Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, Mam ten sam problem W poprzednim tygodniu po godzinie udało kupić. Dzisiaj znowu jest to samo
? O czym ty mówisz
Zakupiłam szkła kontaktowe na aukcji. Do tego zakupu niezbędna jest mi faktura na moje dane, żeby przedłożyć pracodawcy i uzyskać dofinansowanie. Omyłkowo automatycznie formularz został uzupełniony ostatnio użytymi danymi do faktury, które nie były prawidłowe. Zgłosiłam kilkukrotnie sprzedającemu, a ten nie chce zmienić faktury. W związku z wykonywanym zawodem wiem, że normalną księgową procedurą jest wystawienie korekty do zera do nieprawidłowej faktury i wystawienie nowej. Jak wyegzekwować to u sprzedajacego? Dodam, że mam konto prywatne i faktura również na osobę prywatną.
Tak, sprzedawca może odmówić wystawienia kolejnych faktur do jednej transakcji. Wystawił prawidłową fakturę na dane, które dostał, wysłał towar i transakcja jest zakończona.
@Client:40489263 kwestia jak były prowadzone te "prośby" o zmianę złych danych
Nie da się tego ogarnąć nota korygującą, potrzebna korekta,
proszę napisać na nośniku trwałym odpowiednie oświadczenie z wyjaśnieniami na tyle treściwe by sprzedawca miał jasny i wyraźny powód dlaczego wystawiano korektę i mógł do niej podpiąć wyjaśnienia.
Z wieloletniego doświadczenia w handlu na allegro wiem, że to co wydaje się oczywiste kupującemu wcale nie jest oczywiste dla sprzedawcy.
Jako sprzedawca mocno ograniczam wystawienia korekt i bardzo często odmawiam (jeżeli są do tego przesłanki prawne) - bo miałem już kontrole us dotyczące allegro - wtedy wszystkie takie kwiatki wychodzą i wymagają osobnego tłumaczenia co jest stresujące i marnuje dużo czasu.
Inna droga jest o wiele bardziej skomplikowana i może wkopać kupującego - należy wykazać i podeprzeć przepisami fikcyjność poprzedniej transakcji.
@Client:40489263 Jeżeli zakup prywatny to najprostszym rozwiązaniem jest zwrot, odstąpienie od umowy. To rozwiązuje problem czy można czy nie można zmienić fakturę.
A potem nowy zakup, obawiam się że już niekoniecznie od tego samego sprzedającego.
Swoją drogą podziwiam jak znakomita większość kupujących usiłuje swoimi błędami obciążyć sprzedających, no bo przecież sprzedający musi....
@br.
to były soczewki kontaktowe, chyba podchodzi pod art. higieniczny i nie da się zwrócić.
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Drodzy co tu się porobiło?
połączyły się dwa wątki nie powiązane ze sobą tematycznie. To tak celowo czy wypadek przy pracy...?
@br. odstąpienie od umowy też jest problematyczne, bo kto ma odstąpić od umowy?
właściciel konta czy osoba na fakturze?
allegro generując formularze odstąpienia automatycznie jeszcze bardziej gmatwa sytuację.
@RED Zaraz, zaraz, jeżeli zakup prywatny to faktura dla osoby prywatnej, imienna. Ale jeśli faktura dla firmy to przestaje być zakupem prywatnym i nie ma zwrotu, to chyba oczywiste.
@Client:35386082 Nie używam takich soczewek ale wydaje mi się że fabrycznie, trwale zapakowane jeszcze można zwrócić. Oczywiście że uzywanych się nie zwraca.