Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Niestety, spotkała mnie przykra sytuacja. Zakupiłam orbitrek, od którego odpadł pedał podczas drugiego używania go. Sprawa zgłoszona, sprzedający naprawił orbitrek. Pedał odpadł ponownie. Sprzęt nie nadaje się do użytku. Zarówno sprzedający, jak i zespół Allegro uparcie twierdzą, że sprzęt powinnam odesłać na swój koszt (jest to sprzeczne z Ustawą Konsumencką). Dodatkowo zespół Allegro daje zielone światło sprzedającemu na odrzucenie reklamacji lub ponowną naprawę sprzętu (kolejne działanie wbrew prawu konsumenta).
Nie chcę ponownej naprawy sprzętu, chcę zwrotu kosztów za wadliwy sprzęt . Nie zamierzam narażać się na dodatkowe koszty związane z wysyłką, które nie wiadomo, czy zostaną zwrócone.
Sprawa była dyskutowana przeze mnie z dwoma prawnikami, którzy wyjaśnili mi, że Allegro myli się w tym temacie.
1. Sprzedający powinien opłacić koszty wysyłki towaru:
2. Sprzedający ma obowiązek zwrócić mi pieniądze za wadliwy towar, gdyż jest to druga reklamacja:
Sprawa była dyskutowana poprzez formularz Allegro ze sprzedającym oraz wymieniłam już kilkadziesiąt wiadomości mailowych z pracownikami Allegro. Każdy zgodnie twierdzi to samo i wspiera sprzedającego, który handluje wadliwym towarem.
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi, w którym punkcie się mylę (jeśli nadal tak twierdzicie), gdyż do tej pory nie dostałam takiej odpowiedzi. Proszę również o podanie mi podstawy prawnej dla Waszej odpowiedzi.
Dziękuję.
O etykietę prosiłam kilkukrotnie sprzedającego poprzez dyskusje Allegro. Za każdym razem odmawiał twierdząc, że nie ma takich możliwości, aby podesłać mi etykietę oraz miał wsparcie w wypowiedziach pracowników Allegro, którzy twierdzili, że nie musi tego robić oraz że to ja powinnam odesłać sprzęt na własny koszt.
Na przepisy również się powoływałam, nie tylko w dyskusji Allegro, ale również pisałam osobno do Allegro drogą meilową. Sprawa ciągnie się i często z Allegro odpisuje ktoś inny, również doradcy ds. reklamacji. Każdy twierdzi to samo, że to ja powinnam pokryć koszty przesyłki, które zostaną zwrócone, o ile sprzedający uwzględni reklamację. W ostatniej wiadomości przeczytałam nawet, że mimo iż jest to druga reklamacja, sprzedający może po raz kolejny sprzęt naprawić, a nie musi zwracać pieniędzy. Jest to dla mnie sytuacja niezrozumiała, że Allegro w ten sposób odpowiada klientowi, zwłaszcza, że podsyłam podstawę prawną, którą dostałam od prawników...
@521 bo rzeczywiscie tak było do konca 2022r. Cóż to już chyba tylko RPK Ci zostaje i tam poprosic o wsparcie. Z biura RPK także mogą wysłać odpowiednie pismo do sprzedającego:
"Rzecznicy konsumentów pomagają bezpłatnie. Udzielają porad prawnych, pomagają w napisaniu pisma reklamacyjnego lub procesowego. Rzecznik może także wystąpić z powództwem w imieniu konsumenta lub wstąpić - za zgodą konsumenta - do toczącego się postępowania w sprawach o ochronę interesów konsumentów."
żródło: https://uokik.gov.pl/rzecznicy.php
Dziękuję za wsparcie. Tak, sprawa jest u RPK. Miałam nadzieję, że poprzez napisanie tego posta jeszcze uda mi się coś wskórać, a zwłaszcza zależy mi na tym, aby Allegro zaprzestało wprowadzać klientów w błąd w podobnych sytuacjach. Niestety, na ten moment z mojej perspektywy tak to wygląda, że ktoś może sprzedać bubel i pozostaje bezkarny, a Allegro go wspiera. Szkoda, bo jak zwykle w takich sytuacjach najwięcej tracą Ci uczciwi sprzedawcy. W idealnym świecie Allegro wyprasza nieuczciwych sprzedających z serwisu i finalnie zostają sami uczciwi sprzedawcy, którzy znają prawo i można bez wahania z serwisu korzystać. No, ale marzenia marzeniami...
@521 to jest efekt szybkich zmian przepisów, regulaminów itp itd. Ludzie po prostu przestają za tym nadążac. Myśle że jeszcze do konca przyszłego roku takie sytuacje bedą miały miejsce . kiedy będą obowiązywac zarówno stare jak i nowe przepisy o rękojmi w zalezości od momentu zakupu.
Potem każdy ( a przynajmniej większosć) sie nauczy. Chyba że znów wejda jakieś zmiany.
Tak czy inaczej .... powodzenia 🙂
@521 Moim zdaniem walka o nic. Jak zapłacisz za wysyłkę i reklamacja zostanie uznana, to sprzedawca zwróci ci za towar+transport. Chcesz wymusić odebranie towaru przez Sprzedawcę... nawet gdyby to zrobił i odrzuci reklamację, To ty będziesz obarczona kosztem transportu, co załatwiał Sprzedawca.
Być może będę nieco "nie w temacie" ale chciałbym zwrócić uwagę na pewne sytuacje.
Zaznaczam - nic nie sugeruję, podaję jedynie fakty.
Sprzedawałem szklane dzbanki filtrujące Dafi - miałem ok. 10 reklamacji miesięcznie na rozbite w czasie transportu (a były bardzo dobrze zabezpieczone). Po kilku miesiącach postanowiłem zakupić swoje plomby, koszt- ok. 60 zł za 1000 szt. Zacząłem je naklejać na te dzbanki. Rezultat był zaskakujący - przy wzroście sprzedaży o kilkaset procent, ilość reklamacji spadła do 1-2 szt. miesięcznie. Pozostawiam bez omentarza.
Plomby zacząłem naklejać również na wszystkie urządzenia elektryczne - głównie silniki od odkurzaczy. Efekt - kilka odrzuconych reklamacji z powodu braku moich plomb, na dwóch silnikach były nawet plomby innych sprzedawców.
@521 - nie ma idealnego świata Allegro - dla małych sprzedawców to świat kupujących, dla dużych - to świat sprzedających. Jakaś porada? - czytaj wcześniej.
Poprosimy o obrazki: @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ 🤗
Obrazki zawierały (widać je na komputerze, na aplikacji w telefonie również nie mogę ich otworzyć):
2. Sprzedający ma obowiązek zwrócić mi pieniądze za wadliwy towar, gdyż jest to druga reklamacja:
Jeśli w towarze ujawniła się wada, konsument może żądać:
- wymiany towaru na nowy,
- usunięcia wady, np. poprzez naprawę towaru,
- obniżenia jego ceny,
- zwrotu ceny poprzez odstąpienie od umowy.
Konsument może zażądać w piśmie reklamacyjnym każdego z wyżej wymienionych rozwiązań. Jednak … pod pewnymi warunkami i z pewnymi zastrzeżeniami:
- wymiana produktu na nowy – sprzedawca może nam odmówić jeśli jest to opcja niemożliwa do zrealizowania (nie ma już w sprzedaży naszego produktu) lub wymaga nadmiernych kosztów (np. naprawy wymaga tylko jeden i w dodatku tani element produktu)
- naprawa towaru – tu sytuacja przedstawia się podobnie, sprzedawca może odmówić, gdy naprawa jest niemożliwa (np. zaprzestano produkcji części zamiennych) lub wymaga nadmiernych kosztów (np. naprawa będzie droższa niż zakupiony towar).
- obniżenie ceny – konsument musi określić kwotę, o która cena ma być obniżona (oczywiście musi to być kwota związana z charakterem wady i ceną całego produktu). Sprzedawca natomiast może, po uprzednim powiadomieniu konsumenta, zaproponować niezwłoczną naprawę lub wymianę.
- zwrot ceny – od umowy konsument może odstąpić tylko wtedy gdy wada ma charakter istotny. Istotność wady rozpatrujemy biorąc pod uwagę także kryteria subiektywne, może to być nawet kolor (np. tapety) jeśli to on był jedną z decydujących dla konsumenta cech decydujących o zakupie. Również w tym wypadku sprzedawca może po uprzednim powiadomieniu konsumenta, zaproponować niezwłoczną naprawę lub wymianę.
Ale:
- To konsument może wybrać czy woli naprawę czy wymianę – oczywiście przy zachowaniu dodatkowych warunków opisanych wyżej- nie zawsze żądanie wymiany będzie skuteczne,
- Gdy żądamy zwrotu pieniędzy (odstępujemy od umowy) – sprzedawca może najpierw niezwłocznie rzecz wymienić lub usunąć wadę, ale tylko jeden raz. Jeżeli rzecz była już wymieniana albo choć raz już usunięto wadę, kolejne odstąpienie od umowy nie może już być zablokowane przez sprzedawcę.
- Jeżeli żądamy od sprzedawcy zwrotu pieniędzy za wadliwy produkt, a on przystanie na to żądanie (czyli nie skorzysta z możliwości niezwłocznego usunięcia wady lub wymiany produktu), to otrzymamy kwotę równą zapłaconej, niezależnie czy produkt w międzyczasie zdrożał, czy staniał.
Jeżeli nasze żądanie zwrotu pieniędzy jest zasadne, sprzedawca nie może bez naszej zgody zwrócić pieniędzy na kartę podarunkową lub bon. Nie może też zmusić do wyboru innej rzeczy ze sklepu w tej samej cenie.
W obrazkach były print screeny z tych stron:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223/art-43-d
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,196,1256,113,1,rekojmia--czego-moze-zadac-konsument.html
@521 a czemu allegro ma przestrzegać ? czyżbyś dokonał zakupu od allegro ?
Allegro nie jest stroną transakcji, jak masz problem to do rzecznika konsumenta 🙂
To jest zapis który oddaje allegro do każdej oferty 😄
Odpowiedzialność za wykonanie umowy sprzedaży i wysyłkę ponosi w całości sprzedający.
A dyskusja nie ma żadnej mocy prawnej, to nie sąd, a co śmieszne mogą w niej odpowiadać różni pracownicy i każdy będzie inne bzdury pisał 😄