym produkcie, ale nie miał najmniejszego prawa pojechać po gwiazdkach w pozostałych parametrach, a przynajmniej za czas wysyłki. Liczba gwiazd w gwiazdozbiorze przekłada się na jakość sprzedaży, a jakość na pozycjonowanie aukcji wg trafności. Pozycjonowanie ma wymierny wpływ na wielkość sprzedaży. Jak się sprzedawca uprze i weźmie dobrą papugę, to autor ma pozamiatane.
P.s. Ciekawa jestem co zrobiły @RED w sytuacji sprzedającego 🙂
@WREDZIA-W1 Już to wszystko zostało opisane w wcześniejszych wypowiedziach 😁
@LEW433 Czytałam wszystko. Zrobiłam swoje podsumowanie 🙂
@WREDZIA-W1 Jak to co? On też zastrasza sądami. https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/sprzedawca-straszy-prosi-o-usuni%C4%99cie...
@xyz96 To wiem 😀 Ciekawa tylko jestem czy w takim wypadku skończyłby na straszeniu, czy doprowadził sprawę do końca 😀
Tutaj została podana podstawa prawna działań autora pisma
On czyli ja wieczorkiem napiszę dlaczego wypowiedzi udzielane przez @xyz96
uważam czasami za szkodliwe bo mogą wprowadzać innych użytkowników nie znających tak dobrze przepisów prawa jak @xyz96 w błąd lub co najmniej w przeświadczenie o działaniu zgodnym z prawem - bo trafił mi się właśnie taki przypadek, który idealnie pasuje do jednej z naszych dyskusji prowadzonych w innym wątku (nie obraź się, bo ja cię szanuję - moja wiedza na tematy prawnicze jest mniejsza od Twojej ale zrobimy sobie małą polemikę)
Co do linku podanego przez @xyz96 i pisma pokazanego w tym wątku - powstanie takich wypowiedzi wynika z art 24 ust 1 kodeksu cywilnego i nie jest to straszenie
Moja odpowiedź do @ZIelonyKojot masz dwa wyjścia:
- zignorować pismo i czekać na ewentualną sprawę sądową
- zastosować się do wezwania
Twój komentarz jest ładny (choć nieco tendencyjny) ale powinien znaleźć się w opisie produktu nie transakcji
przy użytkowaniu takich monitorów ala tv głównym problemem jest nie mała rozdzielczość tylko jej odwzorowanie - czyli czy piksel wyświetlany odpowiada pikselowi matrycy - nie każdy tv to umie
i wtedy obraz jest niewyraźny i męczy wzrok - może tak to u ciebie było?
Może i narażam, ale nie chcę mieć problemów. Już po prostu będę kupować bez wystawiania oceny skoro nie można wyrazić własnej opinii.
@_bluemoon86 Można wyrazić własną opinię, nawet negatywną, ale sprawiedliwą. W żadnym razie złośliwą, jak w powyższym przypadku.
@_bluemoon86 Nie ulegaj szantażystom, masz prawo do subiektywnej oceny transakcji. Ważne, aby ocena była zgodna z rzeczywistym jej przebiegiem, nie zawierała pomówień, kłamstw itp. Dawniej szantażowali negatywem odwetowym, teraz, gdy nie mogą już ich wystawiać, szantażują w inny sposób.
@xyz96 Jakie jest Twoje zdanie na temat jednej gwiazdy za czas wysyłki, podczas gdy towar został wysłany natychmiast? Przecież jedna gwiazda za to, to wierutne kłamstwo.
@WREDZIA-W1 Moje zdanie nie ma znaczenia, kupujący ma prawo do subiektywnej oceny transakcji. On nie napisał w komentarzu, że wysyłkę zrealizowano po tygodniu, gdy faktycznie był to 1 dzień. Gdyby tak napisał, skłamałby. Gwiazdki o niczym nie świadczą. Mogą być i słoneczka.
@xyz96 Wiesz co, zawsze się z Tobą zgadzam, bo piszesz mądrze. W tym wypadku jednak nie. Nie jest ważne co napisał o wysyłce i, że nic nie napisał. Ważne, że do zera obniżył gwiazdki, których liczba znacząco wpływa na wielkość sprzedaży. Bardziej niż rodzaj komentarza. Przez to sprzedawca ponosi wymierne straty i w sądzie autor takiej oceny nie ma szans.
@WREDZIA-W1 W takim razie Ty pozostań przy swoim zdaniu, a ja pozostanę przy swoim. Tutaj też każdy ma prawo do subiektywnej oceny.
@xyz96 Niech i tak będzie 🙂
@WREDZIA-W1 Nie powinien wystawiać tak zlej opini do czasu wysyłki tym bardziej że teraz są duże problemy i to nie z winy sprzedających A ten sprzedawca wysłał towar od razu
@LEW433 No, przecież cały czas to mówię 🙂
@WREDZIA-W1 Żaden sprzedawca nie chce jednej gwiazdki, ale bardzo wątpię, że ktoś kupującemu udowodni, że 1 gwiazdka za czas wysyłki przy jego subiektywnej ocenie to obiektywnie za mało i powinno być 4 gwiazdki.
@xyz96 Przeginasz Waść! To tak, jakby nauczyciel wzorową odpowiedź ucznia ocenił na jedynkę, bo to jego subiektywna ocena.
@WREDZIA-W1 Nie, na Allegro oceny są subiektywne na podstawie regulaminu, w szkole nie wiem, nie znam regulaminu obowiązującego nauczycieli.