Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałem kupić zestaw mebli wystawiony na Allegro ale zmodyfikowany. Poprzez czat na stronie poprosiłem o wycenę 2 zmian, podałem konkretne szafki które i na jakie chcę wymienić. Sprzedawca wycenił wpisując w wiadomości "Dzień dobry, cena takiego zestawu to 1379 zł". Proponowałem wystawić taki zmodyfikowany zestaw na Allegro, zakupiłbym przez platformę ale sprzedawca odmówił. Cała korespondencja odbywała się nadal częściowo za pośrednictwem Allegro bo przez Allegro czat. Poprosiłem o potwierdzenie co będzie w zestawie ale sprzedawca zignorował moją prośbę. Meble przyszły w innym zestawie a sprzedawca tłumaczy się, że nastąpiło nieporozumienie w wycenie (czyli zrobili błąd). Nawet nie otrzymałem mebli z zestawu który był podstawą wyceny tylko zestaw tańszy niż oryginalny (a cena była wyższa). Teraz odmawia wymiany szafek z tytułu niezgodności towaru z umową. Kontaktowałem się z Rzecznikiem Konsumentów który przyznał mi rację - błąd w wycenie nie może być przerzucony na klienta. Wycena była w mojej ocenie prawidłowa, oddawała realną różnicę w cenie. Teraz sprzedawca żąda dopłaty w abstrakcyjnych kwotach - różnica w cenie 2 szafek które chciałem wymienić to 210 zł a napisał, że musiałby podnieść cenę zestawu o 555zł(!) i jeszcze dodać 20% jeśli chciałbym kupić przez Allegro.
Czy Allegro może pomóc w tym sporze i jak to zgłosić bo wszelakimi drogami próbowałem dotrzeć ale zawsze się opiera o to, żebym wskazał zakup czego to dotyczy a takowego w moich transakcjach nie ma. Czy pozostaje mi proces sądowy? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Kamolka nie może jeśli transakcja nie odbyła się w ramach allegro , teraz pozostaje Ci tylko pomoc RPK
@Kamolka Przykro mi, ale w takim wypadku nie mamy możliwości udzielenia Ci pomocy.
@Kamolka w czym masz problem, odstąp o od umowy o ile nie minęło 14 dni od odebrania ( żadna reklamacja, jak tak kombinuje ) i niech zabiera co przysłał 🙂
Wyślij mu oświadczenie, wzór masz na stronie rzecznika lub w UK 🙂 musi Ci zwrócić wszystko co wpłaciłeś o ile mebli nie użyłeś 😞
Apropo odesłania 🙂
Art. 34. 3. Jeżeli umowę zawarto poza lokalem przedsiębiorstwa a towar dostarczono
konsumentowi do miejsca, w którym zamieszkiwał w chwili zawarcia umowy,
przedsiębiorca jest zobowiązany do odebrania towaru na swój koszt, gdy ze względu
na charakter towaru nie można go odesłać w zwykły sposób pocztą.
Niestety - jeden z mebli został złożony, sprzedawca może nie chcieć przyjąć nawet jeśli rozłożę, opakowania już nie ma. odesłanie bez jednej części zestawu spowoduje całą lawinę kolejnych zdarzeń. Ponadto nie przyjmuje argumentów nawet tych prawnych, że po ustaleniu przedmiotu umowy/kwoty/sposobu realizacji nie może się tłumaczyć, że "W kwestii wyceny doszło do nieporozumienia" (wycena była prawidłowa, z innych przesłanek to wynika). Próba odstąpienia od umowy skończyć się będzie musiała pozwem a ja zostanę z paletą mebli w kartonach do zakończenia sprawy. Szukam innego rozwiązania.
@Kamolka piszesz że odmówił wymiany czy uzasadnił to czymś ?
Chyba pozostanie Ci rzecznik i sąd 😞
Uzasadnił 🙂 "W kwestii wyceny doszło do nieporozumienia" 🙂
Proszę samodzielnie ocenić gdzie tutaj można było coś inaczej zrozumieć moje zlecenie:
- szafka pod zlewozmywak 80cm - zamiana na szafka z szufladami 80cm; - szafka wisząca 40cm - zamiana na szafkę wiszącą 80cm
Różnica w cenie wymienianych szafek kupowanych "na sztuki" to 210zł (w zestawie ok 20% taniej) więc skoro cena zestawu wzrosła o 180zł to nie ma mowy o nieporozumieniu. Po prostu odwidziało się i przysłał zestaw tańszy(!) niż ten niemodyfikowany ale w wyższej cenie 🙂
Pewnie sąd 😕