anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka z Chin

Agent555
#19 Nestor#

@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_   

Czy przy tym przedmiocie sprzedawca z Chin nie pomniejszył ceny przedmiotu  żeby prowizja była tańsza , a powiększył koszt wysyłki na 49 zł  

https://allegro.pl/oferta/taylor-swift-concert-collection-2010-2023-4x-blu-ray-15206466021?utm_mediu...  

Sprawdzałem tą samą płytę u innych sprzedawców z Chin  ,koszty wysyłki były 29 zł 

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

Prowizja jest naliczana również od kosztów dostawy ,więc to raczej nic nie zmienia.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Agent555 możesz to zgłosić do weryfikacji za pomocą przycisku "zgłoś naruszenie zasad", natomiast tak jak napisał @kolekcjoner608 prowizja pobierana jest też od kosztów dostawy, więc wychodzi na to samo, a kupujący może sam wybrać w której ofercie dokona zakupu.  

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Agent555
#19 Nestor#

@la_nika   jak to wyjaśnisz 

To było około 2-3 miesiące temu znalazłem na lokalnie płytę Taylor Swift koszt płyty był 1zl a koszt wysyłki 200 zł oczywiście sprzedawca z Polski . 

Weszlem na czat z allegro i poprosiłem doradcę o wyjaśnienie dlaczego taki wysoki koszt wysyłki. 

Odpowiedź doradcy była taka. 

Najprawdopodobniej sprzedawca podał cenę za przedmiot tak niski że względu oby była niska prowizja do zapłaty , a podwyższył koszt wysyłki , oczywiście oferte doradca zgłosił i po około 2 minutach oferta została usunięta . 

Że słów doradcy wynikało że koszt prowizji zostanie naliczony tylko od ceny przedmiotu, nie od kosztów wysyłki 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Agent555 koszt prowizji pobieramy od kosztów dostawy i kosztu przedmiotu. Na przykład  sprzedawany jest przedmiot o wartości 100 zł, z kategorii objętej prowizją w wysokości 6%. Klient wybiera dostawę o wartości 18 zł. Prowizja 6% od kwoty 118 zł wynosi więc 7,08 zł.
Koszt dostawy jest dodawany do kwoty od której pobierana jest prowizja. 

Taka oferta, w której przedmiot jest za 1 zł, a dostawa za 200 zł, to zawyżanie kosztów dostawy. Tak jak pisałam możesz zgłosić ofertę, którą wskazałeś, odpowiedni zespół zweryfikuje czy łamie ona nasze zasady. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Agent555
#19 Nestor#

@la_nika  takie pytanko 

Czy kupujący może żądać od sprzedawców z Chin paragonu  z cena wysyłki 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Agent555 podpytałam o to dział prawny, ale nie jesteśmy w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi.  Nie znamy przepisów obowiązujących na terenie Chin w tym zakresie. Nie wiemy zatem, czy dany Sprzedawca ma obowiązek wystawienia paragonu, czy może to być jakikolwiek inny dokument sprzedaży. Dla Ciebie dowodem sprzedaży może być potwierdzenie z Allegro, a tam widoczny jest zarówno koszt produktu jak i koszt dostawy. 

Monika
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów