anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Witam, Mam ten sam problem W poprzednim tygodniu po godzinie udało kupić. Dzisiaj znowu jest to samo

Client:26621763
#7 Wielbiciel#

Witam, Mam ten sam problem W poprzednim tygodniu po godzinie udało kupić. Dzisiaj znowu jest to samo

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

Monika__L
#17 Koryfeusz#

? O czym ty mówisz 

oznacz moderatorów

Client:40489263
#1 Nowicjusz#

Zakupiłam szkła kontaktowe na aukcji. Do tego zakupu niezbędna jest mi faktura na moje dane, żeby przedłożyć pracodawcy i uzyskać dofinansowanie. Omyłkowo automatycznie formularz został uzupełniony ostatnio użytymi danymi do faktury, które nie były prawidłowe. Zgłosiłam kilkukrotnie sprzedającemu, a ten nie chce zmienić faktury. W związku z wykonywanym zawodem wiem, że normalną księgową procedurą jest wystawienie korekty do zera do nieprawidłowej faktury i wystawienie nowej. Jak wyegzekwować to u sprzedajacego? Dodam, że mam konto prywatne i faktura również na osobę prywatną.

oznacz moderatorów

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

Tak, sprzedawca może odmówić wystawienia kolejnych faktur do jednej transakcji. Wystawił prawidłową fakturę na dane, które dostał, wysłał towar i transakcja jest zakończona.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@Client:40489263 kwestia jak były prowadzone te "prośby" o zmianę złych danych

Nie da się tego ogarnąć nota korygującą, potrzebna korekta,

proszę napisać na nośniku trwałym odpowiednie oświadczenie z wyjaśnieniami na tyle treściwe by sprzedawca miał jasny i wyraźny powód dlaczego wystawiano korektę i mógł do niej podpiąć wyjaśnienia.

Z wieloletniego doświadczenia w handlu na allegro wiem, że to co wydaje się oczywiste kupującemu wcale nie jest oczywiste dla sprzedawcy.

Jako sprzedawca mocno ograniczam wystawienia korekt i bardzo często odmawiam (jeżeli są do tego przesłanki prawne) - bo miałem już kontrole us dotyczące allegro - wtedy wszystkie takie kwiatki wychodzą i wymagają osobnego tłumaczenia co jest stresujące i marnuje dużo czasu.

Inna droga jest o wiele bardziej skomplikowana i może wkopać kupującego - należy wykazać i podeprzeć przepisami fikcyjność poprzedniej transakcji.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Client:40489263   Jeżeli zakup prywatny to najprostszym rozwiązaniem jest zwrot,  odstąpienie od umowy.  To rozwiązuje problem  czy można czy nie można zmienić fakturę.

A potem nowy zakup, obawiam się że już niekoniecznie od tego samego sprzedającego.

Swoją drogą podziwiam jak znakomita większość kupujących usiłuje swoimi błędami  obciążyć  sprzedających,  no bo przecież sprzedający musi....

oznacz moderatorów

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

@br. 
to były soczewki kontaktowe, chyba podchodzi pod art. higieniczny i nie da się zwrócić.

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  
Drodzy co tu się porobiło?
połączyły się dwa wątki nie powiązane ze sobą tematycznie. To tak celowo czy wypadek przy pracy...?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@br. odstąpienie od umowy też jest problematyczne, bo kto ma odstąpić od umowy?

właściciel konta czy osoba na fakturze?

allegro generując formularze odstąpienia automatycznie jeszcze bardziej gmatwa sytuację.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@RED   Zaraz, zaraz,  jeżeli zakup prywatny  to faktura  dla osoby prywatnej, imienna.  Ale jeśli  faktura dla firmy to przestaje być zakupem prywatnym  i nie ma zwrotu, to chyba oczywiste.

@Client:35386082  Nie używam takich soczewek ale wydaje mi się że fabrycznie, trwale  zapakowane jeszcze można zwrócić.  Oczywiście że uzywanych się nie zwraca.

oznacz moderatorów