anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca smartwatchy oszukuje na grafikach przedstawiających produkt.

Client:132627018
#1 Nowicjusz#

@Syrena_zT @_HolaOla_ @julienail @la_nika @nat_not 

Szanowni Państwo,

Zwracam się do Państwa w sprawie sprzedawcy, który, moim zdaniem, wprowadza klientów w błąd oraz jednocześnie może działać na niekorzyść konkurencji. W swoich ofertach prezentuje on grafiki smartwatcha, które znacznie odbiegają od rzeczywistego wyglądu produktu. Jedynym wspólnym elementem wydaje się być kształt zegarka.

Osoba wystawiająca oferty zamieszcza wizualizacje menu smartwatcha stylizowane na wygląd znany z droższych modeli. Kolory, układ oraz kształty elementów interfejsu na grafikach są całkowicie inne niż w rzeczywistości. Przykładowo, w prezentowanej wersji funkcja odtwarzacza muzyki ukazuje zdjęcie wykonawcy lub okładkę albumu, podczas gdy faktycznie zegarek wyświetla jedynie nazwę utworu.

Cały system operacyjny urządzenia jest przedstawiany w sposób znacznie odbiegający od faktycznego.

Zwracam się z prośbą o przyjrzenie się tej sprawie. Oczywiście drobne różnice, takie jak odcień kolorów wynikający z oświetlenia, są naturalne. Jednak celowe podrasowywanie grafik i prezentowanie produktu w sposób niezgodny z rzeczywistością może wprowadzać klientów w błąd oraz negatywnie wpływać na uczciwą konkurencję. Firmy oferujące droższe smartwatche z lepszymi funkcjami i rzeczywiście bardziej zaawansowanym systemem mogą w ten sposób stracić swój obrót przez sprzedawcę, który próbuje oszukać klienta. 

Sprzedawca oferuje swoje produkty w bardzo niskich cenach, co przyciąga klientów.

W mojej ocenie jest to świadome wprowadzanie w błąd na dużą skalę – tworzenie atrakcyjnych, lecz nieodzwierciedlających rzeczywistości grafik oraz stosowanie niskich cen w celu wyeliminowania konkurencji.

Bardzo proszę o podjęcie stosownych działań w tej sprawie.

Przykładowe oferty sprzedawcy, jak i grafiki przedstawiam poniżej w załączniku. Wrzucam grafiki sprzedawcy, jak i grafiki z opinii klientów wrzuconych do ocen produktu. 

Co ważne te grafiki zostały zmienione na "lepsze" nie tak dawno. 

Link do przykładowych ofert: 

https://allegro.pl/oferta/smartwatch-zegarek-damski-polskie-menu-rozmowy-powiadomienia-sport-zloty-1... 

https://allegro.pl/oferta/smartwatch-zegarek-damski-polskie-menu-rozmowy-powiadomienia-sport-4-paski... 

SMARTWATCH-ZEGAREK-DAMSKI-POLSKIE-MENU-ROZMOWY-POWIADOMIENIA-SPORT-ZLOTY-Kompatybilnosc-systemowa-iOS.jpgSMARTWATCH-ZEGAREK-DAMSKI-POLSKIE-MENU-ROZMOWY-POWIADOMIENIA-SPORT-ZLOTY-Marka-Inna.jpgmenu.png

Wszystko już widzieliśmy, ale to już jest naprawdę poniżej pasa. Sprzedawać tani zegarek i tworzyć grafiki totalnie nie związane z tym, co tak faktycznie tenże sprzedawca sprzedaje. Jak dobrze wiemy klienci zamawiają oczami. 

Jedna oferta to przedsprzedaż ciekawe dlaczego? chyba już wiem, aby jak najwięcej nałapać Jeleni. 

Zgłaszam tą sprawę do UOKiK i mam nadzieje, że administracja Allegro coś z tym zrobi, bo takiemu sprzedawcy należy się ban permanentny  na konto. 

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

#1 Nowicjusz#

Dodam jeszcze, że tło funkcji jest pokazywane w złotym kolorze przy tym jednym produkcie, a normalnie wchodząc na każdą z funkcji jest czarne i nie ma możliwości zmiany tego jak na grafikach. 

oznacz moderatorów

pecela
#18 Luminarz#

@Client:132627018

Przecież to są zdjęcia z katalogu Allegro. Sprzedawca podaje kod EAN produku, a Allegro uzupełnia dane ze swojego katalogu produktów. Korzystanie z katalogu produków jest obowiązkowe dla sprzedawców, a za błędy w nim odpowiada sprzedawca (jest to katalog stworzony przez Allegro i oni muszą poprawić w nim ewentualne błędy).

oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Ja mogę tylko powiedzieć, że to nie jest błąd katalogu wiem jak te zegarki wyglądają w rzeczywistości. Produkt jest ten sam, tylko ogłoszenie edytowane. Przyglądam się od dłuższego czasu tej firmie. Ta firma zajmuje się importem chińskich zegarków i sprzedaje na allegro, wiem że w tej cenie nie ma takiego żadnego chińskiego zegarka z tak wyglądającym systemem. 

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Client:132627018 Skierowałam oferty do weryfikacji. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#1 Nowicjusz#

Dziękuje, mam nadzieje, że ktoś dobrze przyjrzy się tym ofertom. W  pierwszej ofercie nie ma linku do filmu przedstawiającego zegarek na Youtube, a w drugiej jest link  bez przekierowania, raczej mało kto wchodzi w link bez przekierowania na filmie widać, że system zegarka wygląda zupełnie inaczej niż przedstawiony na grafikach w ofercie. Komentarze do kanału YouTube są zablokowane co też wygląda bardzo podejrzanie. 

https://www.youtube.com/watch?v=VcwnHHFCQ9U 

oznacz moderatorów