Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Czy przy tym przedmiocie sprzedawca z Chin nie pomniejszył ceny przedmiotu żeby prowizja była tańsza , a powiększył koszt wysyłki na 49 zł
Sprawdzałem tą samą płytę u innych sprzedawców z Chin ,koszty wysyłki były 29 zł
Prowizja jest naliczana również od kosztów dostawy ,więc to raczej nic nie zmienia.
@Agent555 możesz to zgłosić do weryfikacji za pomocą przycisku "zgłoś naruszenie zasad", natomiast tak jak napisał @kolekcjoner608 prowizja pobierana jest też od kosztów dostawy, więc wychodzi na to samo, a kupujący może sam wybrać w której ofercie dokona zakupu.
@la_nika jak to wyjaśnisz
To było około 2-3 miesiące temu znalazłem na lokalnie płytę Taylor Swift koszt płyty był 1zl a koszt wysyłki 200 zł oczywiście sprzedawca z Polski .
Weszlem na czat z allegro i poprosiłem doradcę o wyjaśnienie dlaczego taki wysoki koszt wysyłki.
Odpowiedź doradcy była taka.
Najprawdopodobniej sprzedawca podał cenę za przedmiot tak niski że względu oby była niska prowizja do zapłaty , a podwyższył koszt wysyłki , oczywiście oferte doradca zgłosił i po około 2 minutach oferta została usunięta .
Że słów doradcy wynikało że koszt prowizji zostanie naliczony tylko od ceny przedmiotu, nie od kosztów wysyłki
@Agent555 koszt prowizji pobieramy od kosztów dostawy i kosztu przedmiotu. Na przykład sprzedawany jest przedmiot o wartości 100 zł, z kategorii objętej prowizją w wysokości 6%. Klient wybiera dostawę o wartości 18 zł. Prowizja 6% od kwoty 118 zł wynosi więc 7,08 zł.
Koszt dostawy jest dodawany do kwoty od której pobierana jest prowizja.
Taka oferta, w której przedmiot jest za 1 zł, a dostawa za 200 zł, to zawyżanie kosztów dostawy. Tak jak pisałam możesz zgłosić ofertę, którą wskazałeś, odpowiedni zespół zweryfikuje czy łamie ona nasze zasady.
@Agent555 podpytałam o to dział prawny, ale nie jesteśmy w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Nie znamy przepisów obowiązujących na terenie Chin w tym zakresie. Nie wiemy zatem, czy dany Sprzedawca ma obowiązek wystawienia paragonu, czy może to być jakikolwiek inny dokument sprzedaży. Dla Ciebie dowodem sprzedaży może być potwierdzenie z Allegro, a tam widoczny jest zarówno koszt produktu jak i koszt dostawy.