anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zakupiony produkt okazał się podróbką

autohouse
#7 Wielbiciel

Temat / Tytuł:
Zakupiony produkt okazał się podróbką – sprzedany drożej niż oryginał, problemy z fakturą. Co dalej?

Treść posta:

Dzień dobry,
zwracam się do społeczności z prośbą o poradę, ponieważ od kilku tygodni jestem w bardzo trudnej sytuacji jako kupujący.

Przed Bożym Narodzeniem 2025 kupiłem na platformie Allegro słuchawki Apple AirPods Max (USB-C, kolor pomarańczowy) od sprzedawcy działającego na Allegro. Produkt był przeznaczony na prezent, dlatego został wręczony dopiero wczoraj. Wtedy okazało się, że:

– produkt jest podróbką,
– posiada wady funkcjonalne (słabe ANC, luźne pokrętło Digital Crown, trzeszczące elementy),
– jakość wykonania, materiały, opakowanie i akcesoria rażąco odbiegają od oryginału Apple.

Dodatkowo:
– produkt został porównany z oryginałem zakupionym w oficjalnym salonie Apple na Węgrzech,
specjaliści z autoryzowanego sklepu jednoznacznie potwierdzili, że egzemplarz kupiony na Allegro jest podróbką (możliwe jest sporządzenie pisemnej opinii, ale to dodatkowy koszt).

Najpoważniejsze problemy dotyczą faktury:
– sprzedawca przez 2–3 tygodnie nie wystawiał faktury,
– po naciskach wystawił kilka błędnych faktur, każdą na inne dane firmy,
– na fakturze cena brutto została wykazana jako netto,
– faktura została wystawiona na numer VAT UE,
– w efekcie cena netto zapłacona za podróbkę jest wyższa, niż oficjalna cena brutto oryginalnego produktu Apple w jakimkolwiek kraju UE.

Cała sytuacja trwa już około 3 tygodni, kontakt ze sprzedawcą jest trudny, a z mojego punktu widzenia wszystko wskazuje na świadome oszustwo. Sprzedawca nadal prowadzi sprzedaż na Allegro.

Moje pytania do społeczności i moderatorów:

1. Jakie konkretne kroki powinienem teraz podjąć, aby odzyskać pieniądze jak najszybciej?

2. Czy w takiej sytuacji Allegro może zablokować sprzedawcę i wymusić zwrot środków?

3. Gdzie i w jaki sposób najlepiej zgłosić sprzedaż podróbek (organy ścigania, ochrona konsumenta)?

4. Czy nieprawidłowe faktury (błędne dane, netto zamiast brutto) mogą stanowić dodatkową podstawę prawną przeciwko sprzedawcy?

Zależy mi przede wszystkim na szybkim odzyskaniu pieniędzy oraz na tym, aby ten sprzedawca nie mógł dalej oszukiwać innych kupujących na platformie.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc.

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

autohouse
#7 Wielbiciel

IMG_7411.PNGIMG_7411.PNGIMG_7412.PNGIMG_7390.jpeg

oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

Produkt w kolorze pomarańczowym (żółto-pomarańczowym) jest podróbką.
Produkt w kolorze „Starlight” (szampańskim) jest oryginalnym Apple AirPods Max.IMG_7362.jpegIMG_7361.jpegIMG_7370.jpeg

oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

IMG_7388.jpegIMG_7387.jpegIMG_7373.jpeg

oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

IMG_7383.jpegIMG_7382.jpegIMG_7369.jpeg

oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

IMG_7378.jpegIMG_7377.jpegIMG_7376.jpeg

oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

IMG_7389.jpegIMG_7386.jpegIMG_7385.jpeg

oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

Zdjęcia oryginalnej faktury z autoryzowanego salonu oraz zdjęcia opakowania oryginalnego produktu.IMG_2659E9BA-C0ED-4D47-B2D7-2113C7C3F555.jpegIMG_76FD0A4F-2589-49DA-9062-3D62F59ED8B9.jpegIMG_7364.jpeg

oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

Zdjęcia opakowania podróbki oraz prawdopodobnie fałszywych / nieprawidłowych faktur wystawionych przez sprzedawcę.

IMG_7411.PNGIMG_7412.PNGIMG_7366.jpeg

oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

IMG_7390.jpegIMG_7369.jpeg

oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

Proszę o pilną interwencję moderatora, aby sprawa została jak najszybciej podjęta.
Istnieje realne ryzyko, że sprzedawca – działający w sposób noszący znamiona oszustwa – usunie lub porzuci konto, co może utrudnić dochodzenie roszczeń i odzyskanie środków.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów

Monika__L
#18 Luminarz

panika rozsiana

a obrazków nie widzimy.

Trzeba zacząc od otwarcia dyskusji to przecież minimum. Otwarta? Bo może tak. Może trzeba włączyć w nią moderacje. Już jest? To czekać na rozstrzygnięcia i otwarcie wniosku do POK.

Jakie opinei ma sprzedający? Sprawdzałeś przed zkauoem? A jakie ma teraz?

Zamknięcie konta sprzedajacego oferującego podróbki? Nie widze tego. Zobacz ile tu podejrzanych ofert z Azji...

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka Allegro Gadane

@autohouse Sugeruję, abyś poprosił o pomoc doradcę w dyskusji, który będzie mógł wypowiedzieć się w niej i udzielić Ci wsarcia. Oczywiście ten zakup jest objęty programem Allegro Ochrona Kupujących, zatem w razie potrzeby będziesz mógł złożyć wniosek o zwrot środków. 

Jeśli konto danego sprzedawcy wzbudza nasze podejrzenia, to takie konto może zostać zablokowane. Nie podajemy jednak szczegółów podjętych działań na danym koncie, ze względów bezpieczeństwa. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

autohouse
#7 Wielbiciel

Zwrot środków został zrealizowany (częściowo przez sprzedawcę, częściowo przez Allegro), jednak do dnia dzisiejszego nie została wystawiona faktura korygująca (storno), dlatego spór nie został przez nas zamknięty.

Zwracamy uwagę moderacji, że ten sam użytkownik nadal aktywnie sprzedaje te same produkty, również w innych wariantach kolorystycznych. W naszej ocenie istnieje realne ryzyko dalszej sprzedaży produktów będących podróbkami za pośrednictwem platformy.

Na Węgrzech, po przeprowadzeniu ekspertyzy w autoryzowanym serwisie Apple, organy wszczęły postępowanie z urzędu. Ustawowy okres postępowania wynosi 90 dni, a produkt został zabezpieczony jako dowód w sprawie.

W toku czynności organy sprawdziły również platformę Allegro i stwierdziły, że oferta była nadal dostępna w czasie trwania postępowania.

Uprzejmie prosimy o pilną interwencję moderacji oraz objęcie sprawy szczególnym nadzorem w celu zapobieżenia dalszym naruszeniom.     

https://allegro.hu/termek/fulhallgato-apple-airpods-max-narancssarga-e129eae4-d71b-497b-8929-68c69ab...

The refund has been completed (partly by the seller and partly by Allegro), however, to this day no corrective invoice (credit note) has been issued. For this reason, the dispute has not been closed by us.

We would like to draw the moderators’ attention to the fact that the same user is still actively selling the same products, including in different color variants. In our opinion, there is a real risk that products suspected of being counterfeit continue to be offered and sold on the platform.

In Hungary, following an examination by an authorized Apple service provider, the authorities initiated official proceedings ex officio. The statutory investigation period is 90 days, and the product has been seized as evidence.

During the investigation, the authorities also reviewed the Allegro platform and confirmed that the offer remained available while the proceedings were ongoing.

We kindly request the moderators’ prompt intervention and special oversight of this matter in order to prevent further potential harm.

oznacz moderatorów

Syrena_zT

@autohouse zgłosiliśmy ofertę do weryfikacji. Jeśli chodzi o brak korekty faktury, kwestię tę trzeba poruszyć w dyskusji. Po przesłaniu informacji skorzystaj z opcji [poproś o pomoc Allegro] 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@autohouse 

Czekaj, czekaj. Ty kupiłeś to właśnie na tej ofercie?

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@serwis-texas

Zgadnij kto jest sprzedawcą w tej ofercie. 

oznacz moderatorów

serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela 

Ja nie mam co zgadywać, ja wiem 🙂

Czekam na odpowiedź autora 🙂

oznacz moderatorów