Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Aukcje - ta - czemu gro sprzedawców unika prawdy ?
Aukcje są mało rzetelne, nie wiadomo czy kupuje się rzecz sprawną czy nie bo brak opisu. Czy sprzedawany przedmiot jest kompletny czy nie. Sprzedający uczciwy inaczej napisał - sprzedaję to co widać na zdjęciach.
Na zdjęciach nic nie widać, szczególnie jak coś jest w pudełku a w opisie nie ma nic na temat czy sprzęt jest kompletny itd.
No jest takich cwaniaków cała rzesza. **piiip** powinno się tym już dawno zająć. To muszą być czytelne zasady. Rzetelny opis, używane, nowe,kompletne, niekompletne,czego brakuje,itd itp.
Niech sprzedawcy nie robią z kupujących **piiip**ów, naprawdę da się włożyć wtyczkę do gniazdka i nie **piiip**ć za przeproszeniem że nie ma możliwości sprawdzenia.
Buziaki.
Sytuacje są różne, nie można dyskredytować sprzedawców
jak będziesz sprzedawać np: telefon komórkowy
to możesz dostać negatywa za brak instrukcji, kluczyka do sim, etui czy też pudełka
ba sama możesz nie wiedzieć co jest w komplecie fabrycznym takiego telefonu
co do sprzętu niesprawdzanego - mam kilkaset kg używanych podzespołów komputerowych, których chciałbym się pozbyć mogę to zrobić za pośrednictwem allegro - ale wybacz samo sprawdzanie, robienie sesji zdjęciowej każdego produktu - to się nie opłaca więc mógłbym wystawić wszystko jako niesprawdzone nie testowane
nie zrobię tego bo mogę trafić na takiego malkontenta jak Ty - więc wszystko trafi do ekoportu
Buziaki
Zgadzam się, sytuacje są przeróżne ale jednak można poświęcić chwilę na opisanie towaru i tu nie chodzi o moje malkontenctwo tylko o to że chcę mieć uczciwą informację na temat produktu. Wiesz dobrze o czym mówię, jak coś ma wtyczkę angielską to sprzedający nie ma jak sprawdzić bo go nie stać na przelotkę za 1,50.- - o takich wyczynach mówię.
Buziaki jak najbardziej ale po pandemii.
Patologie, które opisujesz to już raczej margines, niż zasada. Choć są pewne kategorie, gdzie większość ofert narusza dobre obyczaje. Mówisz, że Allegro powinno się tym zająć i oni właśnie to robią - od 30 czerwca wybór dla kupującego będzie o wiele prostszy: chcesz kupić nowy towar od firmy i korzystać ze wszystkich praw konsumenta - kupujesz na Allegro, chcesz ryzykować i kupować kota w worku od szaraczka/cwaniaczka - wybierasz Allegro Lokalnie.
A dopóki ten prosty podział nie obowiązuje trzeba omijać oferty z towarem niesprawdzonym (czyt. zepsutym), powystawowym (czyt. mocno używanym), refurbished (czyt. używanym i zwróconym), "takim jak na zdjęciu" (czyt. zepsutym i niekompletnym). Co do zasady lepiej wybierać dostawców ze znaczkiem "Super Sprzedawca", oferujących "Smart!" i mających 100% pozytywnych komentarzy. Unikać chamskich, straszących odpowiedzialnością karną za wystawienie negatywa oraz udzielających się na forach internetowych.
Ty też masz dość CZARNEJ LISTY KUPUJĄCYCH? Poprzyj pomysł!
@Client:79179573 SS ubywa i będzie jeszcze mniej, bo żeby utrzymać się w tym programie trzeba spełniać powoli kryteria, które są nierealne. Inna sprawa, że spotykałem aukcje SS, gdzie klienci też psy na sprzedawcy wieszali, ale ze względu na dużą sprzedaż i tak w programie się utrzymywali. Co do komentarzy - nie da się mieć 100% pozytywów w dzisiejszych czasach, bo sporo kupujących jest mocno niezrównoważonych i ocenia w zasadzie według własnego widzimisie albo w zależoności od tego, którą nogą dzisiaj wstali. Ważne jest, żeby zwracać uwagę na treść komentarzy i odpowiedzi, bo to one dają dużo informacji na temat podejścia do transakcji, kultury sprzedającego itd.